Stoltenberg: İsveç ve Finlandiya’nın sözlerini tuttuğuna inanıyorum; artık tam üye olarak NATO’ya katılmaları lazım

Stoltenberg: İsveç ve Finlandiya’nın sözlerini tuttuğuna inanıyorum; artık tam üye olarak NATO’ya katılmaları lazım

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İsveç ve Finlandiya’nın sözlerini tuttuğuna inanıyorum. Sadece davet edilmekle kalmayıp artık NATO’ya tam üye olmasının vaktinin geldiğini düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın açıklaması yaptı. Bakan Çavuşoğlu, “20 gün sonra (Karadeniz) tahıl anlaşmasının tekrar yenilenmesi gerekiyor. Kesintisiz bir şekilde devam etmesi için çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanırken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Türkiye’nin çabalarını büyük takdirle karşıladıklarını belirterek, “Artık İsveç ve Finlandiya’nın tam üye olarak NATO’ya katılması lazım” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun konuğu olarak Ankara’da bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Çavuşoğlu ile beraber gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ortak basın açıklamasında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğiyle gündemde olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Malumunuz Madrid’de üçlü bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Her iki ülke bakanları bu muhataraya bağlılıklarını dile getiriliyor. Esas olan bu muhtıralarda olan maddelerin uygulanması. İsveç’te kurulan yeni hükümetin daha kararlı olduğunu görüyoruz. Yeni İsveç Başbakanı, cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak gelecek hafta Ankara’ya geliyor. Bu konuları kendileriyle ile görüşme imkânınız olacak. Ayrıca üç ülke arasında kurulan uzmanlar düzeyinde bir mekanizma vardı. İlk toplantı Helsinki’de gerçekleşmişti. Bir sonraki toplantı Stockholm’da gerçekleşecek. O toplantıda da atılan ve atılacak adımları gözden geçirme bakımından faydalı olacağını düşünüyorum”

Stoltenberg’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Bugün Ege’deki durum, terörizmle mücadele, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği ve Ukrayna’ya verilen destek masadaydı. Son haftalarda füzelerin atıldığını, dronelarla saldırı yapıldığını, altyapının zalimce yerle bir edildiğini ve kışın geldiği dönemde bunun yapıldığını görüyoruz.

Türkiye’ye öncelikle Ukrayna’ya verdiği destek için çok teşekkür ediyorum. Ukrayna kendi savunmasını Türkiye sayesinde güçlendiriyor. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özellikle teşekkür ediyorum. Ukrayna tahıl anlaşması son derece önemli. Türkiye’nin önemli yaşam hakkını korumak için yaptıklarını büyük takdirle karşılıyoruz.

Haziran’da tüm müttefikler NATO’ya Finlandiya ve İsveç’i davet ettiler. Sizin önemli beklentileriniz var. Türkiye, Finlandiya ve İsveç muhtırasının daha fazla güvenlik getirmesini bekliyoruz.

Hem Finlandiya hem de İsveç liderleri ile geçen hafta konuştum. Her iki ülke liderleri muhtırayı uygulayacak somut adımları atacak. İsveç yeni yasalar geçiriyor, böylece terör örgütlerinin katılımı PKK dahil olmak üzere engelliyor. Daha fazla ülke dışı irade ve sınır dışı olaylar gerçekleşmeye başladı, iadeler arttı. Finlandiya ve İsveç, Türkiye’ye taahhüdünü yerine getiriyorlar.

Artık İsveç ve Finlandiya’nın tam üye olarak NATO’ya katılması lazım. İsveç ve Finlandiya’nın sözlerini tuttuğuna inanıyorum. Sadece davet edilmekle kalmayıp artık NATO’ya tam üye olmasının vaktinin geldiğini düşünüyorum.”

Paylaş