Arjantin, Dünya Kupası’nda finale yükseldi

Arjantin, Dünya Kupası’nda finale yükseldi

2022 FIFA Dünya Kupası yarı finalinde Hırvatistan’ı 3-0 yenen Arjantin, final biletini alan ilk takım oldu.

Arjantin, 18 Aralık Pazar günü oynanacak final mücadelesinde Fransa-Fas maçının galibiyle yine Lusail Stadı’nda karşılaşacak. Mücadele, saat 18.00’de başlayacak.

İki takımın da temkinli bir futbol ortaya koyduğu karşılaşmanın ilk 20 dakikasında Hırvatistan rakibine göre daha fazla topa sahip oldu ancak bu bölümde kaleyi bulan şut çıkmadı.

88 bin kişilik Lusail Stadı’nda tribünlerin büyük bir bölümünü dolduran Arjantinli taraftarların “La Scaloneta” şarkısıyla takımlarına coşkulu destek verdiği mücadelede, Fernandez maçın ilk tehlikeli şutunu kaleye gönderdi. Bu futbolcunun 25. dakikada ceza yayı önünden çektiği şutta, kaleci Livakovic, gole izin vermedi.

32. dakikada topla savunmanın arkasına sarkan Alvarez, ceza alanına girer girmez kaleci Livakovic’in müdahalesiyle yerde kalınca, hakem Daniele Orsato penaltı noktasını gösterdi.

34. dakikada topun başına geçen Lionel Messi, kaleci Livakovic’in üzerinden meşin yuvarlağı ağlara gönderdi: 1-0.

35. dakikada Hırvatistan Milli Takımı Antrenörü Mario Mandzukic, hakeme itirazları sonrası kırmızı kart gördü.

39. dakikada Arjantin farkı ikiye çıkardı. Kendi yarı alanından hızlı çıkan Alvarez, ceza alanında önce Juranovic, ardından Sosa’yı geçerek karşı karşıya pozisyonda topu ağlarla buluşturdu: 2-0.

42. dakikada sol taraftan korner atışını kullanan Messi’nin ceza alanına gönderdiği topa Mac Allister kafayla vurdu. Meşin yuvarlak, kaleci Livakovic’in son anda yaptığı müdahaleyle bir kez daha kornere çıktı.

Karşılaşmanın ilk yarısı Arjantin’in 2-0 üstünlüğüyle sona erdi.

58. dakikada sol taraftan ceza alanına verkaçla giren Messi’nin karşı karşıya pozisyonda vuruşunda kaleci Livakovic, topu uzaklaştırdı.

69. dakikada sağ taraftan ceza alanına giren ve son çizgiye kadar inen Messi’nin çıkardığı topu tamamlayan Alvarez, kendisinin iki, takımının üçüncü golünü kaydetti: 3-0.

Kalan dakikalarda Hırvatlar golü bulamazken, kritik mücadeleyi 3-0 kazanan Güney Amerika ekibi, 18 Aralık Pazar günü oynanacak büyük finale adını yazdıran ilk ülke oldu. Hırvatistan ise 17 Aralık Cumartesi günü oynanacak 3.’lük maçında Fransa-Fas maçının kaybedeni ile karşılaşacak.

Messi rekor kırdı
2022 FIFA Dünya Kupası yarı finalinde Hırvatistan karşısında sahaya çıkan Arjantinli Lionel Messi, turnuva tarihinde en fazla forma giyen futbolcu rekoruna ortak oldu.

35 yaşındaki futbolcu, Güney Afrika 2010, Brezilya 2014 ve Rusya 2018’in ardından Katar 2022’de toplam 25 maça çıkarak bu alanda Alman futbolcu Lothar Matthaus’a ait rekoru egale etti.

Hırvatistan karşısında 34. dakikada penaltı atışını gole çeviren Messi, Gabriel Batistuta’yı geride bırakarak 11 golle Dünya Kupası’nda en fazla fileleri havalandıran Arjantinli futbolcu unvanını elde etti.

Arjantinli yıldız, aynı Dünya Kupası’nda 5 gol atan en yaşlı futbolcu olarak da tarihe geçti.

Arjantin yarı finalde yine kaybetmedi
36 yıllık şampiyonluk özlemine son vermek isteyen Arjantin, turnuvada oynadığı 6. yarı final maçından da galibiyetle ayrıldı.

“Tangocular” turnuvada son 4 takım arasında yer aldığı 1930, 1978, 1986, 1990 ve 2014’te rakiplerini mağlup ederek finale yükseldi.

1978 ile 1986’da şampiyonluğa ulaşan, 1930, 1990 ve 2014’te ise ikincilikle yetinen Arjantin, Hırvatistan’ı mağlup ederek yarı finaldeki 6. mücadelesinden galip ayrılmış oldu.

