Kılıçdaroğlu: Muharrem İnce’ye bir teklif yapıldı

Kılıçdaroğlu: Muharrem İnce’ye bir teklif yapıldı

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak gündemi değerlendiriyor.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, HaberTürk TV’de yayınlanan ‘Olaylar ve Görüşler’ programına konuk oldu. Gazeteciler Serap Belet ve Kürşad Oğuz’un sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu’nun söyleşisinden öne çıkanlar şöyle:

“Önümüzdeki 5 yılda Türkiye için ne yapacaklar?”
“Çok önemli bir seçim. Türkiye, içine düştüğü bu durumdan kurtulması lazım. Biz 6 lider bu anlayışla yola çıktık, çalışıyoruz. Ortak metni hazırladık, eğitimden sağlığa yaklaşık 2 bine yakın madde açıkladık. Cumhur İttifakı açıklamadı. Kamuoyu neden onları eleştirmiyor? Önümüzdeki 5 yılda Türkiye için ne yapacaklar? Türkiye’yi bu çıkmazdan nasıl kurtaracaklar? Teslimiyet, siyaset değildir. Sizin taraftarlarınız var size oy verecekler. Siz önümüzdeki 5 yıl içinde ne yapacaksınız? Cumhurbaşkanı olarak ne yapılacak, bakanlar neler yapacak, yeni bakanlıklar, üniversiteler, tarımda, bilimde neler yapılacak…

“Deprem bölgesi istihdam ve üretim merkezi olacak”
Bunlar hiçbir şey yapmadılar. Çadır dağıttılar, konteyner dağıttılar onu da yarım yamalak. Bütün bölgeyi bütünlük içinde ele alacağız. Orayı onaracağız. Bölgeyi önemli bir üretim üssü haline getireceğiz. Konutlar depreme dayanaklı olacak. Yapılacak evlerin tüm malzemeleri burada üretilecek. Bu bölge istihdam ve üretim merkezi olacak.

“Cumhur İttifakı bu saatten sonra ne yapacak bu memlekete, batırdı”
Bütün seçenekler düşünülüyor. Genel başkan yardımcılarımız ve diğer partinin ekibi her seçenek üzerinde duruyor. Anketler diğer liderlerin de önünde var. Çalışma yapıyoruz. Az kaldı, 1-2 gün içinde biraz daha netleşecek. Biz diğer partilerin konumuna bakıp kendimize politika oluşturmuyoruz. Biz cumhurbaşkanlığını kazanacağız, iktidara geleceğiz. 1 yıl içinde rahat nefes alır hale getireceğiz, 3 ay içinde vize problemlerini çözeceğiz. Avrupa’ya vizesiz gidilecek. Vizeyi kaldıracağız. Cumhur İttifakı bu saatten sonra ne yapacak bu memlekete, batırdı. Soğanın tanesi olmuş 7 lira 10 lira.

“Dinlediklerini ben çok iyi biliyorum. Dinlemezseniz namertsiniz!”
Benim bir hatam varsa eleştiri olacaktır. Aynı hatayı yapmamaya özen göstereceğim. Erdoğan eleştiriye edemiyorsa bu düzen olmaz, bu düzen yıkım getirir. Avrupa Birliği’nin ön gördüğü tüm demokratik kuralları ülkemize getireceğiz. Telefonla konuşurken ‘acaba biri bizi dinliyor mu?’ Dinlediklerini ben çok iyi biliyorum. Dinlemezseniz namertsiniz!

“Parlamentoda da çoğunluğu sağlayacağız”
Oturup çalışacağız. Uygar insanlar gibi konuşuyoruz, tartışıyoruz. Gerekçelerini ifade ediyoruz. Kurmaylarımız kendi aralarında konuşuyor sonra biz genel başkanlar konuşuyoruz. Parlamentoda da çoğunluğu sağlayacağız, cumhurbaşkanlığını da kazanacağız. 1-2 gün içinde tüm sonuçlar netleşecek. Ben 5 lider adına konuşma yetkisine de sahip değilim. Onların da itirazı olur saygı duymamız lazım.

“Birinci parti olacağız inşallah”
CHP olarak hedefimiz doğal olarak birinci parti olmak. Bunun için de çalışıyoruz. Diğer partiler de mücadele ediyor. Cumhurbaşkanlığını da açık farkla almak istiyoruz. Birinci parti olacağız inşallah.

