Vergi, harç ve cezalara tarihi zam geliyor

Vergi, harç ve cezalara tarihi zam geliyor

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, önümüzdeki üç ayda üretici enflasyonu “sıfır” bile olsa 2023 vergi ve ceza artışlarına esas teşkil edecek 2022 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 117,33 olacağı uyarısında bulundu. Önlem alınmazsa tarihi zamlar gelecek.

Üretici fiyat endeksi (ÜFE) temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 144,61, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 97,30 artarken, ÜFE’ye endeksli vergi, harç ve cezalara da yeni yılda tarihi zam gelebilir.

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ün hesaplamasına göre, önümüzdeki üç ayda üretici enflasyonu “sıfır” bile olsa 2023 vergi ve ceza artışlarına esas teşkil edecek 2022 yılı yeniden değerleme oranı (YDO) yüzde 117,33 olacak.

Bingöl, “Yeniden değerleme oranında tarihi rekor geliyor. Önlem alınmazsa vergi ve cezalar can yakacak” uyarısında bulundu.

EKSİ ENFLASYONDA BİLE YÜZDE 114 OLACAK

Önümüzdeki üç aylık dönemde işlerin çok yolunda gittiği ve her ay yüzde -2 enflasyonun olduğu en iyimser senaryo ile işlerin çok daha kötüleştiği ve her ay aylık yüzde 5 enflasyon oranlarının yaşandığı en kötümser senaryo ile bunların arasındaki diğer oranlara göre yapılan simülasyona göre ortaya çıkması muhtemel 2022 yılı yeniden değerleme oranlarını hesaplayan Bingöl, şöyle devam etti:

“Yaptığımız simülasyona göre önümüzdeki ağustos, eylül ve ekim aylarının hepsinde enflasyon oranı sıfır oranında gerçekleşse bile 2022 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 117,33 olacaktır. En kötü senaryoda ise YDO yüzde 124,17 olmaktadır. Dolayısıyla önümüzde yüzde 114,71 ila yüzde 124,17 arasında çok yüksek oranda yeniden değerleme rakamları söz konusu olacaktır.”

Paylaş