Taliban, Kabil’e girmeye başladı… Gani ülkeyi terk etti

Taliban, Kabil’e girmeye başladı… Gani ülkeyi terk etti

Taliban, Afganistan’ın başkentini merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceğini duyurdu.

ABD’nin bölgeden çekilmesi ile ilerlemesi hız kazanan Taliban, Afganistan’ın kilit bölgelerini birer birer ele geçiriyor.

Taliban’ın Afganistan’da başkent Kabil hariç tüm büyük vilayet merkezlerini ve sınır kapılarını ele geçirdiği duyuruldu.

Kabil’deki durum

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın her yönden başkent Kabil’e girmeye başladığını açıkladı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, başkent Kabil’in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu. Mücahid, Kabil’in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.

Gelişmelerin ardından bakanlık Taliban’ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

Afganistan İçişleri Bakan Vekili Abdül Sattar Mirzakval, “İktidar, bir geçiş hükümetine barışçıl şekilde devredilecek. Kabil’in güvenliğini güvenlik güçleri garanti altına alacak” dedi. Tolo ajansına konuşan Mirzakval, “Kabil’e saldırılmayacak” diye konuştu. AP ajansına konuşan bir yetkili ise Taliban müzakerecilerinin başkanlık sarayına iktidar devri için gitmekte olduğunu öne sürdü.

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi de yayınladığı video mesajında, Kabil’in güvenliğine dair teminat vererek, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin siyasi seçkinlere Taliban ile anlaşmaya varma yetkisi verdiğini ve bir anlaşmaya varılana kadar Kabil’e saldırı olmayacağını dile getirdi.

Ayrıca ABD ordusunun Kabil’deki büyükelçiliğini tahliye ettiği öğrenildi.

Gani ülkeyi terk etti

Taliban’ın Kabil’e girmesiyle istifa edip etmeyeceği merak edilen Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk ettiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı yetkilileri Gani’nin güvenliği için yeri hakkında bir bilgi vermezken, Reuters’a konuşan üst düzey bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi Gani’nin Tacikistan’a gitmek üzere ülkeden ayrıldığını söyledi.

Taliban yetkilileri de Gani’nin gerçekten ülkeden ayrılıp ayrılmadığını kontrol edeceklerini aktardı.

Gani’nin ayrıldığını sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile doğrulayan Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ise “Afganistan’ı zor zamanda terk etti. Allah ondan hesap soracak” ifadelerini kullandı.

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Ellerimizi arkamızdan bağladılar ve vatanı sattılar. Gani ve ekibine lanet olsun.” ifadelerin kullandı.

Taliban: Barışçıl geçişi bekliyoruz

Taliban sözcüsü Suheyl Şahin BBC’ye yaptığı açıklamada, “Barışçıl bir iktidar geçişini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Sözcü, tüm Afganların katılacağı, kapsayıcı bir Afgan hükümeti arayışında olduklarını’ söyledi.

Taliban sözcüsü, “Kadın haklarına saygı göstereceğiz” derken, “Politikamız, bütün kadınların eğitime ve işe erişimi olması, hicab takması yönünde” ifadelerini kullandı. Sözcü, ‘kadınların evden yalnız çıkmalarına izin verileceğini’ belirtti.

Paylaş