Pfizer’den de Kovid ilacı: Yüksek riskli kişilerde hastaneye yatma-ölüm riskini yüzde 89 azaltıyor

Pfizer’den de Kovid ilacı: Yüksek riskli kişilerde hastaneye yatma-ölüm riskini yüzde 89 azaltıyor

Kovid’e karşı Biontech ile birlikte aşı üreten Pfizer, yeni ve eski iki antiviral ilaçla birleşik oral tedaviye dair araştırma sonuçlarını açıkladı.

ABD merkezli ilaç devlerinden birbiri ardına Kovid ilacı açıklaması geliyor. Merck’in Molnupiravir isimli hapının ardından Pfizer de Kovid’e karşı ilaçlı tedavi geliştirdiğini duyurdu.

Pfizer’in açıklamasına göre deney aşamasındaki yeni bir hapı içeren tedavi, Kovid’i ağır geçirme riski taşıyan yetişkinler için hastaneye yatış veya ölüm olasılığını yüzde 89 oranında azaltıyor.

Merck ilacında yüzde 50 başarı vardı

Merck’in Molnupiravir hapında ise bu oran yüzde 50 olarak açıklanmıştı.

Tam deney verileri henüz her iki şirketten de gelmiş değil.

Pfizer’den Paxlovid adında bileşik tedavi

Pfizer’in açıklamasına göre araştırmaya katılanlara yeni hap ile piyasada olan antiviral ilaç Ritonavir birlikte verildi. Paxlovid adı verilecek bu bileşik tedavide, günde iki kez üçer hap içilecek.

Pfizer, acil kullanım yetkisi başvurusu kapsamında ön deney sonuçlarını ABD’deki Şükran Günü dönemi öncesi Gıda ve İlaç İdaresine (FDA) teslim edeceğini belirtti.

Obezite veya ileri yaş gibi ciddi hastalık gelişimi için en az bir risk faktörü olanlar

1219 hasta üzerinde çalışan Pfizer, obezite veya ileri yaş gibi ciddi hastalık gelişimi için en az bir risk faktörü olan hafif ve orta şiddette Kovid tanısı konan kişiler arasında hastaneye yatışlar veya ölümleri inceledi.

Belirti üzerine ilaç alanlarda hastaneye yatış çok az, ölüm yok

Bunlar içinden semptomların başlamasından itibaren 3 gün içinde Pfizer ilacı verilenlerin sadece yüzde 0.8’i hastaneye kaldırıldı ve tedaviden 28 gün sonra hiçbiri ölmedi.

Plasebo verilen grupta ise hastaların yüzde7’si hastaneye kaldırıldı ve 7’si öldü.

Semptomların başlamasından itibaren 5 gün içinde ilaç verilenlerden de benzer sonuçlar geldi. Tedavi görenlerin yüzde 1’i, plasebo grubunun ise yüzde 6.7’si hastaneye kaldırıldı. Plasebo grubu 10 ölü verdi.

Mümkün olduğunca erken kullanmak lazım

Antiviral ilaçlardan en çok etkiyi alabilmek için enfeksiyon yayılmadan önce mümkün olduğunca erken kullanılması gerekiyor.

Merck’in deneyinde ilaç semptomların başlamasından itibaren 5 gün içinde verilmişti.

Pfizer, tedavinin yan etkilerini ayrıntılı olarak açıklamadı, ancak hem tedavi hem de plasebo hastalarının yaklaşık yüzde 20’sinde olumsuz reaksiyonların meydana geldiğini söyledi.

Ritonavir’in olası yan etkileri arasında mide bulantısı ve ishal var.

‘Hayat kurtarıyor’

Pfizer CEO’su Albert Bourla yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Bu veriler, düzenleyici kurumlardan onay aldığı takdirde oral antiviral adayımızın hastaların hayatını kurtarma, Kovid enfeksiyonlarının şiddetini azaltma ve 10 hastaneye yatıştan 9’unu ortadan kaldırma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.”

Aşı hala en iyi yöntem, ama herkes aşı olmuyor

Bulaşıcı hastalık uzmanları, Kovid’i yaygın aşı kullanımı yoluyla önlemenin pandemiyi kontrol etmenin en iyi yolu olmaya devam ettiğini, ancak Amerikalıların yalnızca yüzde 58’inin tam aşılı olduğunu ve dünyanın birçok yerinde aşıya erişimin sınırlı olduğunu belirtti.

İki ilacın işleyişi farklı

Pfizer’in proteaz inhibitörleri sınıfından ilacı, koronavirüsün çoğalmak için ihtiyaç duyduğu bir enzimi bloke etmek üzere tasarlanmış bulunuyor. Merck’in Molnupiravir’i ise virüsün genetik koduna hatalar sokmak için tasarlanmış farklı bir etki mekanizmasına sahip.

Pfizer ilacı, 2022 sonuna dek 50 milyondan fazla paket üretilecek

Pfizer, Kovid ilacını 2021’in sonuna dek 180 binden fazla, 2022’nin ilk yarısında 21 milyon olmak üzere gelecek yılın sonuna dek toplam 50 milyon paket üretmeyi planladığını duyurdu.

Son açıklamaların ardından, Pfizer hisseleri yüzde 11 artışla 48.55 dolara yükselirken, Merck hisseleri yüzde 8.5 düşüşle 82.80 dolara indi. Moderna Inc, Pfizer’in Alman aşı ortağı BioNTech SE ve Novavax gibi aşı üreticilerinin hisseleri de yaklaşık yüzde 7 değer kaybetti.

Paylaş