Erdoğan: Mart’ta pazara çıkacak ürünün fiyatını bugünden belirlemek doğru ve mümkün değildir

Erdoğan: Mart’ta pazara çıkacak ürünün fiyatını bugünden belirlemek doğru ve mümkün değildir

TOGG Gemlik Kampüsü Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “TOGG’un fiyatının piyasa şartlarında rekabetçiliği sağlayacak şekilde karar vereceğiz. Önümüzdeki senenin mart ayı sonunda pazara çıkacak bir ürünün fiyatının bugünden belirlemek doğru ve mümkün değildir. Şubat ayında TOGG’un fiyatı açıklanacaktır.” ifadesini kullandı.

TOGG’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü’ndeki açılış töreni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelişiyle başladı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada TOGG için fiyat vermezken, ön satışların şubat ayında başlayacağını açıkladı.

TOGG’un satın alımı için bankalara seslenen Erdoğan, “Buradan tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine, vatandaşımızın TOGG’u rahatlıkla satın alabilmeleri için ellerini taşın altına koyma çağrısında bulunuyorum.” dedi.

TOGG Gemlik Kampüsü Açılış Töreni’nde konuşan Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkan satırlar şöyle:

“Aynı vatanda hür bir şekilde yaşamak, hüzünlerin üstesinden ortak sevinçlerle gelmek, hedeflere ortak çabalarla ulaşmak millet olmak demektir. Ortak bir geleceğe yönelmek demektir. TOGG, güçlü yarınlar için ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Üretim bandından indirdiğimiz ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz.

Anadolu’da nice eserin temeli atıldı. Ancak genç cumhuriyetin parlak girişimleri, II. Dünya Savaşı ile birlikte görünmez eller tarafından birer birer akamete uğratıldı. Vatansever girişimlerin önü kesildi. İnsanımızın özgüvenini kırdılar.

Tayfun, Yunanistan’da gündem oldu. Daha durun bakalım. Bunun daha arkası gelecek. Şimdi TOGG, Avrupa’nın yollarına girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. Çılgın Türkler geliyor diyecekler.

İstisnalar çıkabilir. Hiç kendinizi üzmeyin. Biz onlara değil, nereden nereye geldiğimize bakacağız, yolumuza devam edeceğiz.

Avrupa’nın 1 numaralı ticari araç üreticisi olan Türkiye, dünyanın sayılı otomotiv ihracatçılarından da biridir. Buna rağmen yerli ve milli otomobil markasına sahip olmamak, milletçe yüreğimizi hep sızlatıyordu. Milli bir otomobil markası çıkarmanın vaktidir dediğimizde milletimiz de bu özlem ve coşkuyla yanımızda yer aldı.

Her çabamız gibi buna da dudak bükenler oldu. Yerli otomobil üretmek intihardır diyenleri gördük. Ancak biz kararımızdan taviz vermeyerek babayiğit aramayı sürdürdük. Fabrika nerede diyordunuz, işte burada.

Buradan tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine, vatandaşımızın TOGG’u rahatlıkla satın alabilmeleri için ellerini taşın altına koyma çağrısında bulunuyorum.

Şubat 2023’te başlayacak ön satışla vatandaşlarımız alabilecek.

TOGG’un fiyatının piyasa şartlarında rekabetçiliği sağlayacak şekilde karar vereceğiz. Önümüzdeki senenin mart ayı sonunda pazara çıkacak bir ürünün fiyatının bugünden belirlemek doğru ve mümkün değildir. Şubat ayında TOGG’un fiyatı açıklanacaktır.

İlk TOGG Erdoğan’ın şoförlüğünde banttan indi

TOGG’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü’ndeki açılış töreni, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelişiyle başladı.

Gemlik Kampüsü’nün açılış ve üretilen ilk otomobilin montaj hattından indirilme töreninde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOGG Üst Yöneticisi (CEO) M. Gürcan Karakaş konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, üretilen ilk aracı kullanarak banttan indirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“TOGG, otomotiv endüstrisinin geleceğine yön verecek bir proje. Otomobile dair bildiğiniz her şeyi unutun. TOGG, bir otomobilden daha fazlası derken biz ciddiydik. TOGG, kullanıcısına göre dönüşen ve kullanıcısını dönüştüren bir teknoloji. TOGG’u üreteceğimiz tesis de bir fabrikadan daha fazlası. Karbon emisyonunun azaltılması, geri dönüşüm, yenilenebilir enerjiye yönelik yenilikçi uygulamalarıyla dünyada fark oluşturacak. TOGG, tersine beyin göçüne de önemli katkılar sağladı, sağlamaya devam edecek.

TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Mutluyuz. Türkiye’nin yüz yıllık hayali için akıl ve alın teri dökmeyi Allah bizlere nasip etti. Heyecanlıyız. Milletimiz duası ile buralara geldik. Daha gidecek çok yolumuz var. Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim tarihi en özel ve gurur dolu bir gündür. Bağımsızlığını tırnaklarıyla kazıyarak kazanan bir milletiz.

Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet hedefinin üzerine çıkma yolculuğunu hep sahiplendik, sahiplenmeye de devam edeceğiz.

1960’larda çok önemli bir fırsatı kaçırmıştık. Devrim arabasına sahip çıkamamış, Türkiye’nin otomobilini yapamamıştık. Ama bu sefer 100 yılda bir gelen bu teknoloji fırsatını kaçırmıyoruz. En doğru zamanda küresel rakiplerimizle baş başa bir yarışa giriyoruz. Bir otomobilden fazlasını üretiyoruz. TOGG akıllı cihazlarıyla yarının mobilite dünyasında biz de varız diyoruz.

