Milyonlarca emeklinin promosyon hayalleri suya düştü

Milyonlarca emeklinin promosyon hayalleri suya düştü

Milyonlarca emekli 31 Ağustos’ta sona erecek “maaş taşıma” telaşına düşmüşken, 4 milyon için kötü haber geldi. Bazı bankalar kredi kullanmış olan binlerce müşterisine ödeme yapmıyor. Hukukçular, bankaların yaptığı bu blokenin hukuksuz olduğunu belirtiyor.

Paramedya’da yer alan habere göre, 2018 ve sonrasında gerek enflasyonda yaşanan artış, gerekse dolarda yaşanan yükseliş sonrası aldıkları maaş adeta mum gibi eriyen milyonlarca emekli, geçinmek için farklı yollara başvurmak zorunda kalıyor.

SGK’nın sahipsiz bıraktığı binlerce emekli, bankaların tepki çeken uygulaması nedeniyle maaş promosyonu alamayacak.

Emekli maaş promosyonunu 7 bin 500 liraya çıkartan bazı bankalar, eski müşterilerine promosyon yenilemesi yapıp parayı hesaplarına yatırırken, kredi kullanmış olan binlerce müşterisine ödeme yapmadı.

Bankaların sistemlerinde yaptığı bir düzenleme ile kredi kullanan müşterilere promosyon yenilenmesi yapılmıyor.

Söz konusu emekli müşteri, maaşını başka bankaya taşımak istediğinde ise hiç bir gecikme olmamasına rağmen “kredini kapatmadan maaş taşıyamazsın” yanıtını alıyorlar.

Bazılarının düşük faizle 2 yıllık aldıkları krediler nedeniyle promosyon için maaşlarını başka bankaya taşıyamıyorlar.

Bankanın “SGK nezdinde” koyduğu bloke kaldırılamıyor. Hukukçular, bankaların yaptığı bu blokenin hukuksuz olmasına rağmen ısrar ettiğini belirtiyor.

“Bunun için dava açmak gerekiyor’ diyen hukukçular ‘Ancak bu tür davanın sonuçlanması belki 2 yıl bulacak. SGK’nın bu konuya müdahil olup sorunu çözmesi gerekiyor. Banka emekli maaşına hiç bir suretle bloke koyamaz ama keyfi olarak koyuyor” diye konuşuyorlar.

Emekli promosyonundan bankalarda kredisi bulunan yaklaşık 4 milyon emekli faydalanamıyor.

 

 

Paylaş