Kılıçdaroğlu ile devam mı, İmamoğlu ve ‘değişim’ ekibinin adayı Özel mi; CHP, Genel Başkanı’nı seçiyor

Kılıçdaroğlu ile devam mı, İmamoğlu ve ‘değişim’ ekibinin adayı Özel mi; CHP, Genel Başkanı’nı seçiyor

CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen yarışacak; eski milletvekili İlhan Cihaner ise adaylıktan son anda çekildi.
CHP 38. Olağan Kurultayı “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla bugün Ankara’da başladı. 81 ilden gelen bin 367 kurultay delegesi, Cumhuriyet’in ve partinin 100. yılında yeni genel başkanı ve yeni parti yönetimini seçiyor.

Ankara Arena Spor Salonu’nda saat 10.00’da başlayan kurultayda, CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen yarışıyor. Eski milletvekili İlhan Cihaner ise adaylıktan çekildi.

Bugün, Genel Başkan seçimi yapılıyor, ikinci gün olan pazar günü 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu belirlenecek.

Kurultayın divan başkanlığını Kılıçdaroğlu’nun davetiyle “değişimi” savunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu yapıyor.

“Salon, eşit olarak bölünmedi, belediye işçileri getirildi”
Özgür Özel’i destekleyen kişilere tribünlerden birinin üst kısmı ayrıldı. Geri kalan alanlar, Kılıçdaroğlu’nu destekleyenlere ayrıldı.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Özel’in destekçilerinin kapıda kaldığını, içeri giremediklerini açıkladı. Başarır, “İkiye bölünmesi gerekiyordu ancak öyle olmadı. Özgür Özel’in bölümü boşaltılsın, onun konukları alınsın. Şehir dışından insanlar geldi” dedi. Başarır, “Belediye işçilerimiz bugün evde olmalıydı. Adana, Mersin Belediyesi’ni anlamakta güçlük çekiyorum. Böyle bir şey olmaz. Kurultay’da adalet olmalı, eşit fırsat verilmeli” dedi.
Özgür Özel’in ismi, salona girerken anons edilmedi
Özgür Özel, “Ey özgürlük” şarkısı eşliğinde salona girdi. İsmi anons edilmeyen Özel, tüm salonu dolaşarak selamladı.

Özel’in ardından Kılıçdaroğlu da salonu Gündoğdu Marşı’nın, Kılıçdaroğlu’na uyarlanmış şarkısı eşliğinde selamladı.

Karşılıklı olarak tribünlerden “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” ve “Değişim gelecek” sloganları atıldı.

Kaç delegenin imzası gerekiyor?
CHP’nin iç tüzüğü gereği genel başkanlığa aday gösterilmek için parti delegesinin yüzde 5’i olan 69 delegenin imzası gerekiyor. Genel Başkan seçilmek için ise delege sayısının çoğunluğu olan en az 684 delegenin oyunu almak gerekiyor.

Genel başkanlık seçimindeki esas yarışın; “değişimciler”in adayı Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçmesi bekleniyor.

Kurultay öncesinde; Özgür Özel ile Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na destek verenler arasında adeta “imza savaşları” yaşandı. İmza sayısı, moral üstünlük açısından değerli görüldüğünden önem taşıyor.

Kılıçdaroğlu ve Özel’i destekleyen delegeler
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Salı akşamı Ankara’ya gelerek Genel Başkan adayı Özgür Özel’i ziyaret etmiş ve 196 il delegesinin 185’inin destek imzalarını iletmişti. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’na imza veren 95 milletvekili adına Meclis’te basın açıklaması düzenlenmişti. Dün de 55 il başkanı, topladıkları imzaları Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na teslim etmiş ve destek açıklaması yapmıştı.

Paylaş