“AFAD’ın ne yaptığını depremde gördük zaten”
Çadırda yapacaktık, izin vermediler. Meydanda yaptık. AFAD mesaj atmış, fırtına olacak diye, bacalar yıkılacak çatılar uçacak diye. Yani sokağa çıkmayın diye bir anlamda AFAD bunu neden yapar bilmiyorum. Meteorolojinin görevi bu. AFAD her alana girmeye söz sahibi olmaya başladı. AFAD’ın ne yaptığını depremde gördük zaten. Çalışanlarına bir şey demiyorum.

“Türkiye’nin her tarafında bir değişim var”
Halkla iyi bir diyalog kuruyoruz. Önümüzdeki seçimlerde göreceksiniz. Trabzon’da da Kayseri’de de değişim başladı. Türkiye’nin her tarafında bir değişim var. Şunu kabul ediyorum, herkes bize mi gelecek? Bunlar bunu yapabilir mi diye… Biz neyi nasıl yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Halkımdan şunu istiyorum: Kılıçdaroğlu’nun hesap uzmanı olduğunu, devlete 27,5 yıl hizmet istediğini, israfın nasıl öğrendiğini bilmek istiyorlarsa bana bakacaklar, evime bakacaklar, yaşamıma bakacaklar, mutfağıma bakacaklar, evlatlarıma bakacaklar. Ben sade bir insan gibi yaşayan birisiyim. Dış güçler, iç güçler… Bunların palavra olduğu kanıtlandı. Türk Telekom’u dış güçler mi satın diye. Siz onları sattınız, hepsini paraya dönüştürdünüz. Büyük gelirler elde ettiniz. Düzelteceğiz. Türkiye onların düşündüğünden çok daha zengin bir ülke.

“Heyecandan yararlanan insanların toplumun önüne çıkması lazım”
Her hamle bir hayra vesile olabilir. Evet, 2 değerli arkadaşımız. Mansur Bey de Ekrem Bey de… Trabzonlu’dan Trabzonlu’ya fark var. Türkiye’nin sağlıklı bir zemini yakalayabilmesi için o inançtan ve o heyecandan yararlanan insanların toplumun önüne çıkması lazım. 2 arkadaşımız da o heyecanı besliyor. Önemli bir görev üstlenecekler. Engeller bitmiş olacak. Yatırım yapacağız diye izin istiyorlar, para da bulmuşlar, izin vermiyorlar. Mersin’e de engel oluyorlar. Tüm engelleri bitireceğiz.

“Muharrem İnce’ye bir teklif yapıldı”
Birinci turda sonucu alacağımıza inanıyorum. Sağ duyu galip gelecek .Ülke bu haldeyken, pazarlar ateş pahasıyken, insanlar evine yiyecek götüremezken ne lüksümüz var. Bir an önce bunun bitmesi lazım. Son düzlükte seçmenin sağ duyusuna güveniyorum. 14 Mayıs öncesi de sonrası da dahil olmak üzere Muharrem İnce’ye bir teklif yapıldı ama üzerinde uzlaşılamadı; bana göre biz üzerimize düşeni yaptık. Buluşma günü bir teklif olmadı. Karşı tarafı suçlamak, ayrıntıya girmek istemem. Herkesin iradesine saygı duymam gerekir. Büyük bir ihtimalle 4 adayla gidilecek. Birinci turda bu iş biter.

“Ne söylüyorsam hepsinde haklıyım”
Sözde bunlar faize karşı. Sen faizcilere hizmet ediyorsun. Biliyoruz biz bunu. Jandarmaya verdiğin hakkı polise neden vermiyorsun. Çifte standart var. Ne söylüyorsam hepsinde haklıyım. 27,5 yılını devlette harcayan, verilmeyecek hiçbir hesabı olmayan kişiyim. Tüm sülaleyi araştırdılar hiçbir şey bulamadılar, bulamazlar.

“5’li çetelere gelince paralar var; emekliyi sen istismar ediyorsun”
Emekliye 2 maaş verilsin dediğimde ‘siz istismar ediyorsunuz’ dediler. Sonra ne oldu? Emekliye 2 maaş ikramiye verdi mi, verdi. Ne kadar verdi, uzun süre artırmadı. En son 100 lira artırdı. Şimdi biraz daha artırdı. Emekliye asgari ücret kadar verilecek dedim 2015’te. Yine aynı şeyi söylüyorum. Hesabını kitabını kuruşu kuruşuna yaptım. Kasım ayında cumhurbaşkanı adayı olarak tüm emeklilerin hesabına 15 bin lira yatırılacak. Bütün emekliler görecek. 5’li çetelere gelince paralar var saraylara 4-5 yerden maaş alanlara para var, emekliye gelince, ‘istismar ediyorsun’; emekliyi sen istismar ediyorsun.

