Kılıçdaroğlu: Ankara’yı bir beton ormanı olarak görmemek lazım

Kılıçdaroğlu: Ankara’yı bir beton ormanı olarak görmemek lazım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çankaya Belediyesi’nin Bademlidere Kent Ormanı ve Parkı töreninde “İklim değişikliği filan aslında insanın biraz doğaya zulmetmesinden kaynaklanıyor” dedi. İklim değişikliği insanın doğaya zulmetmesinden kaynaklanıyor” diyerek ağacın öneminden bahsetti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP’li belediyelerin aralarında hizmette yarıştıklarını söyleyerek, “11 büyükşehir belediye başkanı ile de kendi aramızda rekabet var. Ama bu yurttaşlarımıza güzel hizmet verme rekabeti” diye konuştu. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de “En kıymetli arsalarımızı ranta açmıyoruz. Park, kreş, kültür merkezi yapıyoruz” dedi.

Çankaya Belediyesi 750 bin metrekarelik Bademlidere Kent Ormanı ve Parkı’nda ağaçlandırma çalışmasına başladı. 500 bin metrekarelik alanın ağaçlandırılacağı projenin ilk etabında 20 bin ağaç dikilecek. İlk ağaçların dikimini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin yaptı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“ÇOCUKLARIN SESİ GÜZELDİR”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu törende konuşmasına başlarken çocuk seslerini duyunca, “Çocuklarla sohbet ederken arada bir sorarım ‘Yaramazlık ediyor musun?’ diye. Yapmadığını söylediği zaman ‘Yapma hakkın var’ derim. Çocukların sesi her zaman güzeldir” dedi.

Kılıçdaroğlu konuşmasında özetle şunları söyledi:

“98 yıl insanın, ülkelerin hayatında çok önemli. 98 yıl önce CHP kuruldu bir dilekçeyle. Atatürk’ün ifadesiyle temeli Sivas Kongresi’nde atılmıştır… Partimin kuruluşu avukat bürolarında verilen dilekçeyle değil Kurtuluş Savaşı’nda kurulmuştur. Güçlü olmanın yolları aranmıştır. Bir devrimin doğurduğu bir partidir… İnsanı, ülkenin kalkınmasını, barışı, birlikte yaşamayı, eğitimi öncelemiştir, bu ruhunu hiçbir zaman kaybetmemiştir. Çünkü çocukların sesi geliyor, gelecek onlarda ve umudumuz da.

“KARAMSAR HAVA GELDİ”

İki başkanımız Ankara için mücadele ediyor. Ankara kurulduğu zaman bakkal bile yoktu. Büyükelçiler geliyor, alışveriş yapacağı yer yok. Kooperatif kuruldu, büyükelçiler alışveriş yapsın diye. Zaman geçti, cıvıl cıvıl Ankara’yı hatırlarım. Daha sonra karamsar bir hava geldi. Cıvıl cıvıl Ankara’yı unuttuk. Ama Mansur Başkan Ankara’yı yeniden kalkındıracak. Hepimizin sanata ve yeşile ihtiyacı var.

“İNSANIN DOĞAYA ZULMETMESİNDEN KAYNAKLANIYOR”

Ağaç, kafamıza bir elma düştüğü zaman Newton’un yer çekimini bulduğu ağaçtır aslında. Ağaç sadece ağaç değildir. Bazen o ağaçların altında aşklarımız oldu. Ağaç hayatımızın parçasıdır. Gökyüzünü ağacın altında seyrettiğimiz zaman sonsuzluğu görürüz…. Öğrenciliğim burada geçti, 12 yıl İstanbul’da kaldım. Sonra buraya bürokrasiye geri döndüm. Saraçoğlu Mahallesi’nde kalırdım. Arka tarafında bakımsız bir park vardı. Bahar olunca orada bir ağaç pespembe bütün çiçeklerini açardı. Ben hayatı orada her bahar yeniden keşfederdim ve beklerdim o ağaç ne zaman yeniden çiçek açacak diye. Hayatın bir parçası doğa ve ona ihanet etmemek lazım. İklim değişikliği filan aslında insanın biraz doğaya zulmetmesinden kaynaklanıyor.

“ANKARA’YI BİR BETON ORMANI OLARAK GÖRMEMEK LAZIM”

Geçen yıl Çubuk Barajı’nı ziyaret etmiştik. Mansur Başkanın davet etmesi üzerine. Kaçımız oranın hikayesini biliyor… Ankara’yı bir beton ormanı olarak görmemek lazım. Bu kimliğinden çıkarmalıyız. Ankara yeşillikler içinde tarih, kültür, bilim, üniversite kentidir. Belediye başkanlarımız sizin için çalışıyorlar. Mansur Başkanımız hizmette rekabetten bahsetti. Elbette olacak. Her başkan diğer başkanı aşmaya çalışacak. Bütün Türkiye yaptığınız barışın ne kadar güzel ve değerli olduğunu biliyor. Pandemi döneminde bizim belediye başkanlarımız onların yapamadığını başardı. Vatandaşın yardımına koştular. Kimseyi aç ve açıkta bırakmadılar. Sosyal belediyecilik sadece ağaç dikmekle değil vatandaşın yardımına koşmakla oluyor. Sözüm söz Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracağız. Yeni, güçlü ve ahlaklı bir cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracağız.”

