Dünya Kupası’nı Arjantin kazandı

Dünya Kupası’nı Arjantin kazandı

2022 Dünya Kupası’nda şampiyon Arjantin. Normal süresi 3-3 biten unutulmaz finalde Fransa’yı penaltı atışlarında mağlup eden Tangocular, tarihinde 3. kez kupanın sahibi oldu. Rekorlarıyla turnuvaya damga vuran Lionel Messi kariyerindeki eksik parçayı Katar’da tamamladı.

Dünya Kupası’nda ikişer şampiyonlukları bulunan Arjantin ile Fransa, üçüncü şampiyonluk için karşı karşıya geldi.

Lusail Stadı’nda oynanan dev mücadeleye Tangocular etkili başladı. Dakikalar 21’i gösterirken Ousmane Dembele’nin Angel Di Maria’ya ceza alanı içinde arkadan yaptığı kontrolsüz müdahale sonrasında hakem Szymon Marciniak penaltı noktasını gösterdi. Topun başına geçen Lionel Messi, yaptığı vuruşla kaleci Hugo Lloris ve topu ayrı köşelere göndererek takımını 1-0 öne geçirdi.

– Efsaneleri geride bırakan Messi rekorlarına devam etti

Fransa’ya karşı sahaya çıkan 35 yaşındaki Messi, turnuvada 26. kez forma giyerek Alman futbolcu Lothar Matthaus’u geride bıraktı.

Arjantinli yıldız, turnuvada aldığı süreyle de yeni rekorun sahibi oldu. Messi, bu alanda 2217 dakikayla rekoru elinde tutan İtalyan Paolo Maldini’yi geçti.

Messi, Dünya Kupası’nda 19 kezle en çok kaptan olarak sahaya çıkan futbolcu konumunda. Arjantinli oyuncuyu 17 maçla Meksikalı Rafa Marquez ve 16 maçla Diego Maradona izliyor.

35 yaşındaki Messi, Dünya Kupası’nda onlu, yirmili ve otuzlu yaşlarında gol atan tek oyuncu. Pele, aynı başarıyı dört ayla kaçırmıştı.

Yarı finalde Hırvatistan karşısında 34. dakikada penaltı atışını gole çeviren Messi, Gabriel Batistuta’yı geride bırakarak 11 golle Dünya Kupası’nda en fazla fileleri havalandıran Arjantinli futbolcu unvanını elde etmişti.

Lionel Messi ayrıca Dünya Kupası tarihinde bir turnuvada en fazla penaltı golü atan oyuncular arasında zirveye ortak oldu. Rob Rensenbrink(1978), Eusebio(1966) ve Messi’nin(2022) 4’er penaltı golü bulunuyor.

– 1966’dan beri ilk

Dünya Kupası’nda toplam 13 gol ve 8 asiste ulaşan Lionel Messi, 1966 yılından beri turnuvada en çok gol üretimi yapan oyuncu oldu.

– Bu kez Angel Di Maria sahnede

Lionel Scaloni ekibi devre bitmeden bir gol daha bularak farkı 2’ye çıkardı. 36’da hızlı gelişen atakta Lionel Messi, Alexis Mac Allister, Angel Di Maria arasındaki üçlü paslaşma sonucunda ceza alanında topla buluşan Angel Di Maria, sol çaprazdan gelişine yaptığı vuruşla ilk yarının skorunu belirledi: 2-0.

– Fransa’dan kötü istatistik

Opta’nın verilerine göre Fransa, 1966’daki turnuvadan bu yana bir final maçının ilk yarısını şut çekemeden tamamlayan ilk takım oldu.

FRANSA’DAN ÜST ÜSTE GOLLER

Karşılaşmanın ikinci yarısında Fransa’dan beklenen geri dönüş geldi. Finaldeki ilk şut denemesini 71. dakikada yapan Horozlar, 80 ve 82. dakikada üst üste bulduğu gollerle skoru eşitledi.

Nicolas Otamendi’nin, Randal Kolo-Muani’ye ceza alanı içinde yaptığı kontrolsüz müdahale sonrasında hakem Szymon Marciniak penaltı noktasını gösterdi. Topun başına geçen Kylian Mbappe farkı 1’e indirdi.

Paris Saint-Germain’in yıldızı, Marcus Thuram ile yaptığı verkaç sonrasında ceza alanında sol çaprazdan gelişine yaptığı vuruşla topu Emiliano Martinez’in sağından uzak köşede ağlarla buluşturmayı başardı: 2-2. 23 yaşındaki Mbappe böylece 14. Dünya Kupası maçında 11 gole ulaştı.

