CHP lideri Kılıçdaroğlu ‘vizyon’ belgesini açıkladı

CHP lideri Kılıçdaroğlu ‘vizyon’ belgesini açıkladı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün vizyon belgesini açıklayacak. ABD’li yazar, ekonomist Jeremy Rifkin, Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Prof. Dr. Refet Gürkaynak’ın aralarında olduğu ‘İkinci Yüzyıla Çağrı Grubu’ tanıtılacak. İstanbul Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki toplantı saat 14.15 itibarıyla başladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘3 Aralık’ı bekleyin’ diyerek işaret ettiği “İkinci Yüzyıla Çağrı” programı başladı.

İstanbul Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, CHP’nin ekonomi, teknoloji ve sanayi başta olmak üzere temel projeleri anlatılacak. Toplantının “seçim sonrası oluşacak Türkiye’nin ortak akıl koalisyonunun bir simülasyonu” olacağı ifade ediliyor.

Program, Duygu Demirdağ’ın “Bugün Türkiye’nin en büyük koalisyonunun ilanına tanık olacağız. Bir ortak akıl, ortak vicdan koalisyonu. Bilimde, eğitimde, teknolojide akıl yoluyla güçlerini birleştirenlerin koalisyonu. Sömürüye ve yoksulluğa son vermenin istihdam yaratmanın ve bütün bunlar için temiz finansman sağlamanın yollarını. Adil, mutlu ve güçlü bir Türkiye hedefine bizi götürecek yol haritasını konuşacağız” sözleriyle başladı.

Kürsüye ‘iktidar’ sloganlarıyla çıkan CHP lideri, kalabalığa “O da olacak merak etmeyin” diye seslendi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkan satırlar şu şekilde:

“BUGÜN ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRME GÜNÜDÜR”
Her şey bu ülkede çok ama çok güzel olacak. Bundan hepinizin emin olmasını isterim. Sizin kadar ben de çok heyecanlıyım. Dolayısıyla heyecanla konuşmama başlıyorum. Bugün halkımızdan neden oy isteyeceğimizi öğreneceksiniz. Yeni bir düzene, yeni bir Türkiye hayaline, yeni bir siyaset üstü anlayışa oy isteyeceksiniz. Bugün dinleyeceğiniz sadece bir krizden çıkma programı olmayacak. Krizden alnımızın akıyla ve hep birlikte çıkacağız.

Bugün ülkenin kaderini değiştirme günüdür. Bunun çaresi mevcut tek adam gitsin başka bir tek adam gelsin değildir. Tek adam gitsin, yerine çalışan yeni bir sistem gelsin. Türkiye, cumhuriyetin ikinci yüzyılında bir daha böyle acımasız, kutuplaşmış dönemler yaşamayacak. Türkiye’yi kurumları yeniden inşa edilmiş, bölgesinde barışın ve refahın merkezi olan bir ülke yapacağız. Mesele Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük hayaline sahip çıkmaktır. Onun vizyonunu tam anlamıyla hayatına geçirme günüdür.
Dünyada ve Türkiye’den konusunda uzman ve itibarlı 70 kişiden oluşan büyük bir güç birliğinden söz ediyorum. Bilim, teknoloji ve yatırımın iki büyük merkezi olan ABD ve İngiltere’ye ziyaretlerde bulundum. Ne derlerse desinler inandığım vizyon yolculuğundan asla vazgeçmeyeceğim. Çünkü ne istediğimi ve bu yolun nereye varacağını daha başlarken biliyordum. Bay Kemal çıktığı yoldan asla geri adım atmaz.

“KISA BİR SÜRE SONRA DA ALMANYA’YA GİDECEĞİM”
Kısa bir süre sonra da Almanya’ya gideceğim.Seyahatlerimde ve sonrasında bahsettiğim bu 70 değerli isimle tek tek görüştüm. Onları siyaset üstü güç birliğine katılmaları için davet ettim. Elimizde üç büyük güç var; bize inanan halkımız, siyasi gücümüz ve dostalarımızla kurduğumuz siyaset üst güç birliğimiz. Bizler siyasi ve siyaset üstü, rozetli veya rozetsiz unutmayın hepimiz ülke için vatan için birlikteyiz.

