Konut krizi sürüyor… ‘Ev sahipleri 2 Temmuz’u bekliyor’

Konut krizi sürüyor… ‘Ev sahipleri 2 Temmuz’u bekliyor’

İstanbul’da fahiş kiralarda yüzde 25 köpüğün alındığını ancak, buradan geriye gidiş beklenmediğini söyleyen gayrimenkul uzmanları, “Kiralar belli bir noktaya oturmadı. Şu anda İstanbul’da 10 bin liraya da 300 bin liraya da kira var. Tavan kalkarsa ve tahmini 400-600 bin boş ev sisteme girerse rekabetçi bir piyasa oluşur” diye konuştu. Uzmanlar boş evlerin piyasaya girmesi için ev sahiplerinin yüzde 25 kira sınırının kalkacağı 2 Temmuz’u beklediğine işaret etti.

İstanbul’da kira fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 “köpüğün” alındığını, ancak arz sıkıntısı ve talep göz önüne alındığında buradan geriye gidiş beklenmediğine işaret gayrimenkul uzmanları, İstanbul genelinde ortalama kira fiyatlarının 30 bin bandına oturduğunu söylemenin gerçekçi olmadığına işaret etti.

Dünya gazetesinden Hamide Hangül’ün haberine göre; uzmanlar, “İstanbul’da bölgesine, binanın yaşına, sosyal imkanlarına göre kiralar değişiklik gösteriyor, şu anda 10 bin liraya da 300 bin liraya da lüks sitelerde 15 bin dolara da kira var” değerlendirmesinde bulundu. Kirada yüzde 25 zam tavanının kalkmasıyla 400 bin ile 600 bin olduğu tahmin edilen boş evlerin sisteme girmesinin piyasayı rahatlatacağını belirten uzmanlar, “Şu anda 1 evi olan da 16 dairesi olan da 2 Temmuz’u bekliyor, boş evler arza girerse rekabetçi piyasa olur” diye konuştu.

“EV ARAYAN ÇOK, KİRALIK YOK”

İSTOÇ İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, her bölgenin belli bir kira skalası olduğunu ve kira fiyatlarını bölge, binanın yaşı ve sosyal donatılarda otopark, yüzme havuzu ve peyzajın etkilediğini söyledi.

İstanbul için ortalama tek bir rakam söylemenin doğru olmayacağını dile getiren Araç, “Örneğin Bağcılar’da iki artı bir daire 15 bin TL’yse, Halkalı’da 35 bin, Etiler’de 50 bin TL. Kanlıca’da 70 bin TL, Bebek’te ise manzaralı bir daire 180 bin TL. Her bölgenin bir değeri var” diye konuştu.

Mülk sahiplerinin şu anda yüzde 25 kira sınırının kalmasını beklediğine işaret eden Şenay Araç, “Bir dairesi olan da 16 dairesi olan ev sahipleri de 2 Temmuz’u bekliyor evlerini kiraya vermek için. Evlerini boş tutan, kiraya vermeyen çok fazla mülk sahibi var. 2 Temmuz’dan sonra piyasaya kesin yeni daireler çıkacaktır. Piyasada fiyatlar yeni dairelerin arza girmesine göre şekillenecek, artış yönünde yukarıya gidebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Fiyatların geçen ay yüzde 10 geriye gittiğini, ancak şu anda kiralama sezonu olmasıyla yüzde 10’un geri alındığını belirten Araç, “Şu anda kiralık yok. Çok fazla kiralık ev arayan var ancak kiralanacak ev yok” diye konuştu.

 

Paylaş