– Normal sürede gülen çıkmadı

Beraberlik sonrası karşılaşmanın son bölümü tam anlamıyla nefes kesti. 90 dakika sonunda gelen düdükle mücadele uzatma bölümüne geçildi.

Taraflar ilk uzatma bölümünde de eşitliği bozamadı. Unutulmaz finalde Arjantin bir kez daha öne geçmeyi başardı. Ceza alanında topla buluşan Lautaro Martinez’in sağ çaprazdan yaptığı sert vuruşta Hugo Lloris topu çeldi. Dönen topu önünde bulan Lionel Messi’nin yakın mesafeden yaptığı vuruşta top bu kez kale çizgisini geçti: 3-2.

Dünya Kupaları tarihinde 13. golünü atan Lionel Messi, Brezilyalı efsane Pele’yi geride bıraktı. 35 yaşındaki yıldız milli takım kariyerinde 98 gole ulaştı.

– Kylian Mbappe’den hat-trick

Fransa bir kez daha penaltı kazandı. Gonzalo Montiel’in, ceza alanı içinde topa elle yaptığı müdahale sonrasında hakem Szymon Marciniak beyaz noktayı gösterdi. 118’de Kylian Mbappe hata yapmadı ve maçta bir kez skor eşitlendi.

Unutulmaz gecede kazananı penaltılar belirledi. Seri penaltı atışlarında ilk hata Fransa’dan geldi. Kingsley Coman’ın şutunu Emiliano Martinez kurtardı. Daha sonra Aurelien Tchouameni kaleyi bulamadı. Penaltı atışlarında hata yapmayan Arjantin, rakibini penaltı sonuçlarıyla 7-5 mağlup ederek dünya şampiyonu oldu.

Maçtan önemli anlar
5.dakikada Antoine Griezmann’ın pas hatası sonucu topu kazanan Julian Alvarez’ın bıraktığı topta Alexis Mac Allister’ın ceza sahası dışından yaptığı vuruş Hugo Lloris’te kaldı.

8.dakikada Arjantin’de Angel Di Maria’nın soldan ortasında ceza sahası dışı sağ çaprazda topla buluşan Rodrigo De Paul’un vuruşu Raphael Varane’a çarparak kornere gitti.

20. dakikada Fransa’nın Antoine Griezmann ile ceza sahası sol çizgiden kullandığı serbest vuruşta Olivier Giroud, kafa vuruşunu yaptı ve top dışarı çıkarken maçın hakemi Szymon Marciniak, Fransız oyuncunun faul yaptığına karar verdi.

PENALTI | 21. dakikada Julian Alvarez’in pasında sol kanatta topla buluşan Angel Di Maria, Ousmane Dembele’den sıyrılarak ceza sahası içine girdi fakat Dembele’nin müdahalesi ile yerde kalınca maçın hakemi Szymon Marciniak, penaltı noktasını gösterdi.

GOL | 23. dakikada Arjantin’de penaltı vuruşunu kullanan Lionel Messi, topu Hugo Lloris ile ayrı köşelere yollayarak takımını öne geçirdi: 1-0.

GOL | 36. dakikada gelişen Fransa atağında topu kazanan Arjantin’de Alexis Mac Allister, kendi yarı sahasında Lionel Messi’yi gördü. Onun sağ kanada bıraktığı topla buluşan Julian Alvarez, bir kez daha Alexis Mac Allister ile topu buluşturdu. Mac Allister’ın pasında ise uzak direkte topla buluşan Angel Di Maria, farkı 2’ye çıkardı: 2-0.

41. dakikada Fransa’da Ousmane Dembele ve Olivier Giroud kenara gelirlerken Randal Kolo Muani ve Marcus Thuram oyuna girdiler.

46. dakikada Arjantin’de Enzo Fernandez’in savunma arkasına pasında uygun pozisyondaki Alexis Mac Allister, hareketlenmekte bir an geç kalında Hugo Lloris topu aldı.

49. dakikada Angel Di Maria’nın sol kanattan arka direğe yaptığı ortada Rodrigo De Paul’un gelişine şutu kaleci Hugo Lloris’te kaldı.

59. dakikada Angel Di Maria’nın savunma arasına pasına hareketlenen Julian Alvarez’in ceza sahası içi sol çaprazdan yaptığı vuruşu direk dibinden Hugo Lloris çıkardı.

60. dakikada Angel Di Maria’nın sol kanattan ceza alanı içerisine çevirdiği topta Rodrigo De Paul, topun üzerinden atladı ve arka direkte topla buluşan Lionel Messi’nin sağ ayakla yaptığı vuruş auta gitti.

64. dakikada Arjantin’de Angel Di Maria, alkışlarla kenara gelerek yerini Marcos Acuna’ya bıraktı.

