Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu’nun soykırım politikasına artık dur denilmesi gerekiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu’nun soykırım politikasına artık dur denilmesi gerekiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Netanyahu ve gözü dönmüş hükümeti vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye atma pahasına soykırım politikasına devam ediyor. Buna artık dur denilmesi gerekiyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya ile karşılıklı ticaret hacminin iki yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştığını, hedefin 15 milyar dolara ulaşmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı ve anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ciolacu ve heyetini misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye-Romanya münasebetlerinin karşılıklı üst düzey ziyaretlerle her geçen gün geliştiğini müşahede ettiğini belirten Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın son dönemde Romanya’ya yaptıkları ziyaretlerin faydalı olduğunu söyledi.

Başbakanlığı döneminde 2011 yılında Romanya ile Türkiye ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine taşıdıklarını hatırlatan Erdoğan, bugün de Romanya Başbakanı Ciolacu ile imzaladıkları ortak bildiriyle Türkiye-Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin tesisini temin ettiklerini bildirdi. Erdoğan, “Mekanizmanın ilk toplantısına başkanlık ettik. Bu sayede ilişkilerimizde yeni bir tarihi dönemeci daha almış olduk.” diye konuştu.

Görüşmelerde, ilişkileri kapsamlı şekilde ele aldıklarını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ekonomik ve ticari bağlar, ikili münasebetlerimizin lokomotifini oluşturuyor. Karşılıklı ticaret hacmimiz iki yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştı, hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır. Bu doğrultuda emin adımlarla ilerliyoruz. Romanya’da faaliyet gösteren yaklaşık 19 bin Türk şirketi bu başarıya ve iki ülke arasındaki dostluğa önemli katkılar sağlıyor. Şirketlerimizin Romanya’daki yatırımları 3. ülkelerden gelenler de dahil edildiğinde 8 milyar dolara yaklaşmıştır.”

“Enerji alanında işbirliğimizi artırmanın yolları üzerinde durduk”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede enerji alanında işbirliğini artırmanın yolları üzerinde durduklarını aktardı.

Savunma sanayisi ve askeri alandaki işbirliğinin Romanya’yla ilişkilerin önemli sacayaklarından birini oluşturduğuna değinen Erdoğan, hem bu alanda hem savunma sanayisi işbirliğinde son yıllarda önemli bir ivme yakaladıklarını söyledi.

Romanya ile gerek ikili düzeyde gerek NATO’nun çatısı altında ortak faaliyetlerde bulunarak bölgenin güvenlik ve istikrarına katkı sağladıklarını belirten Erdoğan, “4 adet F16 savaş uçağımız NATO hava polisliği görevi kapsamında Romanya hava sahasında geçtiğimiz mart ayının sonuna kadar 4 ay boyunca görev yaptı. Karadeniz’de kıyıdaş ve NATO müttefiki iki ülke olarak Romanya’yla birlikte çalışıyoruz. Malumunuz Bulgaristan’ın da katılımıyla Karadeniz’de mayın karşı tedbirleri görev grubunu ihdas ettik.” ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelenin de görüşmelerin gündeminde yer aldığını aktaran Erdoğan, “PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede Romanya’dan beklentilerimizi Sayın Başbakan ile paylaştık.” dedi.

Romanya’da yaşayan Türk ve Türk-Tatar toplumlarını iki ülke arasındaki dostluk köprüsü olarak gördüklerini dile getiren Erdoğan, “Soydaşlarımızın Rumen toplumuyla uyum içinde yaşamalarından memnuniyet duyuyoruz. Buna imkan sağlayan Rumen makamlarına teşekkür ediyoruz. Rumen vatandaşlarının ülkemize kimlikle seyahatini mümkün kılacak düzenlemeyi hayata geçirdiğimizi bu vesileyle duyurmak istiyorum. Bu şekilde beşeri münasebetlerimizin artacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

 

Paylaş