Yasin’in ölümüyle gündeme gelen tersane, Kolin’e aitmiş

Yasin’in ölümüyle gündeme gelen tersane, Kolin’e aitmiş

Yalova’daki Sefine Tersanesi’nde 16 Ağustos’ta 19 yaşındaki Yasin Demirdağ yüksekten düşerek yaşamını yitirmiş, Demirdağ’ın yerde yatan cansız bedenine İSG uzmanlarının emniyet kemeri giydirmeye çalıştığı, işçilerin müdahale ettiği görüntüler DİSK’e bağlı Limter-İş tarafından paylaşılmıştı.

İSG uzmanlarına müdahale eden 35 işçinin işten atıldığı da kamuoyuna yansırken; şirketin yaptığı açıklama pes dedirtmiş, açıklamada 19 yaşındaki Yasin suçlanmıştı.

KEMER TAKMAYA DEĞİL, KEMERİ ÇIKARMAYA ÇALIŞMIŞLAR

Türkiye Yasin’in ölümünü ve patronların kar hırsını konuşurken; iş cinayetine ilişkin ayrıntılar da ortaya çıkıyor.

Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi Alpaslan Savaş, soL Haber’e yazdığı köşe yazısında; 19 yaşındaki Yasin’in üzerinde kemer olduğunu, İSG uzmanlarının Yasin’in cansız bedeninden kemeri çıkarmak istediklerini ve işçilerin bu sırada müdahale ettiğini belirtti.

Bunun nedeni ise şirketin yaptığı açıklamada saklı: ‘Kişisel koruyucu donanımlarını teslim almış bir işçinin üzerinde emniyet kemeri olmasının ya da olmamasının işverene hiçbir faydası yoktur.’

Yani şirket, Yasin’i suçlamak için kemerini çıkarmak istemiş ama çıkaramamak da fayda etmemiş; yine hayatını kaybeden 19 yaşındaki Yasin suçlanmış.

KOLİN’E AİTMİŞ

Savaş ayrıca önemli bir ayrıntıyı daha köşe yazısına taşıdı.

Savaş, aldığı kamu ihaleleri ile AKP’li yıllarda büyüyen ve kamuoyunda beşli çetelerden biri olarak bilinen Kolin’in iş cinayetinin ve skandalların gerçekleştiği tersanenin sahibi olduğunu yazdı.

TKP MK Üyesi yazısında, ‘’Tersane patronu ise kazanmaya, hem de daha çok kazanmaya devam edecek. Sahibi AKP’nin meşhur beşli çetesinden KOLİN’in sahibi Koloğlu ailesi. Şirketin başındaki isim Demir Koloğlu gazetecilere “bir de bu sektörü deneyelim” diye düşünüp 2008 yılında tersanenin yüzde otuzunu almaya karar verdiklerini, sonra kazancın büyüklüğünü görünce tümünü satın aldıklarını anlatıyor’’ ifadelerini kullandı.

KARINA KAR KATMIŞ

Yaşanan ekonomik krize ve halkın yoksullaşmasına rağmen karlarına kar katan şirketlerin gelirleri geçtiğimiz gün açıklanmıştı.

Söz konusu tersanede karına kar katanlardan biri olmuş.

Savaş yazısında tersanenin elde ettiği karı şöyle ifade etti: ‘’Pandemiden hemen önceki yıl 3 dev gemi teslimatı yaparak 160 bin avro ciroya ulaşmış, pandemi yılının ilk dokuz ayında bu sayıyı 5 gemiye, ciroyu da 245 milyon avroya çıkarmış, sonraki yıl yüzde 50 daha büyümüş, yani deli gibi kazanmışlar.’’

‘’BÖLGEDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN YÜZDE 73’Ü TAŞERON’’

Savaş ayrıca bölgede taşeron sisteminin hakim olduğunu belirterek şöyle yazdı:

‘’Görüştüğümüz işçilerden biri Yalova tersanelerini cehennem olarak nitelendiriyor. O Diyarbakırlı. Daha önce kısa bir süre Sefine’de çalışmış. Sigortası maaşı üzerinden yatan neredeyse tek bir işçinin olmadığını, kurulan taşeron sistemi nedeniyle büyük bir baskı altında çalıştırıldıklarını söylüyor.

Yasin’in yaşamını yitirdiği Safine tersanesi bölgenin en büyükleri arasında. Kendi kadrosunda 920 sigortalı işçi çalıştıran bu şirket, sıkı durun, tersane alanı içinde tam 98 ayrı taşeron firma barındırıyor. Tersane içinde bu taşeron firmalara bağlı 4500 taşeron işçisi çalışıyor. Yalova’daki tersanelerin tamamında ise çalışan 26900 işçinin sadece 5300’ü ana firmadan sigortalı. Bir başka ifadeyle bölgede çalışan işçilerin yüzde 73’ü taşeron işçisi.’’

Paylaş