Prof. Dr. Ufuk Akçiğit: 12 bin akademisyen Türkiye’yi terk etti

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit: 12 bin akademisyen Türkiye’yi terk etti

Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, 12 bin akademisyenin yurtdışında gittiğini, verimi arttıkça akademisyenlerin Türkiye’ye dönmek istemediğini söyledi. Prof. Dr. Akçiğit, geri dönenlerin veriminin ise yüzde 10 düştüğünü belirtti.

Türkiye Bilişim Vakfı desteği ile ülkenin en önemli sorunlarından biri olan beyin göçünün fotoğrafını çeken bir araştırma yapan Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Ufuk Akçiğit, “En verimli akademisyenler yurtdışına gidiyor, verimi arttıkça akademisyen Türkiye’ye dönmek istemiyor. Buna da beyin göçü paradoksu deniliyor” dedi.

Dünya gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre; Prof. Dr. Akçiğit’in yapay zeka desteği ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, 12 bin akademisyen yurtdışında.

“Bir ayağının mutlaka Türkiye’de olması sağlanmalı”

Türkiye’nin verimlilik merkezli yeni bir başarı hikayesi yazması gerektiğini belirten Prof. Dr. Akçiğit’in araştırması, veri bazlı politikalara hızla dönülmesi gerektiğini ve beyin göçü ile yurtdışına giden akademisyenlerin bir ayağının mutlaka Türkiye’de olmasının sağlanmasının önemini ortaya koydu.

“Sıkıntı, var olan kaynağı doğru noktalara yönlendirememek”

Sunumunda Türkiye’nin sıkıntısının, “doğru soruyu soramamak” olduğunu belirten Prof. Dr. Akçiğit’e göre, Türkiye ekonomisinin sıkıntısı kaynak eksikliği değil, var olan kaynağı doğru noktalara yönlendirememek. Prof. Dr. Akçiğit, doğru bir strateji olmadığında gelecek dış finansman kaynağının faydadan çok zarar bile getirebileceğini belirtti.

Paylaş