“5’li çeteler cumhurbaşkanı adayı olmamı istemedi”
Bunlar iktidar olmadan önce emeklinin aldığı aylık asgari ücretin üstündeydi. Ben o aylıkların tamamını kurban bayramında 15 bin lirayı yatıracağım. Bay Kemal, sözünden dönmez. 5’li çeteler cumhurbaşkanı adayı olmamı istemedi. 418 milyar doları götürenler istemedi, kul hakkı yiyenler, yolsuzluk yapanlar asla istemediler. Bunlar herkesi satın alacaklarını düşünüyorlar. Ne onların paralarına, ne 1 cent ne 1 kuruş, asla ihtiyacım yok. Nasıl yaşadıysam yine yaşayacağım. Saray’da değil, Çankaya’da yaşayacağım. Sade bir hayat süreceğim.

“Belediye başkanlığı yapmış insanlar dahil”
418 milyarın nerelere gittiğini de ben biliyorum. Kimin parası hangi bankada kuruşu kuruşuna biliyorum. Belediye başkanlığı yapmış insanlar dahil. O ayrıntıyı da vereyim. Yapanlar ve yapmış olanlar da dahil. Nerelerde neler yaptıklarını, kimleri satın aldıklarını çok iyi biliyorum. Yeri zamanı gelir, onları açıklarız. Neler yapılmadı ki… Yazılar, yalan haberler, haksız eleştiriler… Bunların hepsini biliyorum. Devlet hepsini biliyor. Ben devletle bağımı koparmadım. Devletin içinde bir sürü insan var, onlar da biliyor, üzülüyorlar. Türkiye’nin toparlanması gerektiğini onlar da biliyor.

“418 milyarı ben IMF’den mi alacağım?”
Türkiye zengin ülke. 418 milyarı ben IMF’den mi alacağım? Sen İngiltere’ye malları götüreceksin, gökdelenler yapacaksın, buradan evladın milyon dolar gönderecek Amerika’ya, orada vakıfta diğer evladın alacak, Bay Kemal de oturup izleyecek, olur mu öyle şey. Dünyanın hiçbir uluslararası mahkemesi bir devletin soyulmasına izin vermez. Dünya kadar belge var. Hepsinin var.

“İnsanda biraz vicdan olur”
RTÜK sansür görevini yeteri kadar yapıyor. İletişim Başkanlığı bırakmış işi görevi, orada trollerle Göbels’in yaptığı işi yapıyorlar. İftiralar, karalamalar, troller. Harcanan paraya üzülüyorum. Emekliye para vermiyorsun, milyarları bu işlere harcıyorsun. İnsanda biraz vicdan olur ya.

“Hatamız ve yanlışımız var”
Eski Adalet Bakanı iftar yemeği verdi. Lokantanın iç bölümüne geçildi. Orada fotoğraflar çekildi. Biz yerde bir seccade olduğunu fark etmedik. İsmail Bey de fark etmedi. Olsa o da uyarırdı. Kimse etmedi. Dedim, doğru, bir yanlışımız var, fark edilmesi lazımdı. Biz politikacılar yere çok az bakarız. Öndeki koruma bizi uyarır, kaldırım var çukur var diye, düşmemek için takılmamak için. Eleştiri gelebilir, kalkıp da ben bir suçlama yapmak istemem, kimseye de yapmıyorum. Ben samimi bir Müslümanım ve samimi Müslümanlara sığınıyorum dedim. Bunu başka bir gerekçeye sığdırmam bana yakışmaz. Dolayısıyla benim onu gerekçelendirip başka bir şeylerle örtmeye çalışmam doğru olmaz. Samimi bir insanım, evet dedim, sığınıyorum dedim, eksiğimiz, hatamız ve yanlışımız var evet doğru. Söyledim evet, kalkıp beni öldürecekler mi, vuracaklar mı. Saadet Partisi iftarında da konuşma yaptım, güzel bir alkış aldım. İsmail Müftüoğlu da açıklama yapmış. İnancı istismar etmek, onun üstünden politika yapmak doğru değildir. Kimin inançlı olup olmadığını yüce yaradan verir.

