Bingöl Karlıova’da deprem

Bingöl Karlıova’da deprem

AFAD, Saat 17.24’te merkez üssü Bingöl’ün Karlıova ilçesi olan 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Deprem yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldi. AFAD, enkaz altında kalan 1 güvenlik korucusunun yaşamını yitirdiğini, 18 kişinin yaralandığını açıkladı.

Kandilli Rasathanesi ise ilk olarak depremin büyüklüğünü 5,9 olarak açıklarken, ardından 5,8 olarak revize etti. Öte yandan deprem Erzurum, Trabzon, Erzincan, Kars, Batman, Diyarbakır, Siirt, Mardin, Elazığ ve Malatya’da da hissedildi.

Bingöl Valiliği, kurtarma çalışmalarının ardından yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde 1’i güvenlik korucusu 7 kişinin göçük altından kurtarıldığını bildirdi. Açıklama, “Göçük altından kurtarılan vatandaşlarımızın sağlık durumlarında ciddi bir durum olmayıp, vatandaşlarımız hastaneye sevk edilmiştir” denildi.

Bingöl Valiliği: Göçük altında kalan güvenlik korucusu hayatını kaybetti

Bingöl Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Karlıova / Kaynarpınar Köyü’nde göçük altında kalan güvenlik korucumuz maalesef kurtarılamamıştır. Şehidimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Aziz milletimize başsağlığı dileriz” denildi.

AFAD’dan bilgilendirme

AFAD’ın, saat 21.15 itibariyle elde edilen bilgilerin paylaşıldığı açıklamada, “Merkez üssü Bingöl Karlıova olan 5,7 büyüklüğündeki depremde, 1 güvenlik korucumuz şehit olurken 18 vatandaşımız yaralanmıştır. Bölgeye 1 AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, 20 ambulans, 12 UMKE aracı, 1 mobil komuta aracı, 1 acil müdahale ünitesi ve 1 lojistik araç sevk edilmiştir. Müdahale ve tarama faaliyetleri, 86’sı AFAD personeli olmak üzere UMKE, 112 Acil, İtfaiye, Jandarma ekiplerinden toplam 116 personel ve 29 araç ile sürdürülmektedir” denildi.

AFAD’dan yapılan açıklama şöyle:

“İçişleri Bakanı Sn. Süleyman Soylu, beraberindeki AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu ile birlikte bölgeye gitmektedir. İçişleri Bakan Yrd. Sn. İsmail Çataklı, AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ndeki çalışmaları koordine etmektedir.

Bingöl’de 14, Erzurum’da 4 vatandaşımız yaralanmış ve 1 güvenlik korucumuz şehit olmuştur. Yedisu ilçesi Yeşilgöl köyünde 2 ev, Erzurum Çat Dorabi mezrasında 9 ahır ve 12 ev olmak üzere toplam 14 ev ve 9 ahır hasar görmüştür. Bingöl kent merkezinde herhangi bir yıkım veya yaralanma meydana gelmeyen deprem sonrası ikisi 4,00(Mw) büyüklüğün üzerinde toplam 45 artçı yaşanmıştır. Muş, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri taranmış olup herhangi bir olumsuz durumun olmadığı bildirilmiştir.

Siirt, Mardin, Batman, Ağrı, Ankara, Bursa ve Malatya illerindeki AFAD ekipleri teyakkuz halindedir. Genelkurmay Başkanlığı’na ait 2 uçak ile Jandarma Genel Komutanlığı’na ait 2 helikopter teyakkuzda bekletilmektedir.

Enerji Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre herhangi bir enerji kesintisi olmamıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre Türk Telekom’un sabit şebekesinde ve servislerinde herhangi bir olumsuz durum veya kesinti bulunmamaktadır. 3 Mobil baz istasyonu bölgeye sevk edilmiştir.”

Barınma ve Beslenme

Barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla AFAD bölgesel lojistik depolarından, Bingöl’e 1.100 adet 16,5 m2, 122 adet 28,5 m2 ve 20 adet 112 m2 çadır olmak üzere toplam 1.242 adet çadır sevk edilmiştir. Erzurum Çat’a ise 120 adet 16,5 m2 çadır ve 105 adet battaniye sevk edilmiştir.

Türk Kızılay tarafından 1.000 kişilik sıcak yemek, 153 çadır, 1.500 battaniye, 100 yatak, 4 genel maksat çadırı, 19 personel ve 14 araç ile birlikte olay bölgesine sevk edilmiştir.

