Merkez Bankası başkan yardımcıları görevden alındı

Merkez Bankası başkan yardımcıları görevden alındı

Son yıllarda değişimlerle gündemden düşmeyen ve 5 yılda 5 başkan değişen Merkez Bankası’nda bu defa başkan yardımcıları görevden alındı. Geçtiğimiz gün istifa ettiği iddia edilen Emrah Şener’in yanı sıra Taha Çakmak ve Mustafa Duman’ın görevine son verildi. Söz konusu isimlerin yerine ise Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alındı.

Söz konusu isimlerin yerine ise Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.

ATAMALARDA DİKKAT ÇEKEN ‘BOĞAZİÇİ’ AYRINTISI

Merkez Bankası başkan yardımcılığı görevine atanan üç ismin de Boğaziçi Üniversitesi mezunu olması dikkat çekti. Prof. Dr. Osman Cevdet Akçay eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünde tamamladı, Prof. Dr. Hatice Karahan ise Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Fatih Karahan ise 2006’da Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Matematik bölümlerinden mezun oldu.

YENİ ŞAFAK’TA YAZAR, SETA’DA EKONOMİ ARAŞTIRMACISI

Merkez Bankası başkan yardımcılığı görevine getirilen isimlerdne biri olan Hatice Karahan’ın 2014’ten bu yana yandaş Yeni Şafak’ta ekonomi yazıları kaleme aldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu’nun 8 Temmuz 2019’da kaleme aldığı köşe yazısında Hatice Karahan ile ilgili bölümde şu ifadeler yer almıştı:

“Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan üniversitelere, devletin kritik kurumlarından (başta Sabah olmak üzere) medyaya uzanan garip bir“SETA ağı” var.

Hatice Karahan’ın Cumhurbaşkanı’nın ekonomiden sorumlu danışmanı olduğunu okuyorsunuz. Özgeçmişine bakınca SETA’da ekonomi araştırmaları yaptığını görüyorsunuz.”

Terkoğlu’nun, ‘Saray’daki ‘SETA lobisi’ni ne zaman konuşacağız?’ başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayınız…

AKÇAY İKTİDARI ELEŞTİRMİŞTİ

Başkan yardımcısı olarak atanan isimlerden Cevdet Akçay’ın 6 Temmuz 2022’de Fatih Altaylı’nın programında iktidarın ekonomi politikasını elleştirdiği ortaya çıktı. İktidarın hem Meclis’i hem de Cumhurbaşkanlığı’nı muhafaza etmesi durumunda ‘reel politikalara’ dönmeyeceğini savunan Akçay’ın enflasyon ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu da görüldü. Akçay, “1-2 sene problem var sonra düşer” bakış açısının yanlış olduğunu, sonrasında gelinecek seviyenin 30’larda takılarak daha büyük sorun oluşturacağını söyledi.

Paylaş