68. dakikada Fransa’nın sol kanattan Antoine Griezmann ile kullandığı kornerde Randal Kolo Muani’nin kafa vuruşu auta gitti.

71.dakikada Fransa’da sol kanattan ceza sahasına yaklaşan Kylian Mbappe’nin sol çaprazdan yaptığı vuruş üstten dışarı gitti.

GOL | 80. dakikada penaltı vuruşunu kullanan Kylian Mbappe, farkı 1’e indirdi: 2-1.

GOL | 81. dakikada Marcus Thuram ile paslaşan Kylian Mbappe, ceza sahası içi sol çaprazdan yaptığı sert vuruşla skoru eşitledi: 2-2.

90+4. dakikada Eduardo Camavinga’nın pasında Adrien Rabiot’nun ceza sahası içi sol çaprazdan vuruşunu Emiliano Martinez çıkardı. İkinci topta Cristian Romero, Fransız oyunculara vuruş şansı vermeden topu Martinez’e bıraktı.

90+7. dakikada Lionel Messi’nin kaleyi karşıdan gören pozisyonda ceza sahası dışından yaptığı vuruşu Hugo Lloris çıkardı.

Normal süre 2-2’lik eşitlikle sona erdi ve maç uzatmalara gitti.

93. dakikada Marcos Acuna’nın ortasını Raphael Varane uzaklaştırırken dönen topta Alexis Mac Allister’ın şutu auta gitti.

dakikada Lionel Messi’nin pasında ceza sahası içinde uygun pozisyonda topla buluşan Lautaro Martinez’in şutuna son anda yatarak Dayot Upamecano müdahale etti. Dönen topta Gonzalo Montiel’in ceza sahası dışından şutu Raphael Varane’ın kafayla müdahalesi sonucunda kornere gitti.

105+1. dakikada savunma arkasına hareketlenen Lautaro Martinez’in uygun pozisyonda yaptığı vuruş, dışarı gitti.

Uzatmalarda ilk devre sona erdi.

109. dakikada Arjantin bir kez daha öne geçti. Arjantin paslarla Fransa ceza sahasına girdi, Lautaro Martinez sağ çaprazdan çok sert vurdu, kaleci Lloris’ten seken topa Messi yakın mesafeden vurdu, gol çizgisini geçen topa Kounde uzaklaştırdı ancak hakem gol kararını verdi: 3-2.

116. dakikada Fransa bir penaltı daha kazandı. Mbappe’nin şutunda, Montiel ceza sahasında elle müdahale edince hakem bir kez daha penaltı kararını verdi. 118. dakikada penaltıyı kullanan Mbappe, kaleci ve topu ayrı köşelere yolladı: 3-3.

Uzatmanın son bölümü de büyük heyecana sahne oldu Kolo Muani, karşı karşıya pozisyonda şutunu attı, kaleci Martinez ayaklarıyla golü önledi. Ardından Arjantin’de Lautaro Martinez müsait bir kafa vuruşunda meşin yuvarlağı auta yolladı.

Penaltılarda kazanan Arjantin
Arjantin’de Messi, Dybala, Paredes ve Montiel ile penaltı atışlarını gole çevirdi ve Güney Amerika ekibi Dünya Kupası’nın sahibi oldu.

Fransa’da Coman ve Tchouameni penaltı atışından yararlanamadı. Mbappe ve Kolo Muani’nin penaltı atışlarındaki golleri ise Fransa’ya yetmedi.

Lusail Stadı’ndaki mücadeleyi 88 bin 966 kişinin izlediği açıklandı.

Arjantin, Dünya Kupası’nı üçüncü kez kazandı
Arjantin, Dünya Kupası’nda üçüncü kez şampiyonluk ipini göğüsledi.

“Tangocular” futbolun milli takımlar düzeyindeki bir numaralı organizasyonunda 1978 ve 1986’nın ardından üçüncü kez kupayı müzesine götürmeyi başardı.

“Tangocular”, 36 yıllık özleme son verdi
Arjantin, Dünya Kupası’nda 36 yıl sonra şampiyonluğa ulaşmayı başardı.

Turnuvada son şampiyonluğunu Diego Armando Maradona’nın da yer aldığı kadrosuyla 1986’da elde eden “Tangocular”, 36 yılın ardından kupayı müzesine götürmeyi başardı.

Arjantin, 6 kez final oynadığı Dünya Kupası’nı 3. kez (1978, 1986, 2022) kazanmayı başardı. “Tangocular”, 1930, 1990 ve 2014’te ise ikincilikle yetindi.

20 yıl sonra şampiyon Avrupa dışından
Dünya Kupası tarihinde 20 yıl sonra ilk kez Avrupa kıtası dışından bir takım şampiyonluğa ulaştı.

