Nagehan Alçı’nın ‘İmamoğlu röportajı’ deşifre oldu

Nagehan Alçı’nın ‘İmamoğlu röportajı’ deşifre oldu

Nagehan Alçı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yazılı soru soruduğu ve yazılı cevap aldığı yazısında ‘yüz yüze röportaj’ izlenimi verdiği ortaya çıktı.

Nagehan Alçı’nın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan aldığı cevapları yazısında kullanmıştı. Röportajın yüz yüze yapıldığı izlenimi veren Alçı’nın yazısına sosyal medyada tepki gelmişti. Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici söz konusu röportajın yüz yüze olmadığını yazılı sorulan sorulara yazılı cevap verildiğini ortaya çıkardı.

İşte Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici’nin yazısının ilgili bölümü:

Nagehan Alçı, sorularını yazılı iletmiş, yanıtlarını da yazılı almış. Yazılı sorularına İmamoğlu’ndan yazılı yanıtlar aldığı konusunda okura bilgi vermediği gibi yazısını sosyal medyada “Keyifli bir röportaj oldu” diye duyurarak “yüz yüze” konuştuğu izlenimi verdi. Bu yanıltıcı, gerçeğe aykırı bir sunumdu.

Kuşkusuz her belediye başkanının söyleşi yapacağı gazeteciyi seçme hakkı vardır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “tercih”ini gazeteci Nagehan Alçı’dan yana kullanmış, onun sorularını yanıtlamış.

FAZIL SAY’DAN DA TEPKİ

Uzun yıllar iktidar medyası saflarında yer almış Nagehan Alçı ile yaptığı bu söyleşi, piyanist ve besteci Fazıl Say’dan tepki aldı; sosyal medyada tartışıldı. İmamoğlu’nun bu tercihi kendisi açısından nasıl politik sonuçlar doğuracak onu zaman gösterecek.

Gazetecilik açısından bakıldığında söyleşinin üslubu dikkat çekici. Soru ve yanıtlar, yüz yüze yapılan bir söyleşiden çok yazılı soru yanıtlara benziyor. İmamoğlu’nun yanıtları teknik bilgi ağırlıklı ve yüz yüze bir söyleşide hatırlanamayacak kadar küsuratlı sayılar içeriyor.

CEREN AKDAĞ CEVABI VERDİ

Ayrıca söyleşiler sırasında çekilmesi medyada gelenekselleşen ikili fotoğraf da yok; o yüzden Habertürk’te sadece İmamoğlu fotoğrafı kullanılmış. Kuşkuya düşünce İBB Medya ilişkiler Koordinatörü Ceren Akdağ’a sordum, şu yanıtı aldım:

“AK Parti İstanbul İl Başkanlığı geçtiğimiz günlerde ‘İstanbul’un Kayıp 1000 Günü’ başlıklı bir basın toplantısı düzenlemiştir. Bu toplantıda İBB ve İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında bazı yorumlarda bulunulmuş ve gerçeği yansıtmayan bilgiler paylaşılmıştır. Toplantıya katılan ya da katılmayan gazetecilerden sadece Haberturk.com yazarı Sayın Nagehan Alçı, tarafımıza bu iddiaları sormuş ve yanıtlarımızı yayınlamıştır.

YAZILI İLETİLDİ

Kamuoyunu doğru bilgilendiren bu yazı için Sayın Alçı ve Habertürk grubuna teşekkür ederiz. Söz konusu yazı okunduğunda bire bir röportaj olmadığı, sadece iddialara yanıt verildiği anlaşılabilir. İBB ve Sayın Ekrem İmamoğlu ile ilgili cevaplar karşı tarafa yazılı halde iletilmiş olup, konunun bizim açımızdan tartışılacak bir yanı kalmamıştır.”

Ceren Akdağ’ın yanıtı izlenimimi doğrulamış oldu. Nagehan Alçı, sorularını yazılı iletmiş, yanıtlarını da yazılı almış. Nagehan Alçı, yazısının girişinde sorularını yazılı ilettiği ve yazılı yanıtlar aldığı bilgisini okurlarıyla paylaşmalıydı. Ama yazısında sadece “AK Parti raporunda yer alan tüm rakamları ve iddiaları teker teker sordum. Ekrem Bey tüm sorulara ve AK Parti raporundaki tüm iddialara detaylı yanıtlar verdi” demekle yetiniyordu.

Nagehan Alçı, yazılı sorularına İmamoğlu’ndan yazılı yanıtlar aldığı konusunda okura bilgi vermediği gibi yazısını sosyal medyada “Keyifli bir röportaj oldu” diye duyurarak “yüz yüze” konuştuğu izlenimi verdi. Bu yanıltıcı, gerçeğe aykırı bir sunumdu.

Dahası Nagehan Alçı, yüz yüze konuşmuş bile olsa bu bir röportaj değil, söyleşi olurdu. Yaşar Kemal, Fikret Otyam gibi ustaların yaptığı edebi nitelikli gazetecilik ürünü olan röportajları, siyasetçilerle yapılan soru yanıt söyleşilerle karıştırmamak gerek.

Paylaş