“24 SAAT ÇALIŞAN BİR GÜÇ BİRLİĞİ”
Bahsettiğim güç birliği 24 saat çalışan bir güç birliği olacak. Devlet 7 gün 24 saat çalışacak. Zamanının, mekanın, enlemlerin ve boylarım ötesinde kesintisiz üreten Türkiye’yi şimdiden inşa etmeye başlıyorum. Onlar vatanları için çalışacaklar. Çünkü Bay Kemal olmak böyle bir şey. Çünkü benim işim birleştirmektir. Benim işim sistemi kurmaktır, çalıştırmaktır.
Bugün bizimle birlikte ülkeyi dönüştürmeye cesaret edenleri huzurunuza çağıracağız. Sonra ben adım adım yapacaklarımızı anlatacağım.
Sayın Kerem Eliçin ile tanışacaksınız. Merkel’in ve Çin Devlet Başkanı’nın danışmanlığını yaptı. Benim de yeni endüstriyel dönüşüm başdanışmanım. Sayın Daren Acemoğlu bizimle birlikte olacak. Sayın Acemoğlu’nun gelecekte Nobel ödülünü alacağına inanıyorum. Sayın Öztrak, ülkeye nefes aldıracak makroekonomik çözümleri. Sayın Böke, dijital kalkınma ve yeşil dönüşümü. Sayın Hakan Kara ve Sayın Refet Gürkaynak, para politikalarını. Sayın Ufuk Akçiğit, istihdam politikalarını. Sayın Hacer Foggo ise sosyal politikalarımızı anlatacak. Bu değerli isimlerle kurduğum sistem Türkiye’yi hızlıca karanlıktan çıkarıp, aydınlığa taşıyacak. Cumhuriyet kendi özünden güç alarak yeniden şahlanacak. Haydi başlayalım.

ALANINDA UZMAN İSİMLER KONUŞTU

CHP liderinin ardından ABD’li yazar ve ekonomi kuramcısı Jeremy Rifkin, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Refet Gürkaynak, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak açıklamalarda bulundu.

“Türkiye’yi tek bir kişi değil liyakate dayalı bir sistem yönetecek”
Ardından tekrar sahneye çıkan CHP lideri konuşmasına devam etti.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

“Türkiye’yi tek bir kişi değil liyakate dayalı bir sistem yönetecek. Tükiye’nin kökten bir değişime ihtiyacı var. Herkes için çalışan bir sisteme ihtiyacı var. Emin olun iktidara geliyoruz.

Siyaset üstü güç birliği sizlerle birlikte çalışınca tamamlanacak bir de bizim siyasal birlikteliğimiz var tabii, altılı masa. Kalbi Türkiye için atan altı vatanseverin masasıdır o. En büyük motivasyonları aldıkları oy değil ülke söz konusu olunca ideolojik farklılıklar teferruattır dememiz bu masanın en büyük gücüdür. Zorbalığa direnen her türlü kara propagandaya rağmen kenetlenen altı lideriz biz. Türkiye için kenetlendik. Halkımızın haysiyetli yaşamı için kenetlendik: Biz altı lider olarak birlikte yürümeye devam edeceğiz. Türkiye’de gerçek bir demokrasiyi inşa edeceğiz. Anayasamız hazır. Ekiplerimiz kadrolarımız gece gündüz ortak bir program için çalışıyorlar. Bizim siyasi ahlaki ve vicdani birliğimiz, bakın bu birlikteliği bir daha ifade edeyim ahlaki ve vicdani diyorum. Meral hanımın partisini kurarken nasıl bir mücadele verdiğini ben çok iyi biliyorum. Meral hanım çok merttir. Temel bey bu altılı masayı kurarken sırtına nasıl bir yük yükleneceğini bilmiyor muydu? Biliyordu. Ama temel bey bilgedir ve cesurdur. Ahmet beyle vatan söz konusu olduğunda bir araya gelmekten bir an bile tereddüt etmedik. Onun deneyimi ve entelektüel birikimi bize her türlü katkıyı sağlayacak. Ben Gültekin bey de Menderes ve Demirel’in gençliğini, onların ruhunu görüyorum. Ali Bacan’ın uygulama becerisini ve başarısını biliyorum. Özetle bu zaferi iyi cesur ve yürekli dürüst insanlar kazanacak. Türkiye dahil dünyanın her yerinden işinde en iyi uzmanlar ve siyaset üstü vatanseverlerimizle bunun için buluştum. Altılı masayı oluşturan partilerimizin de çok iyi kadroları var. Tabii ki en iyileri bulmak yetmez onların elini güçlendirmek de gerekir. Bu büyük birlikteliğin başarılı olması için kaynağa ihtiyaç var açık ve net söylüyorum Bay Kemal bu sorunu da çözdü.

İktidarımızın ilk altı ayında milletimizin ferahlaması için hızlı çözümlerimiz hazır. İlk adım halkımıza nefes aldırmak sonra kalıcı refahı sağlayacağız.

Gerçekleştirdiğim uluslararası temaslarda toplamda 5 trilyon 461 milyar dolarlık fon yöneten bankaları ve girişim sermayesi fonlarıyla verimli toplantılar yaptım. Aralarında tefeci yoktu. Aralarında kara para sahipleri yoktu. Aralarında baronlar yoktu, şaibeli kişiler yoktu.

Peki ne vardı? Dijital teknoloji var, yapay zekâ vardı. Makine öğrenimi finansal teknolojiler ve yeşil enerji gibi önemli sektörlere büyük yatırımlar yapan büyük kurumlar vardı.

