Kahire Barış Zirvesi: 35 ülke Gazze krizi için Mısır’da buluşuyor

Kahire Barış Zirvesi: 35 ülke Gazze krizi için Mısır’da buluşuyor

İsrail – Filistin meselesini acil görüşmek üzere Kahire’de 35 ülke temsilcisi ve 4 uluslararası örgüt lideri Mısır’da buluşuyor.
Filistin – İsrail çatışması devam ederken ve Gazze’de sivil ölümleri artarken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin davetiyle birçok ülkenin dışişleri bakanı ve liderleri çözüm yollarını görüşmek için Kahire’de buluştu. Kahire Barış Zirvesi’ne 35 ülke temsilcisi ve 4 uluslararası örgüt lideri katılacak.
Filistin ile Mısır arasındaki sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı’nın açılmasıyla birlikte insani yardım taşıyan 20 kamyonun geçişine izin verildi. Zirveye katılanlara hitap eden Mısır Cumhurbaşkanı, liderleri Gazze Şeridi’nde devam eden insani felaketi sona erdirecek ve barışa giden yolu yeniden canlandıracak bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varılmasına davet etti.
Kahire Barış Zirvesi’ne kimler katılıyor?
Zirve’ye katılacak liderler ise şöyle açıklandı:
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas
Ürdün Kralı Abdullah
Bahreyn Kralı Hamad bin
Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah
Katar Emiri Tamim bin Hamad Al Thani
Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Mohammed bin Zayed
Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna
Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov
Çin’in Orta Doğu konularından sorumlu elçisi Zhai Jun
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres
Buna ek olarak Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB diplomasi şefi Josep Borrell de Kahire’yi ziyaret ediyor.Toplantıya katılan 4 uluslararası örgüt ise BM, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Arap Birliği olarak öne çıkıyor.
Zirvede liderlerin öne çıkan konuşmaları
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. (İsrail’in saldırıları) Eğer devam edecek olursa coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrar ve barışı da tehdit edecektir. Yeni bir garanti mekanizması tasarlanıp hayata geçirilmelidir. Tarafların adil bir barış için attığı adımların garanti edilmesi gerekmektedir.” açıklamalarında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Berbock Kahire’de düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada, Filistinli Hamas hareketine karşı yürütülen savaşın, sivillerin insani durumu göz önünde bulundurularak sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Berbock ayrıca devam etmekte olan zirvenin, Ortadoğu’da “Filistinlilerin ve Yahudilerin iki bağımsız devlette barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamalarını sağlayacak yeni bir barış sürecine ihtiyacı olduğu” konusunda görüş birliği içinde olduğunu söyledi.

Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita, Filistin konulu Kahire zirvesi sırasında yaptığı açıklamada, Fas’ın Filistinlileri yerlerinden etmeyi amaçlayan her türlü fikri reddettiğini ve gerçek bir barış sürecinin başlatılması çağrısında bulunduğunu söyledi.
Ürdün kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi’ndeki savaşın derhal sona erdirilmesi ve bölgeye insani yardımın ulaştırılması gerektiğini söyledi. Ortadoğu’yu uçuruma sürükleyen insani felaketin durdurulması gerektiğine vurgu yapan 2. Abdullah, “Hepimiz için kırmızı çizgi olan Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini kesinlikle reddediyoruz” diye konuştu.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Filistin meselesinde çözümün göç olmadığını belirten Sisi, “Çözüm, bütün bir halkın başka bölgelere sürüklenmesi değildir. Bilakis tek çözüm, adalettir. Filistinlilerin, kendi topraklarında, yeryüzündeki diğer halklar gibi geleceklerini belirleyebilecekleri, onurlu ve güvenli bir şekilde bağımsız devletlerinde yaşamalarıdır.” ifadelerini kullandı.

Bahreyn Kralı, “Filistin halkının hakları güvence altına alınmadan Orta Doğu’da istikrar sağlanamaz” açıklamasında bulundu.

Kuveyt Veliaht Prensi Mishaal Al Jaber Al Sabah, “Gazze Şeridi’nde yaşanan insani felaket, uluslararası toplumun Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulma çabalarının eksikliğinin bir sonucudur” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkının Gazze Şeridi’nden zorla göç ettirilmesine karşı uyarıda bulundu.

Paylaş