Hala bize inanmayanlar var, bunu da biliyoruz. Ama yılmıyoruz. 2017 yılında Cumhurbaşkanımıza söz verdiğimizde bizimle dalga geçmişlerdi. 2018 haziranında şirketi kurduğumuzda bize gülmüşlerdi. 2018 aralığında ilk araç lansmanımızı yaptığımızda oyuncak bu demişlerdi. Temel attığımızda bu fabrika bitmez demişlerdi. Ama biz hiçbir zaman pes etmedik, yatırım yapmaya çalışmaya devam ettik.

Dün üretemezsin diyenler bugün de bunu dünyaya satamazsın diyorlar. Sayın Cumhurbaşkanım, sizin huzurunuzda, milletimizin şahitliğinde bir söz daha veriyoruz ortaklar olarak. Önce Avrupa’ya, sonra tüm dünyaya Türkiye’nin otomobilini sayacağız

TOGG Gemlik Kampüsü açılış töreninde konuşan Üst Yöneticisi (CEO) M. Gürcan Karakaş konuşmasında şunları söyledi:

“Yeniliğe yolculukta bizim için önemli bir kilometre taşı olan kampüsümüzün açılışına hoş geldiniz. Yola çıktığımız zaman otomobilden fazlasını yapmak için yola çıktı. İlk hedefimiz ülkemizin yüzde 100 fikri mülkiyetine sahip olduğu mobilite markasını oluşturmaktı. Bunu yaparken özümüzden değerleri katmaktı. İkincisi her şey artık otomobil dünyasında cep telefonun başına geldiğinin otomobilin de başına geleceğini işaret ediyordu. Sadece otomobil yapmak bizim için seçim değildi. Akıllı cihaz yapıp, ekosisteme bağlamak ve dünyaya açmaktı. İki hedefin aynı anda yapılmasını gerektiren boyutları vardı. Akıllı cihaz diyorduk, eko sistem kısmı, şirketleri barındırma.

Beyaz sayfaya kara kalemle modelledik, 2019 yılında sizlere sunduk. Asıl yolculuğumuz ve sorumluluğumuz katlanarak gitti. Mayıs 2021’de ürünlerimizi denemeye başladık. Çarpışma testi, kış testi, dayanıklılık testini yaptık. THY ile Güney Amerika’ya uçtuk. Temmuz’da deneme üretimine başladık.

Eko sistem dediğimiz zaman akıllı cihazı tasarlarken tüketici elektroniği mantığıyla tasarlıyoruz. Dünyanın en iyileriyle çalışarak zamana karşı çalışıyoruz. Ekosistemi aynı zamanda geliştirirken artık inovasyonlar kurumsal şirketlerden değil, start-up’lardan çıkıyor. Fintek, oyunlaştırma, blokzincir, siber güvenlik olsun. Bunlar otomobil dünyasında olan teknolojiler değil. Start-up ve kurumsal şirketlerle ekosistemin çekirdeğini oluşturduk.

THY ile anlaşma yaptık araç kullanırken statü mili toplanabilecek. Burası dümdüz alandı, inşaata başladık. Önce zemin güçlendirildi, tesisimizi ilk etapta 100 bin ikinci etapta 175 bin araç üretecek şekilde hazırladık.

Markayı oluşturmak geldi. Ne yapmak istediğimizi çok net anlatan. Anadolu’da doğmuş insanlar olarak büyük zenginliğimiz var. Doğu ve Batı’ya döndüğümüzde insanlar olarak birleştirebiliyoruz. TOGG’u artık küçük yazıyoruz. Daha yakın, daha arkadaşça olduğunun ifadesi olarak. Teknoloji şirketlerinin bulunduğu noktalarda kendimizi konumlandırıyoruz. Otomobil fuarlarına gitmedik. CES’e gittik, start-up’ların buluştuğu konferanslara gittik.

TOGG’un sadece bir şirketle sınırlı kalması mümkün müydü? Değildi. Avrupa’ya gideceğiz. Standartlarımızı Avrupa’ya göre yapıyoruz. TOGG Europe’u kurduk, Stutgart’ta kurduk. En önemli teknoloji batarya ve hücresi. Gemlik Kampüsü’müzün bitişiğinde Avrupa’nın en modern temiz enerji üssünü kurduk. Şarj altyapısı elektrikli araçlar için çok önemli. Trugo adında şirket kurduk. Trugo ile beraber ülkemizde 1000 tane yüksek hızlı şarj cihazı sipariş ederek ülkemizde uçtan uca seyahat yapmak için çalışmalara başladık.

Her 25 kilometre ve her 50 kilometrede olmak üzere şarj istasyonlarımızı belirledik. Yarından itibaren ne yapacağız. Kullanıcı odaklı şirket olarak kullanıcıya temasımızı en yakın noktadan yönetmek istiyoruz. Teknolojinin hızlı gelişmesiyle bunu en verimli yönetmenin en kolay yollarından birisidir. Herkes her bilgiye ulaşabiliyor. Klasik dünyanın sağladığı bayinin bilgileri eskimiş olabiliyor. Satış sonrası da benzer. İçten yanmalı araçlarla kıyaslanamayacak kadar servis ihtiyacı az. Kısacası fiziksel temasını dijital dünyanın imkanlarıyla birleştirerek kullanıcılarımıza yakın olmak istiyoruz.

Harita bazlı seçenekler, gezmekle ilintili gez altında, eğlenme eğlenmenin altında, kazanmanın altında kazanmak. 4 portföy olarak tanımladık.

Paylaş