İktidarımızın ilk üç yılında en az 100milyar dolar doğrudan yatırım gelecek. Ben bu parayı kesinlikle getireceğim. Peki bu yeter mi? Hayır. Dünyanın her yerinde bağımsız çok büyük varlık fonları var. İktidarımızın ilk üç yılında onlardan da en az 75 milyar dolar yatırım alacağız. Ayrıca yeri yurdu kaynağı belli, temiz ve sürdürülebilir fonlardan en az 150 milyar dolar yatırım getireceğiz.

Özellikle hedefimiz Avrupa’nın ve uzak doğunun emekli fonları olacak. Norveç ve Singapur gibi. Sadece bu kadar mı? Hayır. Türkiye büyük kaynaklara ve potansiyellere sahip bir ülke ancak yolsuz yönetim yüzünden halkımız hiçbir şeyden pay alamıyor. Ama bay Kemal çetelerle ve yolsuzluk yapanlarla mücadele etme sözü verdi.

Çünkü ben kirli sermayenin adamı olmam kirli sermayenin çaldığı 418 milyar doları borçları olarak onların defterlerine yazdım. Ben biliyorum onlar neden benimle sürekli görüşmek istiyorlar, neden aracılarla haber gönderiyorlar, neden arkamdan iş çeviriyorlar, neden anketçileri sureti muhalefetten gözüken medya kalemlerini satın alıyorlar. Kuruş kuruş kuruş kuruş dünyanın neresinde neyiniz varsa hepsini biliyorum. bu parayı hukuk içinde sizden alacağım, kurtulamazsınız.

Bu ülkede ücretli çalışanalar hiçbir aman büyümeden pay verilmedi. Yetmezmiş gibi sahte enflasyon oranlarıyla çalışanların maaşları gasp edildi. Bugün devleti yönetenlerin bu ülkenin onurlu çalışanlarına borcu var. Bizim yaptığımız hesaplara göre devletin maaş alanlara yani ücretlilere en az 300 milyar dolar borcu var. Biz bu borcu ödemeye geliyorum. Nasıl ödeyeceğiz? Çalışanlar için gelir vergisi tarifesini yeniden düzenleyeceğiz. Sırlarındaki vergi yükünü alacağız, para onların cebine yansıyacak ve biz borcumuzu ödemiş olacağız.

Gerçek zenginleşme de böyle olur. Halkın olanı halka vererek. Bunun gereğini yapacağım.

Özetle bir güven ortamı yaratarak yatırımı çekeceğiz. İki; temiz yönetimle halktan çalınanları halka iade edeceğiz. Üç; akılcı yönetimle Türkiye’yi hızla krizden çıkaracak. Bunları yapacağız ama yetmez. Halkımızı zenginleştireceği, kalıcı refahı ulaşacağız. Vizyonumuz yol haritamız projelerimiz hazır. Tüm bu projelerimizi Türkiye’nin ikinci yüzyılını inşa etme başlığı altında birleştirdim. Halkımızı kalıcı zenginliğe ulaştıracak projelerimizi beş kolona ayırdım. Çok sayıda somut proje üzerinde çalıştık.

JEREMY RIFKIN BAŞDANIŞMANLIĞA GELDİ
CHP’nin ‘İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’ vizyonunun devamı kapsamında olacak açıklama çerçevesinde 70 kişilik akademisyenlerden oluşan İkinci Yüzyıla Çağrı Grubu da oluşturuldu.

Grubun başına eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in de aralarında bulunduğu dünya liderlerine danışmanlık yapan Jeremy Rifkin getirildi. “Üçüncü endüstriyel devrimin fikir babası” olarak bilinen Rifkin ayrıca Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlığına getirildi.

“EY DÜNYA; SANA DA SESLENİYORUM, SEN DE 3 ARALIK’I BEKLE”
Kılıçdaroğlu, TBMM’deki CHP grup toplantısında; 3 Aralık’ta İstanbul’da düzenleyeceği vizyon toplantısında dünyaya da sesleneceğini belirtmişti.

Kılıçdaroğlu, “Ey dünya; insanımız, senin ucuz işgücün değildir. Ülkemiz, senin mülteci kampın değildir. Toprağımız, senin çöp depolama alanın değildir. Mahallelerimiz, senin uyuşturucu baronlarının fink attığı bataklıklar değildir. Bu karanlığa asla ve asla mahkum değiliz ve mecbur da değiliz… Unutmayın, dünyaya sesleneceğiz o vizyon toplantısında. ‘Ey dünya’ diyeceğiz, ‘seninle rekabet etmeye geliyoruz. Teknolojide, sanayide, eğitimde, insan haklarında, kadın haklarında, özgürlüklerde, demokraside, hayvan haklarında, çevrecilikte, iyi olan her şey ile rekabet etmeye geliyoruz.’ Ey dünya; sana da sesleniyorum, sen de 3 Aralık’ı bekle” demişti.

Paylaş