Bakan Varank: Uzaya 10 günlüğüne bir Türk vatandaşını göndereceğiz

Bakan Varank: Uzaya 10 günlüğüne bir Türk vatandaşını göndereceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya Saklıkent’te TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi’nde (TUG) düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nde yaptığı konuşmada, “Bir Türk vatandaşını, 2023 yılında, bilimsel faaliyetler gerçekleştirmek üzere 10 günlüğüne Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndereceğiz” dedi.

Cumhuriyetin kuruluş yıldönümünde 100 yıllık bir hayali gerçekleştirerek, insanımızın aslında inandığında neleri başarabileceğini bir kez daha dünyaya göstermiş olacaklarına dikkati çeken Varank, şunları dile getirdi:

“Hükümet olarak üzerinde titizlikle durduğumuz Milli Uzay programımız da hız kesmeden devam ediyor. Milli gözlem uydumuz İMECE’yi inşallah 2023 yılı başında yörüngesine fırlatacağız. Seçilecek bir Türk vatandaşını, 2023 yılında, bilimsel faaliyetler gerçekleştirmek üzere 10 günlüğüne Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndereceğiz. Buradaki seçim süreçleri büyük bir titizlikle devam ediyor. Ve bu topluluk içerisinde canla başla gitmek isteyen gönüllüler var.

Bakalım ülkemizi gururla Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kim temsil edecek, ay yıldızlı, al bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk kim taşıyacak, biz de heyecanla bu süreçleri takip ediyoruz. İnşallah bu sene bitmeden uzaya gidecek vatandaşımızı da kamuoyuyla paylaşacağız. Tabi bizim özellikle belirtmemiz lazım. Milli Teknoloji Hamlesi’nin ve kritik öneme sahip projelerin taşıyıcısı olarak gördüğümüz gençlerimizi de biz hiçbir zaman yalnız bırakmıyoruz.

Bir taraftan bilim ve teknoloji merkezlerinde gençlerimize farklı yetenekler kazandırırken diğer taraftan bilim festivalleri ve yarışmalarla onlara araştırma kültürünü aşılıyoruz. Gençlerimiz geliştirdikleri roketleri, insansız hava araçlarını, denizaltıları TEKNOFEST’te sergileme fırsatı bulurken takım halinde çalışmayı öğreniyorlar. Bizler de gençlerimize bu yolda rehberlik etmenin keyfini yaşıyoruz.”

Paylaş