BM ‘derhal bölgeden çekilin’ demişti: Çıkan arbedede 8 Kuzey Kıbrıs polisi yaralandı

BM ‘derhal bölgeden çekilin’ demişti: Çıkan arbedede 8 Kuzey Kıbrıs polisi yaralandı

BM Genel Sekreteri Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric, Kuzey Kıbrıs güvenlik güçleri ile BM barış gücü askerleri arasında yaşanan gerginliğe ilişkin açıklama yaptı. Dujarric, barış gücü askerlerine yönelik ‘saldırıyı kabul edilemez olarak kınadığını’ ve bunun ‘uluslararası hukuka göre ciddi suç teşkil edebileceğini’ kaydetti.
Açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, ‘Kıbrıslı Türk güvenlik personeli’ tarafından BM barış gücü askerlerinin ‘yaralanmasıyla’ sonuçlanan olayları ‘kınadığı’ belirtildi.
Açıklamada, barış gücü askerlerinin ‘yetkileri uyarınca bölgedeki izinsiz inşaat faaliyetlerini engelledikleri’ kaydedildi.
Açıklamanın devamında Guterres’in “BM barış gücü askerlerinin güvenliğine yönelik tehditlerin ve BM mülküne verilen zararın kabul edilemez olduğunu ve uluslararası hukuk kapsamında ciddi suç teşkil edebileceğini vurguladığı” ifade edildi.
Guterres’in, Kuzey Kıbrıs tarafına barış gücü askerlerinin yetkilerine ‘saygı göstermesi’ ve personel ve teçhizatını ‘derhal’ tarafsız bölgeden çekmesi çağrısında bulunduğu bildirildi.
8 polis yaralandı
Kuzey Kıbrıs Polis Genel Müdürlüğü, Pile-Yiğitler yolu yapımı sırasında BM Barış Gücü askerleri ile çıkan arbedede 8 polis memurunun yaralandığını açıkladı. Açıklamada, uyarılara rağmen bölgeyi boşaltmakta direnen BM Barış Gücü askerlerinin bölgeden çıkarılması amacıyla yapılan ilerleme sırasında çıkan arbedede kendini kötü hissederek Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne başvuran polislerden 8’inde darp izlerine rastlandığı kaydedilerek, hastanede tedavi gören polislerin daha sonra taburcu edildikleri belirtildi.

Paylaş