Bakan Kurum: Vefat sayımız 83’e yükseldi

Bakan Kurum: Vefat sayımız 83’e yükseldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hayatını kaybedenlerin sayısının 83’e yükseldiğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminin son bilançosunu açıkladı. Bakan Kurum 6 binada çalışmaların devam ettiğini belirterek “46 bin metrekarelik alana konteyner kent kuruyoruz.” açıklamasını yaptı.

Bakan Kurum’un açıklamalarından satır başları:

En sonunda yavrularımıza kavuştuk. Bu çok güzel bir mutluluk. İnşallah vatandaşlarımıza ulaşmak üzere var gücümüzle çalışıyoruz. Bu motivasyonla ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor.

VEFAT SAYIMIZ 83’E YÜKSELDİ
Vefat sayımız 83’e yükseldi. 962 vatandaşımız da yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılarımızın 743’ünü tedavi ettik ve taburcu oldular. 219 vatandaşımızın tedavisi devam etmekte. 4’ü ağır toplam 9 yoğun bakım hastamız var.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI
6 binada çalışmalar sürüyor, 11 binada çalışmalar tamamlandı. Hasar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz. Bugüne kadar 4 bin 424 binada, 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını yaptık. Acil ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 58’e ulaştı. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66 binamız var. Hızlı bir şekilde arama kurtarma çalışmaları sürerken hasar tespit çalışmalarını da tamamlayacağız. Muhtarlarımıza bilgilendirme yaparak, az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı binalarda yapılması gerekenlere ilişkin bilgilendirme yapacağız.

Bir ay içerisinde hasarlı binalarda yıkım işlemlerini de yapacağız. Vatandaşlarımızla birlikte sürecimizi sonuna kadar götürmeyi planlıyoruz. Yıkılmış veya yıkılacak binalara ilişkin, eşyasını alamayanlara hane başına 30 bin lira eşya yardımı yapacağız. Kiracılarımıza da 5 bin lira taşınma ve kira yardımı yapacağız.

Seferihisar’da hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Dün itibarıyla tsunamiden zarar gören esnafımıza kısmi ödemeler başlatıldı. Bugün ödemeleri yapılacak. Valilik, kaymakamlıklar kanalıyla gönderiyoruz ödemeleri.

KONTEYNER KENT KURULACAK
46 bin metrekarelik alana konteyner kent kuruyoruz. Bayraklı’da enkaz alanlarının hemen yanında vatandaşlarımız bu konteyner kentten faydalanabilecekler.

Bakan Selçuk: 5 milyon daha yardım ödeneği aktaracağız
Bakan Selçuk, “Her kurtarılan can ümidimizi perçinliyor. Bakanlık olarak psikososyal destek çalışmalarından sorumluyuz. Mobil sosyal hizmet merkezimiz mevcut. Bunun yanında Buca, Konak, Bayraklı ve Bornova’da da hizmet alabilirler. Kriz merkezinde de vatandaşlarla kesintisiz iletişim halindeyiz. 1500’ü aşkın vatandaşımızla görüşmüş durumdayız. Geçen cuma 5 milyon lira aktarmıştık. 5 milyon daha yardım ödeneği aktaracağız.” açıklamasını yaptı.

Bakan Pakdemirli, “Elif’e çok sevindik. Enkaz kaldırma faaliyetlerinin takibi yapılıyor. AFAD ekiplerine ve sahada bulunan ekiplere teşekkür ediyoruz. Tarım alanlarında genel anlamda bir zarar yok. Hasar gören balıkçı tekneleri ile ilgileniyoruz. 13 baraj ve göletteki çalışmalarımız da devam ediyor.” ifadesini kullandı.

32 kişinin yaşamını yitirdiği Emrah Apartmanı’nda çalışmalar sonlandırıldı

6.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Emrah Apartmanı’nda yürütülen arama kurtarma çalışmaları enkaz altında kalan son depremzedenin de çıkartılmasıyla sonlandırıldı.

Sabaha karşı çıkartılan 1 kişinin cansız bedeniyle Emrah Apartmanı’nda çalışmalar sonlandırıldı. Çalışmalar kapsamında Emrah Apartmanı’nda 15 kişi enkazdan yaralı olarak çıkartılırken, 32 kişi de hayatını kaybetti. AFAD koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmaların tamamlanmasının ardından enkazda arama ve kurtarma çalışmasına katılan tüm ekipler enkazdan çekilerek görevi belediye ekiplerine bıraktı. Belediye ekipleri de 32 kişinin yaşamını yitirdiği ve moloz yığınına dönüşen inşaatın enkazını kaldırmak için çalışmalarına başlanacağı öğrenildi.

Paylaş