Sera Kadıgil’den, Adalet Bakanı Bozdağ’a: Sizin yeriniz bakan koltuğu değil, sanık sandalyesidir

Sera Kadıgil’den, Adalet Bakanı Bozdağ’a: Sizin yeriniz bakan koltuğu değil, sanık sandalyesidir

TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, “Siz ki döneminizde atadığınız hakim savcıların yüzde 40’ı FETÖ’den ihraç edilmiş bir bakansınız. Bu bakımdan benim gözümde sizin yeriniz bakan koltuğu değil, sanık sandalyesi” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün Adalet Bakanlığının 2023 yılı bütçesi görüşüldü.

Bakan Bekir Bozdağ’ın bir sunum yaptığı görüşmelerde Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de söz aldı.

‘ADALETİ ÇIKARIRSAN, DEVLET BÜYÜK BİR ÇETEDEN BAŞKA NEDİR?’

Kadıgil, AKP iktidarı sürecinde adaletin tamamen yok edildiğinin altını çizerek “Adaleti çıkarırsan, devlet büyük bir çeteden başka nedir?” diye sorarak başladığı konuşmasında “AKP’nin kurduğu düzen bundan daha net ifade edilemezdi. Sadece ben böyle düşünmüyorum: Aksoy araştırma bir araştırma yapmış mayıs ayında. Yurttaşların sadece yüzde 15,7’si yargının bağımsız olduğunu düşünüyor. Geri kalan yüzde 85’i bu ülkede yargının ne tarafsız ne de bağımsız olduğunu düşünüyor. Bunu sadece ben ya da bizim saçmenlerimiz ya da muhalifler söylemiyor. AKP’li ve MHP’li vekillerin söylediklerine bakmayın. Çünkü AKP’li seçmenlerin yüzde 72’si, MHP’li seçmenlerin yüzde 80’i “Ben yargıya güvenmiyorum, tarafsız ya da bağımsız olduğunu düşünmüyorum” diyor” ifadelerini kullandı.

‘BİZE FIKRA ANLATIYORSUNUZ!’

Söz konusu araştırmanın sonuçlarının dahi istifa etmek için yeterli olduğunu belirten Kadıgil bütçe kitapçığında yer alanları eleştirdi. Kadıgil; “Sayın Bozdağ sırf bu sonuçlar bile bir Adalet Bakanının istifa etmesi için yeterli. Bunun yerine siz ne yapıyorsunuz? Burada gelip fıkra anlatıyorsunuz! Şu kitapçıkta emeği geçen herkese teşekkür mü edilir, ne edilir bilmiyorum. 20 yıllık AKP özetinin bir ironisini çıkart deseler ancak bu kadar çıkarılır. Ben avukatım biliyor musunuz? İşini yapamayan işini yaptırtmadığınız avukatlardan biriyim. Siz bana gelmişsiniz burada lekelenmeme hakkı, mağdur odaklı adalet, kadına yönelik şiddette sıfır tolerans, çocuğun etkin korunması ve daha neler neler! Valla elinize sağlık. Yani dedim ya bu bir fıkra” dedi.

Bakan Bozdağ’ı sert sözlerle eleştiren Kadıgil, “Size şunu sormak isterim: bu kadar rezillik yetmedi mi size? Biraz adalet sağlayalım artık doğru düzgün hakim savcı ataması yapalım demiyor musunuz? Çok isterdim, artık bir parça liyakatla hakim savcı ataması yapalım demenizi. Ama bunu diyebilecek biri olsaydınız o sandalyede oturuyor olmazdınız. Siz ki döneminizde atadığınız hakim savcıların %40’ı FETÖ’den ihraç edilmiş bir bakansınız. Bu bakımdan benim gözümde sizin yeriniz bakan koltuğu değil, sanık sandalyesi” şeklinde konuştu.

‘YARATTIĞINIZ MAĞDURLARIN ‘MAĞDUR ODAKLI ADALET’ ANLAYIŞINIZDAN HABERİ VAR MI!’

TİP Sözcüsü sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Mesela mağdur odaklı adalet anlayışınızdan bahsetmişsiniz. Sormak lazım. Soma’da katledilen 301 madencinin katillerine hak ettikleri cezayı verdikleri için hokus pokusla görevlerinden ettiğiniz Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin hakimleri var ya. Onların haberi var mı bu sizin mağdur odaklı adalet anlayışınızdan? Ya da bir AKP Milletvekili’nin korumaları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar’ın haberi var mıdır? Bu çok hayati ve çok insani tutumunuzdan. Ya da 10 Ekim Gar Katliamı Davasında, mahkeme heyetinizden ancak 7 yıl sonra bir keşif kararı alabilen 10 Ekim ailelerinin haberi var mıdır?”

