Canlı yayında ‘SADAT’ provokasyonu: İlhan Taşçı, RTÜK’ü derhal toplantıya çağırdı

Canlı yayında ‘SADAT’ provokasyonu: İlhan Taşçı, RTÜK’ü derhal toplantıya çağırdı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TV100’de katıldığı programda SADAT reklamı yayımlanmasıyla ilgili dilekçe yazarak RTÜK’ü göreve çağırdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Uğur Dündar ile yaptığı röportajının Tv100’de banttan yayınlandığı sırada, SADAT reklamının kullanılması büyük tepkiye yol açmıştı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı, konunun Kurul gündemine alınması için harekete geçti.

Taşçı, RTÜK’e verdiği dilekçede şöyle dedi:

“TV 100 logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşta 14.01.2023 tarihinde yayınlanan, sunuculuğunu Uğur Dündar’ın yaptığı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuk olarak katıldığı “Uğur Dündar’la Haftanın Panoraması” isimli programı yayını sırasında alt bant olarak bir rreklam yayınlanmıştır. Söz konusu reklamda “Türk Savunma Sanayi Hizmet Sektörünün Yüzakı”, “Stratejik Sanışmanlık Eğitim ve Lojistik Hizmetleri” ibareleri ile SADAT adlı şaibeli kuruluşun logosu ve yüzleri maskerli ağır silahlı bir takım kişilerin operasyon yaptıkları izlenimi veren görselleri yer almıştır.”

Söz konusu reklamların 6112 sayılı Kanun’un 8. Maddesi’nin birinci Fıkrası’nda yer alan “şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz”, “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” hükümlerine açıkça aykırılık oluşturduğuna dikkat çeken Taşçı, programla ilgili RTÜK’e ilgili maddeler gereği derhal değerlendirme raporu düzenlemesi ve toplantı gündemine alınması çağrısında bulundu.

Taşçı’nın “CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yayındayken reklam görüntüsü adı altında “planlanmış” tehdit içerikli görselle paramiliter yapının reklamını yapan TV100 kanalının yayının incelenmesi için RTÜK’e dilekçe verdim. RTÜK bunu görmezden gelemez, yok sayamaz” diyerek paylaştığı dilekçe şöyle:

Paylaş