Nijerya Devlet Başkanı, Nijer’e askeri müdahale için senatodan destek istedi

Nijerya Devlet Başkanı, Nijer’e askeri müdahale için senatodan destek istedi

Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, askeri darbe olan komşusu Nijer’e, “barışı sağlamak için” asker göndereceklerini belirterek, senatodan destek talebinde bulundu.

Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, senatoya mektup yazarak darbe yaşanan Nijer’e askeri müdahale için destek istedi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, aynı zamanda Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Başkanı olan Bola Ahmed Tinubu, mektubunda, Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un devrilmesiyle sonuçlanan askeri darbenin ardından ECOWAS’ın ülkede yeniden “barışı sağlamaya” karar verdiğini hatırlattı.

Tinubu, Nijer’deki “siyasi düzeni sağlamak” amacıyla Nijerya askerlerini bu ülkeye gönderme konusunda senatodan destek istedi.

Tinubu, “ECOWAS müdahale için Nijer’e asker gönderecek. Nijerya, Nijer ile olan tüm kara sınırlarının kapatılması ve izlenmesi ve sınır sondaj tatbikatının yeniden başlatılmasına karar verdi” ifadelerini kullandı.

Nijer’den her türlü ticari ve özel uçuşların yapılmasının engellendiğini aktaran Tinubu, özellikle Lagos ve doğu limanlarından Nijer’e transit geçen malların ablukaya alınacağını kaydetti.

Başkan Tinubu, Nijer’in elektriğinin kesilmesi konusunda da senatonun desteğini istedi.

Nijer’in elektrik ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Nijerya, darbe nedeniyle 2 Ağustos’ta Nijer’i besleyen hatta şalter indirerek elektrik sağlamayı durdurmuştu.

Nijer’de Cumhurbaşkanı Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Cumhurbaşkanı Bazum, 26 Temmuz’dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor ancak Bazum’un telefon görüşmesi yapmasına izin veriliyor.

Paylaş