Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ekonomi gündemine ilişkin toplantı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ekonomi gündemine ilişkin toplantı

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın İstanbul’da ekonomi gündemli bir toplantı yapmayı planlıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın İstanbul’da ekonomi gündemli bir toplantı yapmayı planladığı aktarıldı.

Reuters’a bilgi veren kaynaklar toplantıda Rusya ile mutabakatlar, ekonomi genel durum, borsa, yaptırım ve MİR konularının gündemde olacağını belirtti.

Güncel politikalarda; net ihracat, istihdam, yatırım odaklı kredilere öncelik verilirken, bu sayede kalıcı cari fazlaya ulaşılması ve bu dengenin enflasyonda da kalıcı bir düşüş getireceği öngörülüyor. Bu alanda yer almayan kredilere ek tahvil turma yükümlülükleri getiren son adımlarla döviz ardından kredi ve tahvil piyasalarındaki kamu kontrolü de belirgin arttı.

Enflasyon yüzde 80 üzerinde seyrederken, TL’de ise değer kaybı yavaşlasa da devam ediyor. Bu kapsamda yarın gerçekleşecek toplantıyı ve olası sonuçları piyasalarda yakından takip edecek.

Reuters’a bilgi veren kaynaklardan biri, “Erdoğan yarın İstanbul’da ekonomi gündemli bir toplantı yapmayı planlıyor. Rusya ile mutabakatlar, ekonomi genel durum, borsa, yaptırım gündemlerinin ele alınması bekleniyor. Ayrıca MİR sistemi de gündemde olacak” dedi.

RUSYA VE MİR

Rus Mir banka kartları, bazı bankaların kullanımlarını askıya almasına rağmen işlemeye devam ediyor.

Türkiye’de ise İş Bankası ve Denizbank, ABD’nin uyguladığı yaptırımları Mir sistemini işleten şirketin başındaki ismi de kapsayacak şekilde genişletmesinin ardından kullanımı askıya aldılar.

Mir, Türkiye’ye gelen Rus turistler tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Mir’i kullanan bankalar arasında Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank bulunuyor.

RUSYA İLE MUTABAKATLAR

Türkiye Rusya-Ukrayna savaşının hem bitmesi hem de dünyaya etkilerinin azaltılması için çaba harcıyor. Bu kapsamda ABD ziyaretinden Özbekistan’a giden Erdoğan burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüştü.

Çin ve Rusya’nın önderlik ettiği Shanghai İşbirliği Teşkilatı’na üye olmayı hedeflediğini belirten Erdoğan Akkuyu nükleer santralinin inşaat inşaat işlerinin de tekrar IC İçtaş’a verildiğini belirtmişti.

RUSYA KAYNAKLI YAPTIRIMLAR

NATO üyesi olan Türkiye, Moskova ve Kiev arasında bir denge tutturma çabası kapsamında hem Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini eleştirerek Ukrayna’ya silah yardımı yapıyor, hem de Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşı çıkarak Rusya ile ticari, turistik ve yatırım ilişkilerini sürdürüyor.

Bazı Türk şirketleri Rusya pazarından çekilen batılı şirketlerin varlıklarını satın alır veya satın almak üzere teklif yaparken, birçoğu da Rusya’daki büyük varlıklarını muhafaza etti.

Batılı ülkeler Rus şirket ve kişilerle olan ticari ilişkileri nedeniyle Türk iş dünyasının yaptırım riski ile karşılaşabileceği yönünde endişelerinin arttığını belirtiyorlar.

BORSA

Yüksek enflasyonist ortamda yatırımcılara en yüksek reel getiriyi sunan ve yılbaşından bu yana banka hisseleri öncülüğünde yüzde 100’e yakın yükselen Borsa İstanbul’un “histerik yükselişi” son günlerdeki sert satış dalgasıyla sekteye uğradı.

Kaldıraçlı pozisyonlar nedeniyle borsada sert düşüşler yaşandı. Vadeli işlemler kaynaklı günlük 1.5 milyar TL civarında teminat eksikliği oluştu.

GENEL EKONOMİK DURUM

Yüksek enflasyon ortamında hükümet güçlü olduğu alanlardan biri olan bütçeyi kullanmaya ve önümüzdeki dönemde kullanmak için kaynak hazırlamya devam ediyor.

Merkez Bankası’nın kredileri tahvil yükümlülükleri getiren adımları sonrası Hazine bankalardan neredeyse tek hanede rekor borçlanma yapabilir hale geldi. Hazine’nin uzun vadede dolar cinsi ve TL cinsi borçlanma maliyeti yaklaşık olarak yüzde 10 etrafında ve artık birbirine çok yakın.

Bütçe kaynaklı beklenen adımlar arasında asgari ücret artışı, emeklilikte yaşa takılanlar ve sosyal yardımlar ön plana çıkıyor.

OVP’nin kısa süre önce güncellenen verilerine göre 2022’nin 461 milyar TL bütçe açığı ile tamamlanmasını öngörülüyor. Bütçe yılın ilk sekiz ayında ise 33 milyar TL fazla verdi. Bütçe her yılın son ayında ilk 11 ayı aşan açıklar veriyor. Bu yılın son 4 ayı için ise bu oran OVP’ye göre 500 milyar TL daha bütçe açığı anlamına geliyor. Açığın yine Aralık’ta belirginleşmesi genel beklenti.

Paylaş