Fed yılın ilk faiz kararını açıkladı

Fed yılın ilk faiz kararını açıkladı

Amerikan Merkez Bankası Fed, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faiz kararını açıkladı. Buna göre FOMC beklentilere paralel bir şekilde politika faizini yüzde 5.25-5.50 aralığında sabit tuttu.

Mart 2022-Temmuz 2023 arasında toplamda 525 baz puanlık faiz artırım kararı alan FOMC bugünle beraber 4 toplantı üst üste faize dokunmamış oldu.

Karar metninde şu ifadeler yer aldı:

“Fed, enflasyonun yüzde 2’ye doğru hareket ettiğine “daha fazla güven” duyana kadar faizleri düşürmeyi beklemiyor.

FOMC istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılması önündeki risklerin daha iyi dengeye geldiğini değerlendiriyor.

Faizlerde yapılacak “herhangi bir ayarlama” gelen verilere, gelişen görünüme ve risk dengesine dayalı olacak.”

POWELL: ENFLASYON HEDEFİMİZİN ÜZERİNDE SEYRETMEYE DEVAM EDİYOR

Kararın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell “Enflasyon geçtiğimiz yılda kayda değer bir şekilde geriledi, ancak yüzde 2’lik uzun vadeli hedefimizin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Geçen yılın ikinci yarısında gelen daha düşük enflasyon verileri olumlu ancak ancak yeterli güven oluşması için enflasyonun hedefimize yaklaştığını gösteren, süregelen kanıtlar görmemiz gerekiyor” dedi.

“MESELE DAHA İYİ VERİLERİN GELMESİ DEĞİL İYİ VERİLERİN DEVAM ETMESİ”

Bu yıl bir noktada parasal sıkılaşmada geri adım atmanın uygun olabileceğini belirten Powell “Gerekirse faizleri daha uzun süre yüksek tutmaya hazırız” dedi.

Enflasyonda 6 aydır iyi verilerin geldiğine dikkat çeken Powell “6 aylık verilerin doğru sinyal verip vermediğine bakıyoruz. Mesele daha iyi verilerin gelmesi değil, iyi verilerin devam etmesi” ifadelerini kullandı.

Paylaş