“Hata varsa üstünü örtün der sevgili peygamberimizin”
Siyaseti camiye sokmayın. Yargıya siyaseti sokmayın. Askeriye siyaseti sokmayın. Bu üç yere siyaset girerse devletin kolonları tahrip edilmiş olur. İnsanlar birbirini inanç üzerinden yargılamaya başlar. Allah’ın yarattığı bir canlı var kimliğinden ötürü suçluyorsunuz. Hata varsa üstünü örtün der sevgili peygamberimizin. Bu siyasete malzeme olmaz. Keşke bana gösterilen tepkiler, kul hakkı yiyenlere de yapılsaydı. Ayda 10 bin dolar rüşvet alan siyasetçi için de yapsalardı. Bu yanlıştır deselerdi. En büyük günahın kul hakkı yemek olduğunu herkes biliyor.

“Özrü kabahatinden büyük bir de helalleşelim diyor”
Ben ayırmıyorum. Helalleşme, devletin gücünü kullanan haksızlığı gidermesi lazım. Sayın Erdoğan Adıyaman’da depremzedelere size ev yapacağız, gelin helalleşelim dedi. O helalleşme değil. Onun için, ben bu daireyi dükkanı alırken 42 kişi 23 ayrı belgeye imza attı. Bu bina, dükkan, ev, ‘depreme dayanıklıdır’ diye imzaladılar. Devlet diyor ki her şeyi tamam sen satın alabilirsin. Ben de vatandaş olarak imza atıyorum daireyi alıyorum. Yakınları öldü, evladı öldü, eşi öldü. Şimdi de ben sana ev vereceğim 20 yıl bana ödeyeceksin gel helalleşelim. Helalleşme böyle olmaz. Kabahat vatandaşta değil. Sosyal devlet olarak yeniden ev yapacağım ama senden 1 kuruş dahi almayacağım, gel helalleşelim, benim felsefe anlayışım budur. Anayasa, idare kusurundan doğan hataları idare öder diyor. Dairenin içindeki televizyon koltuk bunları da devlet vermek zorunda. Adamın canı yanmış, evi yıkılmış, 2 yıl ödemesiz 20 yıl ödemeyle satacağım. Torununu borçlandırıyor. Özrü kabahatinden büyük bir de helalleşelim diyor. Hiç birisinden 1 kuruş almadan evlerini ahırlarını yapacağım.

“1 ay geçti, temel attılar, temellerini gördük”
Adıyaman Samsat’ta 7 yıl önce deprem oldu. 7 yıldır konteynerde kalan var. Neden yapmadınız, 7 yıl geçti. Şimdi tamamını 1 yılda yapacağız diyorlar. Biz yapacağız, depreme dayanıklı konut, tamamından 1 kuruş alınmayacak. Güçlendirme için de 1 kuruş alınmayacak. 1 milyona yakın binanın güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması lazım. Nasıl yapacaklar, çıkıp anlatsınlar, neden anlatmıyorlar. 1 ay geçti, temel attılar, temellerini gördük. Biz hepsinin sözünü veriyoruz, depreme dayanıklı yapacağız 1 kuruş almayacağız, sonra da gel helalleşelim diyeceğiz.

“Ağıralioğlu neden cesaret edemiyor; gelsin karşıma söylesin ben de cevabını tak tak söyleyeyim”
Yanlışım da olabilir ben de insanım ama yanlış yaptığımı düşünmüyorum. Varsa yanlışım gelir Ağıralioğlu oturur konuşuruz. Siyaset kavga etme alanı değildir uzlaşma kültürüdür. Benim fark etmediğim bir eksiğimi de görmüş olabilir. Neden karşıma gelip bunları söyleyemiyor. Neden cesaret edemiyor. Gelsin karşıma söylesin ben de cevabını tak tak söyleyeyim. Akıl alacak şey değil. Teröre karşıyız. 50 sefer söyledik bin sefer söyledik. Gidip onlarla konuşan sensin. Biz karşıyız. Hiçbir partiyi de dışlamıyoruz. Peki öyleyse HDP’li vekil TBMM’yi yönetmiyor mu?

“Bay Kemal asla düşmeyecek”
33 asker şehit oldu nefesi Putin’in kapısında aldı. Hani dünya lideriydin. Putin açtı kronometreyi kaç dakika beklettiğini tüm dünyaya gösterdi. Türkiye’yi temsil eden bir kişi bu pozisyona düşemez, düşmemeli. Bay Kemal asla düşmeyecek, hiç kimseye ödün vermeyecek. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde ‘aptal olma’ diye mektup alan kişi nasıl olur da dünya lideri olur. Nasıl olur da buna tek bir cümle bile etmez.