Hırvatistan ilk kez kalesinde 3 gol gördü
Turnuvada yarı finale kadar oynadığı maçların normal sürelerinde sadece Kanada ve Japonya’dan birer gol yiyen Hırvatistan, Arjantin’i durduramadı.

Son 16 turunda Japonya karşısındaki seri penaltı atışlarında 1, çeyrek finalde Brezilya karşısındaki seri atışlarda ise 2 gole izin veren kaleci Livakovic, “Tangocular”ın 3 golüne engel olamadı.

Rusya 2018’in rövanşını aynı skorla aldı
Rusya 2018’de rakibiyle oynadığı grup maçını 3-0 kaybeden Arjantin, Katar 2022’de aynı skorla sahadan galip ayrıldı.

Arjantin, Dünya Kupası’nda oynadıkları maçlarda Hırvatistan karşısında ikinci galibiyetini elde etti.

Messi, krallık yarışında Mbappe’yi yakaladı
Lionel Messi, Hırvatistan’a attığı penaltıyla turnuvadaki gol sayısını 5’e çıkardı.

Arjantinli futbolcu, 5 golle krallık yarışında ilk sırada yer alan Paris Saint-Germain’den takım arkadaşı Fransız Kylian Mbappe’yi yakaladı.

Messi, kupada üç golün de pasını verdi.

Al Hilm ilk kez kullanıldı
Turnuvanın yarı final ve final maçları için tasarlanan resmi top “Al Hilm”, Arjantin-Hırvatistan maçıyla ilk kez kullanıldı.

Kupanın geri kalanında “Al Rihla” isimli top kullanılmıştı.

Maçtan önemli anlar
2. dakikada Rodrigo De Paul’un pasında savunma arkasına hareketlenen Nahuel Molina’nın sağ kanattan yaptığı orta isabetsiz oldu.

16. dakikada Hırvatistan’ın sağ kanattan paslaşarak kullandığı kornerde Luka Modric’in bıraktığı topta Josip Juranovic’in arka direğe ortasına Dejan Lovren’in yaptığı kava vuruşu etkisiz oldu ve auta gitti.

22.dakikada Hırvatistan ceza sahası önündeki duvar pası sonrası Lionel Messi’nin savunma arkasına yolladığı topu Mario Pasalic, kritik bir müdahale ile kesmeyi başardı.

25.dakikada Enzo Fernandez’in savunma arkasına pasına hareketlenen Nicolas Tagliafico’nun ortası, ceza sahası içinde kimse ile buluşmadı.

25.dakikada Arjantin’de Enzo Fernandez’in uzak mesafeden şutunu Dominik Livakovic çıkardı.

31.dakikada Arjantin ceza sahasının sol çaprazında topla buluşan Ivan Perisic’in sağ ayakla yaptığı aşırtma vuruş, auta gitti.

PENALTI | 32. dakikada Arjantin’de Enzo Fernandez’in savunma arkasına topunda kaleciyle karşı karşıya kalan Julian Alvarez, topu kaleye doğru yollarken Dominik Livakovic’in müdahalesi ile yerde kaldı ve maçın hakemi Daniele Orsato penaltı noktasını işaret ederken Livakovic de sarı kart gördü.

GOL | 34. dakikada penaltı vuruşunu kullanan Arjantin’in yıldızı Lionel Messi, Dominik Livakovic’i mağlup ederek takımını öne geçirdi: 1-0.

GOL | 39. dakikada Hırvatistan’ın sağ kanattan paslaşarak kullandığı kornerde Marcelo Brozovic’in ortası, savunmasına yardım eden Julian Alvarez’e çarptı ve ceza alanı dışına düşen top, bir Arjantin kontratağına imkan verdi. Orta sahada topu tekrar alan Julian Alvarez, rakip ceza sahası altı pas üzerine kadar Hırvatistan savunmasının da yetersiz müdahaleleri sonucunda taşımayı başardığı topu ağlara gönderdi: 2-0.

58.dakikada Hırvatistan ceza sahası içinde Enzo Fernandez ile paslaşan Lionel Messi, kaleciyle karşı karşıya kaldı fakat altı pasın sol çaprazından yaptığı vuruşta Dominik Livakovic başarılı oldu.

62.dakikada Hırvatistan’ın Luka Modric ile sol kanattan kullandığı serbest vuruşta Dejan Lovren, uygun pozisyonda istediği kafa vuruşunu yapamadı. Lovren’in ikinci vuruş için çabasına da Emiliano Martinez izin vermezken dönen topta Nikola Vlasic’in dokunuşunu Arjantin savunması uzaklaştırdı.

GOL | 69. dakikada sağ kanatta topla buluşan Lionel Messi, orta sahaya yakın noktada sıyrıldığı Josko Gvardiol’u ceza sahasına yaklaştıktan sonra durarak bir kez daha geçti ve çizgiden içeri kat ederek topu Julian Alvarez’e çıkardı ve Alvarez, uygun pozisyondaki vuruşuyla farkı 3’e çıkardı: 3-0.

Paylaş