Arjantin, 2002’de kupayı müzesine götüren Brezilya’nın ardından bunu Avrupa dışından başaran ilk ülke oldu.

Kupayı 2006’da İtalya, 2010’da İspanya, 2014’te Almanya ve 2018’de ise Fransa kazanmıştı.

Şampiyon 3. kez penaltılarda belli oldu
Son 5 Dünya Kupası’nın 4’ünde maçlar uzatmaya giderken, 3 finalin kazananını penaltı atışları belirledi.

Turnuvada penaltı atışları sonucunda 1994’te Brezilya ve 2006’da İtalya şampiyonluğu elde etmişti. Arjantin, 16 yıl sonra yine penaltılarda kupayı müzesine götürmeyi başardı.

Mbappe, finalde hat-trick yapan ikinci oyuncu
Fransa’nın yıldızı Kylian Mbappe, Dünya Kupası finallerinde hat-trick yapan ikinci oyuncu oldu.

Turnuvada 1966’da oynanan finalde İngiliz futbolcu Geoff Hurst, 3 kez ağları havalandırarak takımına kupayı kazandırmıştı.

Messi, kupa tarihine geçti
Arjantin’in yıldız oyuncusu Lionel Messi, önemli bir unvanın daha sahibi oldu.

Karşılaşmada takımının birinci ve üçüncü golüne imza atan 35 yaşındaki yıldız, Dünya Kupası tarihinde grup aşamasında, son 16 turunda, çeyrek finalde, yarı finalde ve finalde fileleri havalandıran ilk oyuncu unvanını elde etti.

Turnuvanın gol kralı Mbappe
Fransa’nın yıldız oyuncusu Kylian Mbappe, 2022 FIFA Dünya Kupası’nda gol kralı oldu.

Turnuvada 8 gole imza atan Mbappe, en çok gol atan oyuncular sıralamasında zirvede yer aldı.

Mbappe’yi 7 gol atan Messi ile 4’er kez ağları sarsan Olivier Giroud ve Julian Alvarez takip etti.

Fransa, ikincilikle yetindi
Fransa, Dünya Kupası tarihinde ikinci kez finalde mağlup oldu.

Turnuvada 4. kez final oynayan “Horozlar”, 2006’nın ardından 2022’de de ikincilikle yetindi.

Fransa, 1998 ve 2018’de ise kupayı müzesine götürdü.

Scaloni, tarihteki 3. isim
Arjantin Teknik Direktörü Lionel Scaloni, Dünya Kupası’nı ve Copa America’yı kazanan 3. isim oldu.

Bu başarıya daha önce Brezilyalı çalıştırıcılar Mario Zagallo ile Carlos Alberto Parreira elde etmişti.

Arjantin, armasına üçüncü Dünya Kupası yıldızını taktı
Katar’da düzenlenen turnuvanın finalinde Fransa’yı penaltı atışları sonucunda 4-2 mağlup eden “Tangocular” armasına üçüncü Dünya Kupası (1978-1986-2022) yıldızını taktı.

Lusail Stadı’nda oynanan karşılaşmanın ardından saha içinde kurulan platformda ödül töreni gerçekleştirildi.

Arjantin’in teknik heyeti ile oyuncularına altın madalyaları takdim edildi.

Arjantin’in kaptanı Lionel Messi’ye yerel Arap kıyafeti giydiren Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile FIFA Başkanı Gianni Infantino, Dünya Kupası’nı yıldız futbolcuya verdi.

Arkadaşlarıyla birlikte futbolun milli takımlar düzeyindeki en büyük kupasını havaya kaldıran Messi, sevincini tribünleri dolduran binlerce taraftarıyla paylaştı.

Fransa’da teknik ekip ile futbolculara da ikincilik madalyaları verildi. Madalyalarını almaya giden Fransız oyuncular, Arjantinli futbolcuların alkışları eşliğinde podyuma çıktı.

Turnuvanın En Değerli Oyuncusu Messi
Arjantin’in yıldız oyuncusu Lionel Messi, 2022 FIFA Dünya Kupası’nın En Değerli Oyuncusu (MVP) unvanına layık görüldü.

Turnuvada 2’si finalde olmak üzere 7 kez fileleri havalandırarak Arjantin’in elde ettiği şampiyonlukta başrolü üstlenen Messi, MVP ödülünün sahibi oldu.

Dünya Kupası’nda Altın Ayakkabı Ödülü’nü Kylian Mbappe (Fransa), En İyi Genç Oyuncu Ödülü’nü Enzo Fernandez (Arjantin) ve En İyi Kaleci Ödülü’nü Emiliano Martinez (Arjantin) elde etti.

FIFA Fair Play ödülü ise İngiltere’ye verildi.

Paylaş