“PKK terör örgütünün saldırısına uğrayan benim”
Kul hakkı yiyene oy vermeyin dedim. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyene oy vermeyin dedim. PKK terör örgütünün saldırısına uğrayan benim. El bebek gül bebek edilen de oydu. Akıl alacak şey değil. AK Partili kardeşlerimden de oy verecek olanlar var. Onlar da gidişattaki tehlikeleri görüyorlar, yanlışı görüyorlar. Geçmişte AK Parti’ye oy verenler bir daha oy vermeyeceğiz diyorlar. Kamplaşmadan kutuplaşmadan yorulduk. Siyaset, halka adanmışlıktır.

AK Partili kardeşlerimden de oy verecekler var. Onlarla da oturuyorum. İnançlı insanlar bunlar. Yanlışı görüyorlar. Bunu siz düzeltebilirsiniz diyor. Kanaat önderleriyle görüşüyorum. Türkiye öyle noktaya geldi ki, kamplaşmadan, kutuplaşmadan bıktık. Benim ne olduğumu bütün devletin organları senin elinde değil mi? Mal varlığımızı, yaşantımızı çıkar. Siyasete halka adanmışlıktır. Siyaset nasıl zenginleşeceğim değil halka nasıl hizmet edeceğimdir.

HDP’ye bakanlık verilmesi gibi bir şey yok. Bu konuları zaten konuşmadık. Birileri kalkıp kendisine göre bir şey söylüyor. Biz ittifak bir aradayız görüşüyoruz. Terörden hepimiz şikayetçiyiz. Mutabakat metnine zaten bunu yazdık. ‘Millet İttifakı teröre destek veriyor’ algısını yaratabilir miyim, yok efendim öyle şey. Biz bölgede de terörün olmamasını istiyoruz.

Türkiye, İran, Irak, Suriye bir araya geleceğiz. Terörden arındıracağız. Komşumuzda da terör olmayacak; çünkü bize sıçrayabilir. Ortadoğu halkları da terörden şikayet ediyor. O bölgeden terörü temizlemek zorundayız. Türkiye bu bölgenin dominant ülkesi. Bütün Akdeniz’de en güçlü ülke haline getireceğiz. Samandağ’dan Mersin’e bütün Akdeniz’in en güçlü merkezi haline getireceğiz, üretim üssüne döndüreceğiz.

“5 yıl içinde İstanbul’un nüfusu 2,5 milyon azalacak”
5 yıl içinde İstanbul’un nüfusu 2,5 milyon azalacak. İnsanlar buraya gelecek. Deprem bölgesini kapsayan 11 ili özel teşvik yasasını, ki yasa taslağını ittifak olarak Meclis’e sunduk. O yasa teklifimizi odalara göndereceğiz. Bunlar sadece ev yapacağız diyorlar. Bölge elden gidiyor. Ticaret, ekonomi nasıl? İnsanlar kenti terk etti, nasıl gelecek. Bunları düşünmüyorlar, günlük yaşıyorlar. Uzmanlarla oturup konuştuk, hangi avantajları sağlayacağız. İnşaatlar bittikten sonra bu fabrikalar ne olacak? Ortadoğu’ya ihracat yapacak. Vallahi de billahi de nasıl yöneteceklerini bilmiyor. Bir deprem oldu Türkiye buradan daha güçlü ayağa kalkabilir.

“Şeytanın aklına gelmeyen bunların aklına geliyor”
Kahramanmaraş’ta buraya bakanlar, bürokratlar gelip sorunlarınızı dinlediler mi diye sordum. Bakan derdi dinler, çözümü bürokrasi üretir. Diğer birimler bir araya gelecek. Bir daha bu tür felaketler olduğunda kenti, ülkeyi dayanıklı hale getiririz. Bununla ilgili teklif hazırladık. Vallahi billahi devleti nasıl yöneteceklerini bilmiyorlar. Ama şeytanın aklına gelmeyen bunların aklına geliyor.

Gitsin, yakalasınlar, mücadele etsinler, biz karşı mı çıktık? Hiç kimse unutmasın, terörle en sağlıklı, en tutarlı mücadeleyi biz yapacağız. Sadece kendi ülkemizi değil bütün bölgeyi terörden arındıracağız. Ortadoğu coğrafyasında terörü bitireceğiz.

Ben yasalara göre kurulan bütün siyasi partilere saygılıyım. Devletin izin verdiği her siyasi partiye saygılı olursunuz. Bir siyasi partiyi suçluyorsanız gerekçeleriniz olması lazım. Devlet izin vermiş. Siyasi parti var mı var. Geçmişi sorgulanacaksa sorgulayacak olan siyasal iktidardır. Teröre bulaştı mı, bulaşmadı mı? Varsa devleti tehlikeye sokacak bir şey ilgili birimler harekete geçer.

