El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri öldürüldü

El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri öldürüldü

El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri CIA tarafından Kabil’de düzenlenen operasyonla öldürüldü. ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, “Adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok” dedi.

El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri Kabil’de ABD güçlerinin Kabil’de düzenledikleri hava saldırısında öldürüldü. 11 Eylül saldırılarından bu yana ABD Dışişleri Bakanlığı, Eymen El-Zevahiri’nin yakalanmasını sağlayacak bilgi veya istihbarat için 25 milyon dolar ödül verileceğini duyurmuştu.

Usame Bin Ladin’in 2011’de ölümünün ardından El Kaide’yi devralan El-Zevahiri, Fransa, Hollanda ve İsviçre’nin yanı sıra Mısır ve Fas’ı da başörtüsü karşıtı politikaları nedeniyle ‘İslam düşmanları’ diye nitelendirerek tehdit etmişti. Ayrıca Pakistan ve Bangladeş hükümetlerini eleştirerek onları “bizimle savaşan düşmanları” savunmakla suçlamıştı.

BİDEN BEYAZ SARAY’DA AÇIKLADI

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan’da tespit edilen El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri’nin hafta sonu düzenledikleri hava saldırısında öldürdüğünü söyledi. Biden Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada COVID-19’dan iyileşen Biden, “Adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok” dedi. “Ne kadar sürerse sürsün, nereye saklanırsanız saklanın, halkımız için bir tehdit iseniz, Birleşik Devletler sizi bulur ve çıkarır” dedi. Biden ayrıca, ABD’nin Kenya ve Tanzanya’daki büyükelçiliklerine ve USS Cole’a yönelik saldırıların arkasındaki beyni veya kilit bir rol oynayan Zevahiri olduğunu da söyledi.

EVİNİN BALKONUNUDA ÖLDÜRÜLDÜ

Bu arada, üst düzey bir yönetim yetkilisi gazetecilere “ABD istihbaratı, öldürülen adamın Zevahiri olduğunu çoklu istihbarat akışları aracılığıyla “yüksek güvenle” belirledi. Kabil’de ailesinin diğer üyeleriyle paylaştığı bir “güvenli evin” balkonunda öldürüldü. Başka can kaybı olmadı” açıklamasını yaptı.

Reuters’ın haberine göre, isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD’li yetkililer, Mısırlı bir ilahiyatçı ve genel cerrahi uzmanı olan Eymen Zevahiri’nin Pazar günü Afganistan’ın başkenti Kabil’de 06:18’de (0148 GMT) bir ABD insansız hava aracı saldırısının ardından öldüğünü söyledi.

Paylaş