Galatasaray Meydanı’na çıkmak isteyen Cumartesi Anneleri bir kez daha polis tarafından engellendi

Galatasaray Meydanı’na çıkmak isteyen Cumartesi Anneleri bir kez daha polis tarafından engellendi

Anayasa Mahkemesi’nin 16 Kasım 2022 tarihli Maside Ocak kararının ardından 944. Hafta buluşması için Galatasaray Meydanı’na çıkmak isteyen Cumartesi Anneleri/İnsanları bir kez daha polis tarafından engellendi, 25 kişi gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri 944 haftada da kayıplarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yapmak istedi. Galatasaray Meydanı’nına çıkmak isteyen cumartesi annelerine bir kez daha polis müdahale etti.

Yıllardır her cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda gözaltında kaybedilen yakınları için taleplerini dile getiren Cumartesi Anneleri/İnsanları uzun süredir polis tarafından meydana sokulmuyordu. Anayasa Mahkemesi’nin “Gösteri hakkı ihlali” (Maside Ocak kararı) kararından sonra dört haftadır tekrar Galatasaray Meydanı’nda taleplerini dile getirmek isteyen Cumartesi Anneleri/İnsanları bir kez daha gözaltına alındı. 25 kayıp yakını ve hak savunucusu gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle;

Zübeyde Tepe
Hanife Yıldız
İrfan Bilgin
Mikail Kırbayır
İkbal Eren Yarıcı
Ali Ocak
Besna Tosun
Ayşe Tepe
Hasan Karakoç
Hüseyin Ocak
Ali Tosun
Gülseren Yoleri
Fırat Akdeniz
Arat Dink
Sevil Turgut
Ümit Efe
Coşkun Üsterci
Veli Saçılık
Nazım Dikbaş
Hatice Korkmaz
Hünkar Yurtsever
Arzu Eriş
Elçin Dayanır
Bilal Yıldız
Taylan Bekin

Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan gözaltı açıklaması:

Galatasaray’da olmak anayasal hakkımızdır.

Cumartesi Anneleri’ne Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasını hak ihlali olarak değerlendiren Anayasa Mahkemesi kararına rağmen, Galatasaray’daki buluşmalarımız polis şiddeti ile engellenmeye devam ediyor. İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Anayasa Mahkemesi’nin kendilerini bağlayan kararını uygulamıyor. Dört haftadır hiçbir gerekçe gösterilmeden, hiçbir suç bildiriminde bulunulmadan Galatasaray’da basın açıklaması yapmamız engelleniyor, gözaltına alınarak özgürlüğümüzden yoksun bırakılıyoruz. 944.haftamızda da aynı hukuksuzluk devam etti. 25 kayıp yakını ve hak savunucusu gözaltına alındı. Bu sefer de gazetecilerin mesleklerini yapmaları zor kullanılarak engellendi.

Anayasa Mahkemesi kararları kesin niteliktedir. Devletin yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Bu bağlayıcılık nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi’ni etkili bir iç hukuk yolu olarak kabul etmektedir. İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Anayasa Mahkemesi kararına uymayarak, mahkemenin etkili bir yargısal mekanizma olduğunu reddetmektedir.

944. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz: Kamu gücünü kullanan tüm aktörler, kesin ve bağlayıcı nitelikteki Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorundadır. Anayasal hükümlere uymamak, hukukun üstünlüğü ilkesinin ve bu ilkenin temel alındığı anayasal düzenin ağır bir biçimde ihlali demektir. Hiç şüphe yok ki bu durum ihlale neden olan ilgililer açısından cezai, idari ve hukuki sorumluluklar doğurmaktadır.

944. haftamızda bir kez daha haykırıyoruz: Galatasaray, varlığı inkâr edilen sevdiklerimizi zamana kaydettiğimiz hafıza mekanımızdır. Geçmişte yaşananları bugüne ve geleceğe aktarma çabamızın bir parçasıdır. Galatasaray’da olmak anayasal hakkımızdır. Bu hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz.

Cumartesi Anneleri
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi
Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon

Paylaş