Ben partilerin kapatılmasını doğru bulmuyorum. Partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Teröre bulaşmışsa gereğini yaparız. Bugüne kadar pek çok parti kapandı. Ne oldu?

Millet İttifakı olarak yolumuza devam ediyoruz. Bir anlamda 6 partinin seçim bildirgesi var. Cumhur İttifakı’nın böyle bir şeyi yok. Ekonomiyi nasıl düzeltecek, belli değil.

Vatandaş bilir kime oy vereceğini. 4 kişi arasından bir tercih yapacak. Vatandaş oyunu kullanırken vicdanının sesini dinleyip oy kullanırsa bizim açımızdan hiçbir sorun yok.

6 liderin bir arada her seferinde bulunmasının doğru olmadığı kanısına vardık. Bayramda 6 lider 6 ayrı deprem bölgesinde olacağız. Değişik yerlerde. Sürekli 6 liderin bir arada olması enerji kaybına yol açıyor. Ben Adana’da isem Temel Bey Çorum’da, Meral Bey Mersin’de, sayın Babacan Urfa’da olmalı; yani her birimiz bir arada olmalıyız. Çünkü ortak mutabakat metni çıktığı için hepimiz aynı şeyi söylüyoruz. Ama anlıyorum ki, Cumhur İttifakı’nda Erdoğan konuşacak diğerleri dinleyecek.

“İnsanların hayatında çok şey değişecek”
2015’te ne dediysek bugün de aynı şeyi söylüyorum. İnsanların hayatında çok şey değişecek. İnsanlar evlerinde rahat oturacak, mutfaklar şenlenecek. Hemen kısa sürede değil. Ama kısa sürede 6 ay içinde rahatlama, ferahlama olacak. Herkes biraz ‘şu anda iyi yönetiliyoruz’ diyecek. Eleştiri geldiğinde saygıyla alacağız. Önce bir Hasar Tespit Komisyonu kuracağız. Şu anda devletin geliri, gideri, yükümlülükleri nedir bilmiyoruz. 15 gün içinde bize Türkiye’nin bütün yükümlülükleri, Avro, Dolar yükümlülüğümüz nedir? 5’li çeteye ne ödeyeceğiz?

Sağlıklı karar vermenizin temel yolu veriye dayanır. Biz bunun hepsini yapacağız. Ortak mutabakat metninde ilk yapacağımız işlerden biri budur d edik. Ekonomik Sosyal Konseyi hemen oluşturacağız. İşçiler, iş dünyası, sanayi, ticaret erbabını çağıracağız. Bunu yapacağız. Süratli şekilde devlette liyakatı sağlayacağız. Merkez Bankası’nı bilen iç ve dışarıda güven veren bir kişiyi getireceğiz. Merkez Bankası Başkanı’nın kim olacağı ortak hafızamızda var.

Bakanlıkların hangi partiye verileceğine girmedik. Kalkıp da ekonomide şu olacak demek ayrı bir şey. Ben bürokrasiden söz ettim. Bürokrasi likayata dayanacak. İşi ehline teslim etmek zorundasınız. İlk görüşmemizde karara bağladık bunu. Devlette liyakat sisteminin bozulduğunu, devletin çürüme sistemine girdiğini, hemen her alanda rüşvetsiz iş yapılmadığı tablonun ortaya çıktığını konuştuk. 6 lider görüş birliği içindeyiz, yolumuza devam edeceğiz.

Nitelikli insan getireceksiniz. Bu konuda anlaştık. Şu anda devletin içinde son derece nitelikli, saygın insanlar var. Ama bunlar kenara atılmışlar. Her şeye hazırlıklıyız. BDDK, Kamu İhale Kurumu çok önemli. SPK’da söğüşlenenler. Bütün bunların hepsini biliyoruz. Kimlerin neler yaptığını? 2 milyon dolar rüşvet alıp para isteyen kişi Meclis genel kuruluna giriyor, hiçbir şey olmamış gibi. İnsanın yüzüne bakamaz. Din iman onlarda. Biz başka bir şey olduk. Böyle bir garabet çıktı ortaya. Milletin parasını, pulunu yiyorsun, kul hakkını yiyorsun sonra kahramanım diyorsun.

Bizim inanç felsefemize, kuruluş felsefimize, insanlığa aykırıdır. Devleti saydam kuracağız. Ulusal Vergi Konseyi kuracağız. Vatandaş ey devlet benden vergi aldın nereye harcadın diye sorma hakkı var.

