Yunanistan’daki tren faciası seçimleri de vurdu: Tarihler değişebilir

Yunanistan’daki tren faciası seçimleri de vurdu: Tarihler değişebilir

“Miçotakis’e seçimleri soranlar toplantılardan atılıyor”

Tren kazasının ardından patlak veren protestolarda göstericiler polise molotofkokteyli fırlatırken, güvenlik güçleriyse eylemcilere biber gazıyla müdahale etti (Reuters)

Yunanistan’daki büyük tren kazası nedeniyle seçim tarihinin değişebileceği bildirildi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Kathimerini, 9 Nisan’da yapılması planlanan seçimler için 14 ve 21 Mayıs tarihlerinin konuşulduğunu yazdı.

Başbakan Kiriakos Miçotakis, ülkeyi ayağa kaldıran tren faciası nedeniyle kazayla ilgili soruşturmaya öncelik verileceğini belirterek, cuma günkü kabine toplantısını iptal etti.

Buna göre söz konusu toplantıda aslında seçimlerin 9 Nisan’da yapılması için son görüşmelerin tamamlanmasının planlandığına, daha sonra da Miçotakis’in 19 Mart’a kadar alacağı bir kararla parlamentoyu feshedip seçime gitmesinin beklendiğine dikkat çekildi. Ancak toplantının iptaliyle seçim takviminde de değişikliğe gidilebileceğine işaret edildi.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Politico’ysa seçimlerin ilk turunun hazirana kadar ertelenebileceğini yazdı.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Ioannis Oikonomou, yerel haber kanalı Skai TV’ye açıklamasında, “Bugünlerde başbakana seçimlerle ilgili ne yapacağımızı düşünmemiz gerektiğini ima eden herkes toplantılardan kovuluyor. Henüz bu tür bir tartışmaya girmenin zamanı değil” dedi.

Yunan araştırma şirketi Kapa Research’ten Alexis Routzounis, mevcut durumla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Böyle bir ulusal trajedi yaşanırken, bunun siyasi sonuçlarını değerlendirmek henüz zor. Toplum net açıklamalar talep edecek, siyasi iktidarın da dikkatli ve sağduyulu yanıt vermesi çok önemli. Şimdilik siyasi sistem durumu anlayışla karşılıyor.

ABD merkezli risk analiz şirketi Teneo’nun kurucu ortağı Wolfango Piccoli ise Miçotakis yönetiminin, kazaya dair anlatıları kontrol altında tutmak için hızlı davranarak açıklamalar yaptığına dikkat çekti.

Başkent Atina ile Selanik arasındaki hatta 350 yolcu taşıyan tren, 28 Şubat gecesi Larissa kenti yakınlarından geçerken aynı raydan gelen bir yük treniyle çarpışmıştı.

Kazada en az 57 kişi hayatını kaybederken, 85 kişininse yaralandığı bildirilmişti.

Paylaş