Bütçe sunumunda “çocuğun etkin koruması” başlığı altında anlatılanları da eleştiren Kadıgil; “Çocuğun etkin korunması için önemli çalışmalar yapıyormuşsunuz tebrik ediyorum sizi. Mesela Erzurum’da Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı bir Kuran kursunda istimara uğrayan çocukların istismarcısı hakkında verilen cezayı bozan istinaf hakimlerinizin haberi var mı sizin bu tutumunuzdan?” diye sordu.

‘ÇHD’Lİ MESLEKTAŞLARIMIZIN HABERİ VAR MI?’

Kadıgil konuşmasında savunma hakkının nasıl gasp edildiğini de anlatarak “Yargının kurucu unsurlarından bahsetmişsiniz, avukatlar pek önemliymiş sizin için. Savunmayı güçlendirmek için önemli adımlar atıyormuşsunuz. Mesela delil uydurma gereği dahi duymadan, 10 yıldır süren bir davada 37 savcı 42 hakim değiştirip anca ceza vermeyi becerdiğiniz ÇHD’li meslektaşlarımızın haberi var mıdır bu tutumunuzdan?” dedi.

‘ZAFER TURİZM’İN HADSİZ MUAVİNİ TARAFINDAN HEDEF GÖSTERİLEN AVUKATIN HABERİ VAR MI?’

Avukat Jiyan Tosun’un Taksim saldırısının ardından Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya tarafında hedef gösterilmesini de hatırlatan Kadıgil “ Ya da Zafer Turizmin hadsiz bir muavini tarafından dün hedef gösterilip şu an canıyla uğraşan avukat meslektaşımız Jiyan Tosun’un haberi var mıdır? Gerçekten çok merak ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘KENDİ ADALETİNİ KENDİ SAĞLAMAYA ÇALIŞAN İLKEL BİR ORMAN KABİLESİNE ÇEVİRDİNİZ MEMLEKETİ!’

Kadıgil sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Kadına yönelik şiddette sıfır tolerans demişsiniz ya. Ne diyeyim de ne olasınız! Bu kadar açık söylüyorum. Mesela maruz kaldığı istismar sonrası intihar eden 18 yaşındaki bir genç kızın faili, eski uzman çavuş Musa Orhan’a oy çokluğuyla ödül gibi ceza veren hakimleriniz bir yanda; Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına isyan eden Ezgi Mola’yı cezalandıran hakimleriniz bir yanda! Yetmiyor evli olduğu kadını katledip intihar eden Daire Başkanınızın ardından utanmadan gözü yaşlı taziyeler yayınlayan bürokratlarınız bir yanda bile değil arkanızda duruyor şu anda!

Şebnem Hoca’ya sabaha karşı gözaltı kararı veren savcınız bir yanda; hakkında koruma kararı bulunan Hülya Şelavcı’nın, hakkında defalarca şikayette bulunmasına rağmen katiline bir tazyik hapsini çok gören hâkiminiz bir yanda!

Hakim Savcı Atama Yönetmeliği’ni rafa kaldırıp 6 günde tüm aşamaları aşıp doğrudan İstanbul’a paraşütle indirdiğiniz Sedef Kabaş hakkında tutuklama kararı veren sevgili savcılarınız bir yanda, Gülistan Doku’nun kaybının baş şüphelisini adli kontrolle bir günde serbest bırakan savcılarınız bir yanda duruyor şu anda.

Mücella, Çiğdem, Hakan, Can, Mine, Yiğit hapisteler. Osman Kavala 1841 gündür hapiste. Bunları esir tutanlar bir yanda, yargı reform paketleriyle sokağa salıverdiğiniz katiller, tecavüzcüler, mafya babaları, uyuşturucu baronları öbür yanda duruyor.

Mesela Buluttan ne kapan sayın cumhurbaşkanına sırf hakaret etti diye 2021 yılında 305 çocuk hakkında işlem başlatmış bir adalet bakanısınız. Kime ne anlatıyorum.

Kendi yargısını kendi sağlamaya çalışan bir avuç ilkel orman kabilesine döndü memleket sizin yüzünüzden!”

Paylaş