Bu konuda ilk yazıyı yazan benim. Fransa dönüşü. Fransa’da Ulusal Vergi Konseyi, devlette toplanan vergileri alır, analiz eder, Cumhurbaşkanına sunar Resmi Gazete’de yayınlanır. Bizim amaçladığımız o. Kesin Hesap Komisyonu kuracağız dedik. Geçen senenin bütçesi nereye harcandı? Komisyon başkanı muhalefetten olacak.

İlk genelgelerimizden birisi de savurganlıkla mücadele olacak. Asla israfa izin vermeyeceğiz. Devlette böyle yetiştim. Beyaz kağıdın arkasını doldurmadan o kağıdı yırtıp atmazdık. Ne demek 13 uçak. Fakir fukarasının parasını alıyorsun, 1 uçak sana yetmiyor mu? Saray tam anlamıyla israf şeyidir. İsraf İslamiyette haramdır. Bunların anlayışını anlamakta zorluk çekiyorum.

100 bin öğretmen ataması yapacağız Cumhuriyetin 100. yıldönümünde. Köylerde okul açacağız. İmam, öğretmen, ziraat teknisyeni, hayvancılık yapıyorsa veteriner olacak. Köylerde yaşayan bütün genç ve kadınların SGK primini devlet ödeyecek.

Türkiye zengin ülke. Nerede kaynak yok? Tasarrufa gidersiniz. 300 milyar dolar temiz para getireceğim bu ülkeye. Temiz para. Öyle IMF git yalvar yakar değil. Onlar bize gelebilir miyiz diyecekler. Evet gelebilirsiniz, şu yatırımı yapıyorsa. İstihdam yaratıyorsa gel kardeşim. Samandağ’dan Mersin’e kadar olan bölgeyi Akdeniz’i en güçlü katma değerini üreten bölge haline getireceğiz.

Anadolu’da Yozgat, Çankırı’da fabrikanız var diyelim. Limana taşıdığınızda lojistiği tüm masrafları biz karşılayacağız.

Kayseri, Çorum’da yapamıyorum, denizin kenarında yaparsam maliyet ucuz olacak derse hayır diyeceğiz. Sen fabrikanı yap, lojistiğini biz karşılayacağız. Erzurum-Elazığ-Tunceli-Kars-Ardahan tarım ürünleri özel merkezi yapacağız. Önce hayvanları tümüyle ücretsiz vereceğiz. Ondan sonra ete dayalı, hayvan ürünlerine dayalı sanayi oluşturacağız.

Fındıkta, çayda aynı şekilde. Rizelilere söz verdim. Kaçak çayları önleyeceğiz. Rize maydanında kaçak çayları yakacağız. Bunun mücadelesini halka göstermezseniz inandırıcı olamazsınız.

İklim değişikliğinin Ortadoğu, Akdeniz, Türkiye’de yaptığı tahribatın önlenmesiyle ilgili güzel bir rapor var, onu açıklayacağım. Arkadaşlarımız Jeremy Rifkin’le görüşüyor. Sağlık sorunu var. Zoom üzerinden görüşüyorlar.

Beşiktaş saldırısında 49’u polis 52 kişi hayatını kaybetti. Orada da para toplayıp dağıtmadılar. 1 hafta içinde hak sahiplerine dağıtacağız. O parayı dağıtmayanlardan hesabını soracağız.

O kadar büyük haksızlıklar yaptılar ki, buna kimsenin izin vermemesi lazım. Türkiye’nin buradan çıkması lazım. İlk 1 hafta içinte tank palet fabrikasını Katar’dan alacağız, ordumuza teslim edeceğiz.

İktidar olduğumuzda neyi yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Ortak mutabakat metninde bunlar var. Karşı taraf ne yapacak, bunu kimse bilmiyor. Uyuşturucu baronlarına hizmet eden bir siyasal iktidar olamaz. Türkiye uyuşturucu cenneti oldu. En son galiba yanlış hatırlamıyorsam Güney Amerika’dan Türkiye’ye gelecek olan ciddi uyuşturucu yükünü daha yakaladılar. Polis hepsini tek tek biliyor. Afrika’ya nereye geldi, buradan nasıl dağıtıldığını, dağıtımını kimler yaptı, hepsini polis biliyor. Ama siyasi otorite baskılıyor.

Geldik 1 hafta içinde yapacağız dersem doğruyu söylememiş olurum. 1 hafta içinde esnafın pandemi döneminde aldığı kredilerin, depremde esnafın banka kredilerinin faizlerini 1 hafta içinde sileceğiz. Çiftçilerin de 1 hafta içinde faizlerini sileceğiz.

