Milli Savunma Bakanlığı’ndaki görevlendirmeye CHP’li Murat Bakan’dan tepki: ‘Atamada liyakat unutuldu’

Milli Savunma Bakanlığı’ndaki görevlendirmeye CHP’li Murat Bakan’dan tepki: ‘Atamada liyakat unutuldu’

CHP Milletvekili Murat Bakan, Hulusi Akar’ın yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu’nun yaptığı atamaya dikkat çekti. İddiaya göre 6 yıl özel kalem amirliği yapan isim, bir subayın 23 yılda yükselebileceği koltuğa getirildi.

İktidar tarafından atılan adımlarda liyakat yerine AKP’ye bağlılığın esas alınması sıkça eleştiriliyor. Bakanlıklar da bu eleştirilerin en yoğunlaştığı yerlerin başında geliyor. Milli Savunma Bakanlığı da bu yerlerden bir tanesi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan çarpıcı bir iddia dile getirdi. Bakan’ın verdiği bilgiye göre Milli Savunma Bakanlığı’nda liyakatin yerini sadakat almış durumda. Bakan’a göre Milli Savunma Bakan Yunus Emre Karaosmanoğlu teşkilatta gölge bakan olarak görev yapıyor. CHP’li Bakan teşkilat içerisindeki görevlendirmelerde Karaosmanoğlu’nun ciddi etkisini ise dikkat çekici bir atamayla örneklendirdi. Karaosmanoğlu’nun yaklaşık 6 yıl özel kalem birim amiri olarak görev yapan Murat Soykan’ın Milli Savunma Bakanlığı Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardımcılığına getirildiğini belirtti. CHP’li Bakan söz konusu makamın önemine işaret ederek savunma sanayine ilişkin teknik, askeri ve stratejik önemdeki bir yere liyakat ekseninde atamalar yapılması gerektiğini ifade etti.

HAKSIZLIKLAR YAŞANIYOR

Bakan eleştirilerini ve Milli Savunma Bakanlığı’nın iktidar destekli uygulamalarını Millî Savunma Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki açıklamalarında dile getirdi. TSK’de kariyer uzmanlığı adı altında başlatılan süreçlerde haksızlıklar yaşandığını belirten Bakan, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki personelin huzursuz olduğuna dikkat çekti. Bakan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a “Eğer akrabası, eşi dostu olan birileri kariyer uzmanlığı sayesinde, albayın yirmi üç yılda gelmesi gereken daire başkanlığına geliyorsa; generalin yıllarca dağda, karda, belde eşkıyayla, teröristle mücadele ederek gelmesi gereken yere geliyorsa bu sizin sorununuz” dedi.

CİDDİ SİYASALLAŞMA VAR

Bakan, Komisyon’da Bakan Akar’a yönelik şu ifadelerle tepki gösterdi: “Türk Silahlı Kuvvetleri’nde şu an, bu kariyer uzmanlığı sebebiyle bir siyasallaşma söz konusu. 2016 yılından sonra çeşitli bakanlıklardan kariyer uzmanı aldınız. Bugün, sağınızdaki Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu’nun Özel Kalem Müdürü; bir general rütbesinde, general kadrosuna sahip Genel Müdür Yardımcılığına getiriliyor. Olmaz bu sayın Bakan. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde o görevi yapacak hiç mi general yok da Sayın Bakan Yardımcısının Özel Kalem Müdürü o göreve geliyor? Bakanlığın içinden bize gelen, irtibatta olduğumuz subay, astsubay; hepsi diyor ki, ‘Yunus Emre Karaosmanoğlu gölge bakan, atamalar da tayinler de terfiler de ondan geçiyor, Sayın Hulusi Akar’ın bunlardan haberi yok ve ciddi bir siyasallaşma var.”

Paylaş