CHP’li Karabıyık: KYK borçlarının silinmemesi soygun zihniyeti

CHP’li Karabıyık: KYK borçlarının silinmemesi soygun zihniyeti

CHP’li Lale Karabıyık, üniversite öğrencilerinin 150 bin TL’ye varan KYK borçları olduğuna dikkat çekti, borçların silinmemesinin soygun zihniyeti olduğunu vurguladı.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, üniversite mezunlarına uygulanan fahiş Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı, “Biz CHP iktidarında, KYK borçlarının faizleri sildiğimiz gibi, bundan sonraki süreçte de işe girdikten sonra sadece ana para geri ödemesi yapılmasını sağlayacağız” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun KYK borçlarına eklenen farkın faiz olmadığı, faize en çok karşı olanın iktidar olduğu şeklindeki ifadelerine dikkat çeken Karabıyık, “Kendisine sesleniyorum Sayın Kasapoğlu faizi bize öğretmeyin, faizin tanımını da ne olduğunu da biz biliriz. Faize karşıyız derken kısa bir süre önce Meclis’e getirdiğiniz ek bütçe bile faizi karşılayabilmek içindi. Faizin anaparayı geçtiği tek örnek de sizin iktidarınızda gerçekleşti. Ülke ekonomisi yönetilemiyor, savruluyor” dedi.

‘YETKİLERİ VAR AMA KULLANMIYORLAR’

Bakan Kasapoğlu’nun mevcut ekonomik şartlarda eğitimini zor tamamlayan, iş bulamayan gençlere uygulanan faiz uygulamasını kabul etmesi ve faizlerin silinmesi noktasında adım atması gerektiğine vurgu yapan Karabıyık, şöyle konuştu:

“Diğer taraftan iktidarın istemesi halinde ilgili kanun kapsamında öğrenim kredisi borçlarının endeks kaynaklı artışının yarısını silebileceğini ancak bu yetkisini kullanmadığını da belirtmek isterim. Gençler yoksullukla mücadele ederek eğitimlerini tamamlıyor. Geleceğe umutla bakmaları gerekirken okul biter bitmez bir de kredi borcu yükünün altına giriyor. Enflasyondaki yüksek artışlar nedeniyle eskiden de ödeme zorluğu çektiği öğrenim kredisini hiç ödeyemez hale gelmiştir. İktidarın öğrenim kredilerini ÜFE’ye endekslemesi ve bu borçların silinmesi için hiçbir girişimde bulunmaması bir soygun zihniyetidir.”

‘150 BİN LİRAYA VARAN ÖĞRENİM KREDİSİ BORCU OLANALR VAR’
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kredi borcuna eklenen ilave miktarda yüzde 50 indirim yapma yetkisi olduğunu hatırlatarak, “Aynı kanun kapsamında ayrıca öğrencilerin ödeyecekleri bakiye kredi borcunun eğitim süresince aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçemez de denmektedir” ifadelerine yer veren Karabıyık, “150 bin liraya varan öğrenim kredisi borcu olanlar bulunuyor. Bu ülkede gençler öncelenmeli ve eğitim hakkı ulaşılabilir olmalıdır. Devlet okuyan her öğrenciyi desteklemelidir. Biz CHP iktidarında, KYK borçlarının faizleri sildiğimiz gibi, bundan sonraki süreçte de işe girdikten sonra sadece ana para geri ödemesi yapılmasını sağlayacağız” dedi.

Paylaş