TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türk toplulukları dünya barışının teminatıdır

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türk toplulukları dünya barışının teminatıdır

TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bulundukları her bir bölgede farklı etnik ve milli kimliklerle yıllardır, asırlardır bir arada bulunan Türk toplulukları dünya barışının teminatıdır.” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Türk dünyasının güçlenmesinden kimse endişe etmesin, kimse bundan rahatsızlık duymasın. Çünkü bu coğrafyada bulundukları her bir bölgede farklı etnik ve milli kimliklerle yıllardır, asırlardır bir arada bulunan Türk toplulukları dünya barışının teminatıdır” dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Kazakistan’da, Türkistan şehrinde bulunan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi.

Kazakistan Meclisi Başkanı Yerlan Koşanov ile üniversite bünyesindeki Türk Dünyası Tarihi Panoramik Müzesi’nde incelemede bulunan Kurtulmuş, “21. Yüzyılda Türk Dünyasının Yeri” konferansında katılımcılara hitap etti.

Siyasi hayatı boyunca çok konuşma gerçekleştirdiğini, üniversitelere davet edildiğinde ise tereddüt etmeden icabet etmeye çalıştığını kaydeden Kurtulmuş, insanlığın, Türk dünyasının ve bütün ülkelerin geleceğinin bilimin aydınlığından geçtiğini vurguladı.

Kurtulmuş, Kazakistan makamlarıyla faydalı görüşmeler yaptıklarını dile getirerek, “Türkiye ve Kazakistan arasında tarihi bir momentum yakalanmıştır. Her iki ülkenin siyasi liderliği, her iki ülkenin hükümetleri karşılıklı işbirliğini geliştirmek, mevcut potansiyellerinden en iyi şekilde istifade etmek bakımından büyük ve ortak bir anlayış içerisindedir. Bu ortak anlayışın hem Kazakistan’a hem de Türk dünyasına, Türkiye’ye büyük katkıları olacağına yürekten inanıyorum.” diye konuştu.

Hoca Ahmet Yesevi’nin önemli, yıldız niteliğinde bir şahsiyet olduğunu, etkisi ve şöhretinin Türkistan ile sınırlı olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, Yesevi’nin hikmetli fikirleriyle Anadolu’da büyük izler bıraktığını, Anadolu’dan Kuzey Makedonya’daki Ohri Gölü’ne kadar geniş bir coğrafyada İslam’ın ilim, hikmet ve irfan dolu anlayışının yayılmasının öncülerinden olduğunu kaydetti.

“Turkuaz yay” olarak isimlendirilen coğrafyanın hemen her köşesindeki manevi gelişmede Hoca Ahmet Yesevi’nin izlerinin bulunduğunu anlatan Kurtulmuş, Türkistan’da yaşayanların çok şanslı olduğunu dile getirdi.

Paylaş