Şahap Kavcıoğlu sanayicilerle tartıştı: Hepinizin listesi elimizde var

Şahap Kavcıoğlu sanayicilerle tartıştı: Hepinizin listesi elimizde var

Sanayiciler faizlerin yüzde 50’lere yükselmesinden şikâyetçi olurken Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu “Ucuz kredi kullanıp döviz ve araba alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde var” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin bugün temmuz ayı olağan toplantısı, sanayiciler ile Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında yaşanan tartışmalara sahne oldu.

“Reel Kesimi Destekleyen Nitelikli Finansman Politikalarının Üretim ve İhracat Açısından Önemi” ana gündemi ile İSO’nun Odakule’deki binasında yapılan toplantıda zaman zaman tansiyon yükseldi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve diğer sanayiciler, TCMB’nin politika faizi yüzde 14 iken bankalarda yüzde 50’lere varan oranlarda kredi faizleriyle karşı karşıya kaldıklarını ve Eximbank’tan da yeterli kredi desteğini alamadıklarını hatırlatırken, Kavcıoğlu sanayicilere dönük sert eleştirilerde ve üstü kapalı tehditlerde bulundu.

‘UCUZ KREDİYLE DÖVİZ ALIYORSUNUZ’

Kavcıoğlu, kamu bankalarının yüzde 15,8 ile ticari kredi kullandırdığını, Eximbank’ın da TL cinsi yüzde 10, döviz cinsi yüzde 1 ile kredi kullandırdığını, yüzde 50’lere varan faizlerin söz konusu olmadığını ifade ederek sanayicilere “Ucuz kredi kullanıp döviz ve araba alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde var” demesi dikkat çekti.

“BİR HAFTA SONRA HANGİ MALI BULACAĞIMIZ BELLİ DEĞİL”

Erdal Bahçıvan, “Stok acaba sanayicinin envanterinde niçin duruyor?” diye sorarak araya girip, Kavcıoğlu’nun sözlerine şu yanıtı verdi: “Stoku doğru analiz etmezseniz başka yere gider. Kendisini enflasyondan korumak isteyen sanayiciyi de o kapsama sokarsanız tehlikeli bir bakış açısına dönüşür. Bu stoku şirketinde farklı nedenlerle taşıyan sanayiciyi itham altına alırsak Türk sanayicisine haksızlık yapmış oluruz. Tedarik sıkıntısı olan dünyadan geliyoruz, bir hafta sonra hangi malı bulacağınız belli değil. Stok noktasında hiçbir Türk sanayicisi piyasayı istismar etmek için bunu kullanmamaktadır. Üretimin akışkanlığı için bu stoklar yapılmak zorunda. Öyle bir dünyadan geliyoruz ki iki ay üç gemi beklediğimiz oldu. Hiçbirimiz stok yapmaktan memnun değiliz. Burada takdire dönecek olan başarımızı piyasayı speküle edecek boyuta getirirse büyük haksızlık olur.”

TANSİYON YÜKSELDİ, SURATLAR ASILDI

Kameraların önündeki polemiğin ardından yükselen tansiyonu düşürmek için başkanlar bir odada çay içmeye davet edildi. İki isim bir süre katılımcılardan ayrı bir odada bulunurken çıktıklarında yüzlerinin asık olduğu gözlendi.

Paylaş