Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı

Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, geçen hafta bir televizyon kanalında, TSK’nın kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin sözleri nedeniyle gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca Türk Tabipleri Birliği Başkanı Rasime Şebnem Korur’un görevden alınması için Ankara Sulh hukuk mahkemesine talepte bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, “PKK/YPG silahlı terör örgütünün sözde yayın organına yaptığı açıklamalar nedeniyle Türk Tabipleri Birliği Başkanı Rasime Şebnem Korur, Terör Suçları Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında, Terör Örgütü Propagandası Yapmak suçundan 26.10.2022 tarihinde gözaltına alınmıştır” ifadeleirne yer verildi.

20 Ekim’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılamak’ suçlarından soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Ne olmuştu?

PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak’ta Şubat 2021’de Gare’den başlayarak Zap, Avaşin ve Metina bölgelerinde düzenlediği operasyonlarda “uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar ve zehirli gazlar üreten kimyasal silahlar” kullandığını iddia etti. Açıklamada, TSK’nın 2021 yılı boyunca 367 kez “yasaklı bomba” ve “kimyasal silah” kullandığı; saldırılarda 46 PKK’lının öldüğü öne sürüldü.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı Medya Haber TV’de katıldığı bir programda, Fırat Haber Ajansı’nın öldürülen PKK’lıların son dakikalarını gösteren görüntülerini incelediğini ve sinir sistemini hedef alan kimyasal gaz kullanıldığını düşündüğünü söyledi. Fincancı, bağımsız heyetlerin inceleme yapması çağrısında bulundu:

“Görüntüleri daha önce de incelemiştim, belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak ise de ne yazık ki bu silahların çatışmaların kullanıldığını görüyoruz.”

Ardından sosyal medya kullanıcıları, Fincancı’yla ilgili çok sayıda paylaşım yaptı; TTB Başkanı’nın ismi Twitter’da en çok kullanılanlar arasına girdi.

Paylaş