TAŞDELEN: EN KIYMETLİ ARSALARIMIZI RANTA AÇMIYORUZ. PARK, KREŞ, KÜLTÜR MERKEZİ YAPIYORUZ

Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen de konuşmasında, 7 Eylül’den aralık ayının ortasına kadar 25 yerin açılışını gerçekleştireceklerini belirterek, “Bunlar 5 yıllık yaptıklarımız değil sadece 2021 yılının ikinci yarısında yaptıklarımız. 2022’de devam edecek” dedi. 7 yıldır çok çalıştıklarını kaydeden Taşdelen, “Belediyemizin kaynaklarını ranta değil halka yansıtmaya, ilkleri yapmaya devam ediyoruz. En kıymetli arsalarımızı ranta açmıyoruz. Park, kreş, kültür merkezi yapıyoruz” diye konuştu. Taşdelen, belediyeye kredi kullandırmadan hizmet verdiklerini vurgulayarak, “Çünkü biz doğru belediyecilik yapıyoruz, halkın olanı harka veriyoruz. Bugün ağaçlandıracağımız alan belediyenin tapulu arsası. 750 dönümü imara açmadık. 500 dönümünü kent ormanı, 250 dönümünü de rekreasyon alanı haline getireceğiz” dedi.

“MANSUR BAŞKANLA ÇALIŞMAK YOLDAŞLIK”

Taşdelen, ABB Başkanı Yavaş’ın halkın malına sahip çıktığını söyleyerek, “Mansur Başkanımızla çalışmak bizim için hem yoldaşlık hem de gurur” dedi. Taşdelen, ikinci bir Atatürk Orman Çiftliği’nin bu alanda olacağını belirterek, “Atatürk Orman Çiftçiliğini talan edenlere karşı 750 dönümlük ikinci bir Atatürk Orman Çiftliği yapıyoruz” diye vurguladı. Taşdelen partilerinin 98. kuruluş yıl dönümünü de kutlayarak, “Halkın iktidarını kuracağımız günlerin de bu güneş kadar aydınlık olduğunu yüreğimde hissediyorum” dedi.

Taşdelen, eski CHP Genel Başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen, Murat Karayalçın ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu anısına çınar ağacı dikileceği bilgisini verdi. Taşdelen, Muğla ve Antalya’daki orman yangınları söndürülürken hayatını kaybeden yurttaşların isimlerinin de dikilecek ağaçlarda yaşayacağını söyledi.

YAVAŞ: 11 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI İLE KENDİ ARAMIZDA HİZMET YARIŞI VAR

ABB Başkanı Mansur Yavaş da, “Bizler hizmette rekabet ediyoruz ama güzel ediyoruz. 11 büyükşehir belediye başkanı ile de kendi aramızda rekabet var. Ama bu yurttaşlarımıza güzel hizmet verme rekabeti” dedi. Göreve geldiklerinde kavgadan yorulmuş ve betona gömülmüş bir Ankara’yı devraldıklarını kaydeden Yavaş, “Bizim ilk hedef olarak önümüze ülkemizin siyasi başkentini huzurun da başkenti yapmak çıktı. Bizim amacımız beton, plastik, asfalt değil huzuru ve üretimi önceleyen belediyecilik anlayışıydı. Bizim için güneş onu kaplayan gökdelenlerden daha önemlidir” diye konuştu.

Yavaş, AŞTİ’nin yanında bir kişini kullandığı yeşil alan olduğunu bildirerek, “Burayı keşfettik. 180 dönümlük 30 Ağustos Zafer Parkı’nı sadece 800 bin lira harcayarak halkımızın hizmetine açtık” dedi. Yavaş, Çubuk 1 Barajı alanını hizmete açtıklarını ve yurttaşlarını burayı ziyaret ettiğini kaydederek, açtıkları parklar hakkında bilgi verdi. Yavaş Ulus’ta haftaya kaykay parkı açacaklarını da duyurdu.

“MALUM ŞAHIS TWEET ATTI”

Yavaş, Ankara’ya hayvanat bahçesi de açacaklarını belirterek, Taşdelen’e “Alper Başkan 960 dönüm. Yani buradan büyük. Bir tane daha geliyor. Buranın 4 misli. Buranın hikayesi ilginç… Biz burayı Türkiye’nin tarım, rekreasyon alanlarından biri yapıyoruz. Ailelerin gidebileceği alanı hizmete açıyoruz. 2 milyon 700 bin metrekare… Vatandaşlarımız dalından meyve toplayacak, isterlerse gece konuklayacaklar. Ayrıca tarım akademisi de oluşturuyoruz. Biz burayı ilan ettiğimizde malum şahıs tweet attı. ‘İmarlı projeyi tarla yaptı’ diye. Dedim bu tweet duracak. Biz burayı yeşillendireceğiz, bakalım hangisi daha kıymetli” diye konuştu.

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, 70 yıldır Ankara’da yaşandığını anlatarak, “Ankara’nın nereden nereye geldiğini yaşayarak gördüm. Eskiden Kızılay’da ağaç gölgesinde yürürdük… Ankara’ya Mansur Yavaş, Alper Başkanımız, Fethi Başkanımız ve Elmadağ Başkanımızın örnek olacağına inanıyorum. Buraların büyük yeşillerle donatılacağına inanıyorum. Büyük adımlar atıldığını görüyorum. (Melih Gökçek dönemini eleştirerek) Çiftliğin nasıl yağma edildiğini gördük… Artık Ankaralıların son yıllarda piknik yapacağı yer bile kalmadı. Alper Başkanımızın böylesine bir yerde park ve orman yaptığından dolayı kutluyorum” diye konuştu.

Törenin ardından Kılıçdaroğlu ve Hikmet Çetin adına dikilen çınar ağaçlarının başına geçildi. Kılıçdaroğlu adını taşıyan ağaca Kılıçdaroğlu, Yavaş ve Taşdelen ağaçlara toprak atıp, cansuyu verdiler. Çetin adına dikilen ağaca da Kılıçdaroğlu ve Çetin toprak atıp, cansuyu döktüler.

Kaynak: ANKA

Paylaş