İstanbul Barosu’nun yeni başkanı Filiz Saraç oldu

İstanbul Barosu’nun yeni başkanı Filiz Saraç oldu

İstanbul Barosu’nun yeni başkanı Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Filiz Saraç oldu. Saraç, 144 yıllık bir geçmişe sahip İstanbul Barosu’nun ilk kadın başkanı oldu.

İstanbul Barosu’nun dün başlayan Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda bugün seçim yapıldı. Saat 09:00’da başlayan oy verme işlemi için 144 sandık kuruldu. Her sandık için ise üç kişi görevlendirildi. 56 bin 944 avukatın oy kullanması beklenen seçimde oy verme işlemi 17:00’de sona erdi.

Saat 17.00’da sona eren seçimin ardından sandıklarda sayılan oylar sonucunda İstanbul Barosu’nun yeni başkanı Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Filiz Saraç oldu. Saraç, 144 yıllık bir geçmişe sahip İstanbul Barosu’nun ilk kadın başkanı oldu.

Filiz Saraç’tan ilk açıklama: “144 yıllık baromuzun ilk kadın başkanı olmanın onurunu yaşatan İstanbul Barosu’na teşekkür ediyorum”

“Bütün meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. İstanbul Barosu, 144 yıllık tarihiyle halk mücadelesinin simgesidir. Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken 144 yıllık baromuzun ilk kadın başkanı olmanın onurunu yaşatan İstanbul Barosu’na teşekkür ediyorum. Atatürk ve Cumhuriyet’in kazanımları sayesinde bugün bu onuru yaşıyorum, huzurunda saygıyla eğiliyorum.”

Filiz Saraç kimdir?

1968 yılında Trabzon’da doğdu. 1988’de Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 32 yıldır serbest avukat olarak faaliyet gösteriyor.

Kamu hukuku dalında Yüksek Lisans yaptı. Tez konusu “Ceza Hukukunda Bina Çökmeleri”dir.

İngiltere’de dil eğitimi gördü. Ayrıca MBA İşletme Hazırlık sınıfına devam ederek yabancı dilini geliştirdi.

1996 yılında İstanbul Barosu Yönetim Kurulu’na seçildi. İlkesel ayrılıklar sebebiyle Av. Kani Ekşioğlu, Av. Burçin Aybay, Av. Nuran Atahan’la birlikte Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa ederek Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun kuruluş sürecinde yer aldı.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’nun Baro Genel Kurulu seçimlerini kazandığı ilk seçim olan 2002 yılından 2004 yılına kadar, Baro Yönetim Kurulu’nda Genel Sekreterlik yaptı.

Bu dönemde; “Türkiye Barolar Birliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu”nun temelini teşkil eden çalışma, koordinatörlüğünü yaptığı ‘Sağlık Çalışma Grubu’ tarafından hazırlandı.

“İstanbul Barosu Belgeseli”nin Koordinatörlüğünü yaptı.

2004 yılındaki İstanbul Barosu Genel Kurulunda yeniden yönetim kuruluna seçildi ve 2006 yılına kadar İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Saraç, 6 yıl süreyle Yeditepe Üniversitesi’nde “Avukatlık Hukuku ve Meslek Kuralları” ve “Uygulamalı Hukuk, Kurgusal Dava” dersleri verdi.

2010-2012 döneminde Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyeliği yaptı.

Ayrıca çeşitli dönemlerde Türkiye Barolar Birliği Delegesi olarak seçilmiştir. TBB Eğitim Danışma Kurulu Üyeliği yaptı.

İstanbul Barosu Delegeleri arasında yapılan önseçimle seçilerek, 2017-2021 Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

Çoklu Baro ve temsilde adaletsizlik ile ilgili muhalif bir duruş sergiledi.

Yönetim Kurulu Üyesi olarak “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi”, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu Koordinatörlüğü, Türkiye Barolar Birliği CMK Komisyon Başkanlığı dahil çeşitli görevlerde bulundu.

Diyarbakır’da eşi tarafından katledilen Av. Müzeyyen Boylu’nun ve görevi başında şehit edilen meslektaşımız Av. Ersin Arslan’ın davalarına TBB adına müdahil olarak katıldı.

“Ceza Hukukunda Bina Çökmeleri”, “Deprem Hukuku” (ortak yazarlı), “Stajyer Avukatın Hak ve Yükümlülükleri” (ortak yazarlı) adlı kitapları bulunmaktadır.

2015’de AİHM nezdinde afetlere ve sağlıklı çevrede yaşam hakkına ilişkin hak ihlali verilen “Mehmet Özel Türkiye Davası”nın başvurucu vekilidir. Afet hukukuna ilişkin makaleler kaleme aldı, Sempozyumlara katılarak sunumlar yaptı. İkinci Üniversite olarak Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümünden mezun oldu. Kadın hakları konusunda pek çok panel ve konferansta konuşmacı oldu ve makaleleri basında yayınlandı.

2010 yılında halka temel hukuk eğitim amacını güden “Hukuk Okur Yazarlığı” çalışmalarını meslektaşlarıyla birlikte kesintisiz 10 yıl sürdürdü. 2017 yılında Türkiye Barolar Birliği’nde Av. Filiz Saraç‘ın Proje Başkanlığında Türkiye’ye yayılarak Barolar nezdinde yürütüldü. Avukat Filiz Saraç halen ‘Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ (ÇYDD) Maltepe Şubesi Onur Kurulu ve ‘Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin üyesidir.

Avukat meslektaşlarıyla kurduğu ve çevre başta olmak üzere toplumsal konularda faaliyet gösteren ‘Kamu Yararını Savunma Derneği’nin kurucusu ve Onursal Başkanıdır. Derneğin verdiği mücadele sonucunda Aydos Ormanlarının imara açılmasına ilişkin değişiklik iptal edildi.

Avukat Filiz Saraç çok sayıda ulusal ve uluslararası etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı. 8 Mart 2020’de; 1924 yılında kurulan ve 80 şubesi bulunan ‘Türk Kadınlar Birliği’ tarafından “Toplumda Hukukun Üstünlüğü ve Hak Arama Bilincine Katkıları” nedeni ile Ödüle layık görüldü.

Paylaş