Futbol efsanesi Pele, 82 yaşında hayatını kaybetti

Futbol efsanesi Pele, 82 yaşında hayatını kaybetti

Bir süredir kolon kanseri sebebiyle kemoterapi gören ve durumunun kötüye gittiği açıklanan Brezilyalı futbol efsanesi Edson Arantes do Nascimento Pele, 82 yaşında yaşamını yitirdi.

Pele’nin Brezilya’da Sao Paulo şehrinde kaldığı Albert Einstein Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, 82 yaşındaki futbolcunun kanserinin ilerleme gösterdiği, böbrek ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle daha fazla bakıma ihtiyaç duyduğu açıklanmıştı.

Geçtiğimiz yıl kolon bölgesindeki şüpheli tümör nedeniyle ameliyat edilen Brezilyalı efsane taburcu edildikten sonra yaptığı açıklamada, “Eve döndüğüm için çok mutluyum. Uzaktan yakından hayatımı tamamlayan hepinize teşekkürler” ifadelerini kullanmıştı.

Brezilyalı efsane Pele, 82 yaşında yaşamını yitirdi.

Futbol tarihinin en iyileri arasında gösterilen Pele, FIFA Dünya Kupası’nı 3 kez (1958, 1962, 1970) kazanan tek futbolcu olma özelliğini taşıyor.

Pele’nin hastalığı neydi?
Brezilyalı eski yıldız futbolcu, böbreklerinde yaşadığı sorunlar ve prostat nedeniyle son yıllarda birçok kez hastaneye kaldırılmıştı. Pele ayrıca bir yıldan fazla süredir kolon kanseri tedavisi görüyordu.

Eylül 2021’de kalın bağırsağından tümör alınan Pele’nin kanserinin, bu yılın başlarında akciğer, karaciğer ve bağırsaklarına yayıldığı tespit edilmişti.

Düzenli tedavi gören ve kemoterapi uygulaması için hastaneye kaldırılan efsane futbolcunun sağlık durumunun stabil olduğu aktarılmıştı. Ancak daha sonra kemoterapiye cevap vermediği ve palyatif bakıma alındığı açıklanmıştı.

3 kez Dünya Kupası sahibi Brezilyalı efsane futbolcu Pele kimdir?
Edson Arantes do Nascimento Pele, 1940 yılında Brezilya’da dünyaya geldi. Futbola Bauru Atletic takımında başlayan Pele, 1955’te geçtiği Santos Kulübü’nde 1956’da A takımına alındı.

İlk Dünya Şampiyonluğu’nun 1958’de tattı. Yedekler arasında İsveç’e götürülen Pele oyuna girdiği zamanlarda başarılı futboluyla dikkatleri üzerine çekti ve Milli Takımın ilk 11’inde yer alarak kupayı kaldıranlar arasına girdi.

Pele sakat olduğu için 1962 Dünya Kupası’na çağrılmadı. 1970 dünya kupasında adını altın harflerle tarihe yazdırmaya başlayan Pele, Brezilya milli takımı ile Dünya Kupası’nı 3 kez evine götürdü.

1974 yılına kadar oynadığı Santos takımında tam 1284 gol attı. 1975’te, 4 milyon dolar karşılığında ABD’nin Cosmos Takımı’na transfer oldu. 1977’de futbolu bıraktığında, 1363 lig maçında attığı gol sayısı 1281’e ulaştı.

Pele, 1956’dan emekli olduğu 1977’e kadar, hazırlık maçları da dâhil olmak üzere oynadığı 1363 maçta attığı 1279 gol Guinness Dünya Rekorları’nda yerini aldı.

1959’da dünyada, 1960, 1964, 1965’te Güney Amerika’da yılın futbolcusu seçildi. Kaleme aldığı Ben Pele adlı otobiyografisi en çok satan kitaplar listesine girdi.

1973’te Santos ile İstanbul’a gelerek Fenerbahçe-Santos maçında Türk seyircisinin karşısına çıktı.

Paylaş