Ulaşım

Erzurum istikametinden Çat-Yedisu arasında ulaşımın sağlanamaması nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü’nden ekip talebinde bulunulmuştur.

Bingöl Valiliği: 1’i güvenlik korucusu 7 kişi göçük altından kurtarıldı

Bingöl Valiliği’nden yapılan açıklamada da Kaynarpınar köyünde karakola ait 2 gözetleme kulesinin çöktüğü, 3 güvenlik korucusunun yaralandığı, tüm köy ve ilçelerde hasar tespit çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, deprem bölgesinde 1’i güvenlik korucusu 7 kişinin göçük altından kurtarıldığını kaydedildi.

İçişleri Bakanı Soylu: Heyelan meydana geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ardından yaptığı açıklamada, “Bingöl-Karlıova ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremde Valimizden aldığımız ilk bilgiye göre Karlıova-Kaynarpınar J.Krk.K.lığı nöbet kulesi yıkılmış, 1 güvenlik korucumuz göçük altında kalmış, 2’si de hafif şekilde yaralanmıştır. Köylerimizde tarama devam etmektedir” dedi.

Soylu, bir açıklama daha yaparak, “Yedisu ilçesi Elmalı Köyü’nde bir ev, umurlu mezrasında ahırlar yıkılmış, can kaybı yok, Yedisu Dinarbey köyünde 1 ev yıkılmış, can kaybı bilgisi yok, Yayladere Güneşlik Karakolu’nda önemsiz sayılabilecek çatlak mevcut. Köylerimizde tarama devam etmektedir. Yayladere yolunda depremden kaynaklı heyelan oluştuğu bildirildi, yol açma ekipleri yola çıktı. AFAD, Jandarma ve UMKE Ekipleri sevk edildi. Köylerimizde tarama devam etmektedir. Tunceli Muş Elazığ Erzincan Valilerimizden aldığımız bilgiler çerçevesinde deprem hissedildi ancak hasara yönelik ihbar yok. Taramalara AFAD ekipleri ve Jandarmamız tarafından devam ediliyor” açıklamasını yaptı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’ın depremin meydana geldiği Bingöl’e gitti.

Vali Ekinci: 3 güvenlik korucusu yaralandı

Bingöl Valisi Kadir Ekinci yaptığı açıklamada, “Kaynarpınar köyündeki karakolda iki gözetleme kulesi çöktü. 3 güvenlik korucusu yaralandı. İki korucu enkazdan çıkarıldı. Diğer korucumuzu kurtarma çalışması sürüyor. Dinarbey ve Elmalı köylerinde 10 ev çöktü. 4 vatandaş yaralı kurtarıldı” dedi.

Kınık: Kerpiç evlere girilmemeli

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, depremin ardından yaptığı açıklamada ”Bir deprem fırtınasına benziyor, kesinlikle bölgedeki kerpiç evlere girilmemeli. Valilik ve Afad’dan gelecek uyarılar izlenmeli” uyarısında bulundu.

Prof. Özeren: deprem, iki fayın birleştiği bölgede meydana geldi

İTÜ Yerbilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Özeren de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Depremin gerçekleştiği yer Türkiye’de jeolojinin neredeyse en karmaşık olan yerlerinden birisi. Marmara’dan giden fay Yedisu-Tunceli bölgesinde Doğu Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor. Dünyadaki en önemli yerlerden birisi burası. 2003’teki deprem Doğu Anadolu Fay hattındaydı. Söz konusu deprem ise Kuzey Anadolu Fayı’nın doğusunda ona benzer rejimde meydana geldi. Bölge çok riskli. Burası Türkiye’nin deprem riski açısından en duyarlı olması gereken yerlerinden birisi.”

Prof. Barış: Daha büyük bir deprem beklemiyorum
Kocaeli üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış depremin hemen ardından Habertürk TV’de yaptığı açıklamada, “Depremle yaşadığımız hatırlamamız lazım. Sarsıntılar sürecektir. Büyük bir deprem olur mu sorusu soruluyordur. Ben daha büyük bir deprem beklemiyorum” dedi.

Barış, “Deprem Kuzey Anadolu Fayı’nın bitiş noktasında gerçekleşmiş görünüyor. Kerpiç evler gibi bazı evlere hafif zarar vermiş olabilir. Bu büyüklükte bir depremin betonarme evlere genelde zarar vermemesi gerekiyor. Bugüne kadar Kuzey Anadolu Fay hattında da bu büyüklükte bir deprem meydana gelmemişti. Ben daha büyük bir deprem de beklemiyorum” ifadelerini kullandı.

Paylaş