Erdoğan, İran lideri Reisi ile Hamas-İsrail savaşını görüştü: “Gerilimi artırıcı adımlardan uzak durulmalı

Erdoğan, İran lideri Reisi ile Hamas-İsrail savaşını görüştü: “Gerilimi artırıcı adımlardan uzak durulmalı

Erdoğan, telefon görüşmesinde çatışmaların bir an önce sona ermesinin bölge barışı için önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas-İsrail savaşında rolü en çok tartışılan ülkelerden İran’ın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, görüşmede, İsrail-Filistin arasındaki çatışmalı süreç, bölgede artan gerilim ve çözüm için atılması gereken adımlar ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, çatışmaların bir an önce sona ermesinin bölge ve dünya barışı adına önemli olduğunu, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için Türkiye’nin yoğun çaba sarf ettiğini, gerilimi artırıcı adımlardan uzak durulması gerektiğini ve İsrail-Filistin meselesinde karşılıklı atılacak müspet adımların kalıcı çözümü beraberinde getirebileceğini ifade etti.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e son 50 yılın en büyük saldırısını gerçekleştirmesinden bu yana başlayan savaştaki rolü en çok tartışılan ülkelerden biri İran olan. Çeşitli kaynaklar, Batı medyasına yaptıkları açıklamalarda İranlı güvenlik yetkililerinin Hamas’ın saldırıyı planlamasına yardımcı olduklarını iddia etmişti. İran, saldırıların planlanmasında rolü olduğu iddialarını reddetti. ABD de İran’ın saldırıyla bağlantılı olduğuna dair bir kanıt bulamadıklarını söyledi. Öte yandan Tahran’ın yıllardır Hamas’a finansal destek sağladığı biliniyor.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney, saldırıdan 3 gün sonra Tahran’ın Hamas’ın cumartesi günü İsrail’e gerçekleştirdiği saldırıda rolü olmadığını ama İsrail’in, “onarılamaz askeri ve istihbarat yenilgisinden” memnun olduğunu dile getirdi. Saldırıdan 3 gün sonra ilk kez canlı yayında konuşan Hamaney, “Siyonist rejime saldırıyı planlayanların ellerinden öpüyoruz” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan da dün, İsrail’in Gazze’ye kara harekâtı düzenlemesi durumunda “kimsenin çatışmaların yayılmamasını garanti edemeyeceğini” açıkladı.

Paylaş