“Savunma sanayine niye karşı çıkayım?”
Hiçbirisi geriye gitmez. Erdoğan damadının işyerine gitmeden önce ben gittim. İHA, SİHA’ların merkezine ben gittim. Teşvik eden benim. Ekibiyle oturan konuşan benim. Çok güzel bir ekibi var. Onları yüreklendiren benim. Savunma sanayine niye karşı çıkayım? Türkiye zaten savunma sanayinde güçlü olmak zorunda. Niye F-35 planının dışına çıktı? Niye oradaki paralarımızı geriye alamadılar? Hani dünya lideriydi beyefendi?

Savunma sanayinin 1970’lerde çıkmış gizli kararnamesi var bende. Siz bu sanayiye önem veriyorsunuz, bu ülke 2018’de tank yapacaktı. Tank palet fabrikasında 5 ayrı tank üretilirdi. Tank palet fabrikasını toplarını Kırıkkale’de Aselsan, Roketsan işbirliği ile yapıldı. Tamamı başarılıydı. Bir gece çıktılar hayır siz yapmayacaksınız dediler. Katar’a satıldı. İHA yapıyorsun gurur duyuyorsun, biz de gurur duyuyoruz. Daha fazla destek devam edecek. Aselsan’ın içi boşaldı. Önemli savunma sektörü. Bütün çalışanlar Avrupa’ya gitti. Oralarda yaşanan tabloyu kaç kişi biliyor? Orada çalışan namuslu insanlar burada önümüzü kesiyorlar diyor. Hepsinin önünü açacağız.

O konuda 6 lider karar aldık. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemine geçince partiyle ilişkimizi keseceğiz. 6 liderin ortak kararı bu. Ben de o karara doğal olarak uyuyorum.

Ben kazanacağıma inanıyorum. Ülkenin içinde bulunduğu tablo belli, bu tablodan bu ülkeyi kurtaracak kişi belli. Devlet adamı olması lazım, kul hakkı yememesi lazım, kendisini vatandaşa adaması lazım. Bu ülkenin ferasetine, insanlarına güveniyorum. İnsanlar niye aç gezsin, pazara giderken ne alayım, ne almayayım diye niye hesap yapsın? Hayvancılık yapan birisi ‘ineğimi yeterince besleyemiyorum, param yok’ diyor. Nerede bu gübre fabrikaları. Bu ülke 34 yıl sonra şeker ithal etti. Bu bile başlı başına ayıptır. Trolleri var, üstlerini örtmeye, kapatmaya çalışıyorlar. Türkiye sorunlar yumağı içinde, buradan çıkması lazım.

Çoğunluğu parlamentoda sağladıktan sonra Anayasa metinlerini de hazırladık. Ondan sonra gerçek anlamda demokrasi gelecek, siyaset kurumu halkına hesap verecek. Devlet vatandaşıyla kucaklaşacak. Bunlar devleti devlet ana olmaktan çıkardılar.

Sandık güvenliği açıklaması
Hem içeride hem dışarıda seçim güvenliği konusunda yaklaşık 1 yıl çalışıyoruz. İllerden gelen her bir seçmen sandıkta görev yapacak olan arkadaşlarımızın listesiyle ilgili olarak tek tek telefon ediliyor. Hangi sandıkta görevli olduğu soruluyor, eğitim veriliyor. Onlar sandık başında görevli olacak, ayrıca gönüllü arkadaşlara müşahit kartı vereceğiz. Gönüllüleri de görevlendireceğiz. Büyük metropollerde barolar her okulda bir avukatı bulunduracak. Uyuşmazlık çıktığında müdahil olacak. Tek isteğim vatandaşlarımız sandığa gitsinler, oylarını kullansınlar. Elinizi vicdanınıza koyun, oyunuzu öyle kullanın. Kul hakkı yemeyen, bu ülkeye hizmet edecek olan insana oy verin. Türkiye çok ciddi sorunla karşı karşıya. Tarım perişan vaziyette. Sanayicilerle gidin konuşun. Doları frenlemek için satmadıkları bir şey kalmadı. Arka kapıdan 128 milyar doları sattılar. Borsada yapılan vurgunlar. Bu vurgundan Türkiye’yi kurtaracağız.

YSK’dan gelen her türlü veri ekibimiz tarafından tek tek gözden geçiriliyor. Kimi ilk kez oy kullanacak bunların hepsini biliyoruz. Çok güçlü dijital altyapımız var. Hatalar varsa YSK’ya bildiriyoruz, düzeltiyorlar.”

Paylaş