Lavrov: Wagner ayaklanması sırasında pek çok ülke Rusya hükümetiyle dayanışma gösterdi

Lavrov: Wagner ayaklanması sırasında pek çok ülke Rusya hükümetiyle dayanışma gösterdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, RT televizyonuna demecinde, Wagner ayaklanması sırasında pek çok yabancı ülkenin Rusya ile dayanışma gösterdiğini belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, RT televizyonuna Wagner ayaklanmasına ilişkin verdiği demeçte, “Pek çok meslektaşı Devlet Başkanı (Vladimir) Putin’i arayarak dayanışma ve desteklerini ifade ettiler ve durumun kontrol altına alınacağına, anayasal düzene geri dönüleceğini dair inançlarını dile getirdiler, nitekim böyle de oldu” dedi.

Lavrov sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben de yabancı meslektaşlarımın girişimiyle pek çok telefon görüşmesi gerçekleştirdim. İçlerinden çoğu aynı düşünceleri belirttiler: bizimle dayanışma içinde olduklarını ve ülkenin birliğini sabote edecek hiçbir teşebbüse izin vermeyeceğimize inandıklarını söylediler. Bu telefon görüşmeleri hakkında kamuoyu önünde açıklama yapmamamızı istediler, biz de bunu yapmamaya gayret ediyoruz.”
Erdoğan-Putin 5 Ağustos Soçi Zirvesi – Sputnik Türkiye, 1920, 24.06.2023
DÜNYA
Putin ve Erdoğan telefonda görüştü: ‘Türkiye, Rus liderliğinin adımlarına tam destek veriyor’
24 Haziran , 15:49
Ayrıca Lavrov, Wagner ayaklanması sırasında Rusya’da 24 Haziran’da yaşananlarda Batı ülkelerinin gizli servislerinin herhangi bir dahli olup olmadığının Rus güvenlik servisleri tarafından araştırılmakta olduğunu kaydetti.
Rusya Dışişleri Bakanı, Batı medyasının Wagner ayaklanmasını sunuş biçimiyle ilgili de, “Gerçekliktense arzu ettiklerini ortaya koydular, haberlerinin tonu onların hüsnükuruntusuydu” yorumunu yaptı.
‘ABD nükleer silahların emniyette olacağını umduklarını ve ayaklanmayla ilişkileri olmadığını iletti’
Bunun yanında Lavrov, Wagner’cilerin ayaklanmasının sürdüğü esnada gerçekleşen temaslarında Moskova’daki ABD Büyükelçisi Lynne Tracy’nin ‘Rusya’daki nükleer silahların emniyette olacağını umduklarını ve Rusya’da o anda yaşananlar ile ABD’nin bir ilgisi olmadığını’ ilettiğini söyledi.
‘ABD istihbaratı, Wagner isyanını önceden bilip iletmediğine göre ayaklanmanın başarılı olmasını umdu’
ABD gizli servislerinin Wagner ayaklanmasının sinyallerini haziran ortasında almış olmalarına ve bu konuda Beyaz Saray’ı uyarmış olmalarına karşın bu bilginin Rusya’ya iletilmediğini yazan Washington Post gazetesinin söz konusu haberinin sorulması üstüne de, Lavrov, “Amerikan istihbaratının hazırlığı yapılan isyanı birkaç gün öncesinden beri bildiğini fakat bunu kimseye söylememeye karar verdiğini yazdılar. Belli ki isyanın başarılı olmasını umdular” değerlendirmesini yaptı.
Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) – Sputnik Türkiye, 1920, 25.06.2023
Ukrayna krizi
Basına göre ABD istihbaratı, Wagner lideri Prigojin’in isyan planlarını önceden öğrenmişti
Dün, 17:06
‘Macron, Batı savaş makinesinin bir parçası’
Lavrov, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u Batı savaş makinesinin bir parçası olarak niteledi.

Macron’un Wagner isyanı sırasında NATO’lu yöneticiler tarafından tekrarlanan bir mantra gibi Rusya’yı stratejik yenilgiye uğratma şansı gördüğünün altını çizen Lavrov, bir sekizinci sınıf öğrencisinin bile Macron’un savunduğu pozisyonu anladığının altını çizdi.

Lavrov, Macron’un hem Kiev yönetimi hem de Batı medyası gibi Batı savaş makinesinin bir parçası olduğunu vurguladı.
Macron, La Provence gazetesine demecinde, Rusya’daki isyan girişiminin Batı tarafından Kiev rejimine verilen desteği haklı gösterdiğini savunmuştu.

Paylaş