Putin referandum sonrası duyurdu: ‘4 bölge kararını verdi’

Putin referandum sonrası duyurdu: ‘4 bölge kararını verdi’

Rusya, Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerini ilhak etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilhak kararını ‘Rusya’da dört yeni bölge var’ diyerek duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de yaptığı konuşmada Rusya’nın “dört yeni bölgeye” sahip olduğunu duyurdu ve Rusya’nın Ukrayna ile yedi aylık bir çatışma sırasında Moskova güçlerinin kısmen ele geçirdiği dört Ukrayna bölgesini ilhak etmesinin ana hatlarını çizdi.

Rusya lideri Putin şu sözleri kaydetti:

“Dört bölge kararını verdi. Bu görüldüğü üzere milyonların açık bir tercihidir. Bu, insanların kendi kaderini tayin hakkıdır. BM Sözleşmesi’nin maddelerinde yer alır. Batı’nın beni duymasını istiyorum; Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’daki insanlar, artık bizim vatandaşımız olmuştur. Bunu tartışmayacağız ve geri adım atmayacağız. Kiev rejimi, bunu görmeli; ancak bu şekilde barış sağlanabilir. Sovyetler Birliği artık yok, geçmiş değiştirilemez. Günümüzdeki Rusya’nın da buna ihtiyacı yok. Korkunç 1990’lı yılları hatırlıyorsunuz. Şimdi Rusya yeniden doğdu ve daha da güçlendi. Batı, Rusya’nın güçlenmesini görünce ‘Tekrar nasıl yok edebiliriz’ arayışına girdi. Batı bizim özgür ve bağımsız olmamızı değil, kolonileşmemizi, köle olmamızı istiyor. Bizim güçlü olmamız Batı için bir tehlike. Batılı elitler sadece uluslararası hukuku ihlal etmiyor, dünyayı birbirinden ayrıştırıyor. Batı’ya soykırımı, köleliği hatırlatmak isterim. Biz 20. yüzyılda yeni halklara kapılarımızı açtık. Rusofobinin sebeplerinden biri de Batılı elitlerdir. Biz onların istediği şekilde hareket etmedik.”

ABD TEK ÜLKE

Putin, nükleer kullanacağı yönündeki tartışmalara ise “Batı, özgürlük ve demokrasiden bahsediyor. Tek kutuplu yaklaşım, kendi söylemlerine göre çelişkili. ABD iki kere nükleer bomba kullanan tek ülke” dedi ve ekledi “ABD’nin ortakları adeta sessizce oturan köle gibiler” diyerek Avrupa’yı hedef aldı.

Tahıl koridoru konusunda Ukrayna tahılının fakir ülkelere gitmediğini yeniden belirten Putin, “ABD’nin ortakları, adeta sessizce oturan köle gibiler. ‘Ukrayna’dan, yoksul ülkelere gıda sağlamalıyız’ diyorlar. Ancak, bu gıdaları kendi ülkelerine götürüyorlar. Onlar bu trajediyi kullanarak rakiplerini ve diğer ülkeleri zayıflatıyorlar” dedi.

İNGİLTERE’Yİ SUÇLADI

Rusya lideri Kuzey Akım boru hatlarındaki patlamalar için İngiltere’yi suçladı. Putin, “Yaptırımlar Anglo-Saksonlar için yeterli değildi. Sabote etmeye başladılar” dedi. “İnanması zor ama Kuzey Akım uluslararası gaz boru hattındaki patlamaları organize ettikleri bir gerçek” diye ekledi.

Paylaş