Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler törenle anıldı

Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler törenle anıldı

Kocaeli’nin Gölcük ilçesi, Yalova, Sakarya ile İstanbul’un Avcılar ve Kadıköy ilçelerinde, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremde yaşamını yitirenler için anma etkinlikleri düzenlendi.

Programda konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Haydar Akar, anma etkinliğinin yurt geneline yayılarak farkındalık yaratılabileceğini, Gölcük önderliğinde Türkiye Deprem Merkezi oluşturulabileceğini aktardı.

Akar, “Okullarda deprem farkındalığı yaratırken, aynı zamanda doğal afet farkındalığını da yaratmak lazım. Bu eğitim çocuklarımıza ve gençlerimize verilmelidir.” diye konuştu.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, her ilin Türk milletinin adeta bir evladı olduğunu ifade ederek, “Milletimizin 81 evladı, yani 81 ili var. Hangi ilimizde acı yaşansa içimiz yanar ve yardıma koşarız. Bu vesileyle 17 Ağustos tarihinde yüreğimiz yanmıştır. Yine maalesef yangılar, sellerle kardeşlerimizi kaybettik.” dedi.

Yavuz, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından afetlere ilişkin paradigma değişikliği gerçekleştiğini, bu değişikliğin AFAD sisteminin kurulmasıyla başladığını, afet ve acil durumlarla ilgili tüm tedbirlerin yönetiminin tek bir merkezden yürütüldüğünü vurguladı.

Aradan geçen yıllara rağmen yapı stoku sorununun sürdüğünü dile getiren Yavuz, şunları söyledi:

“Türkiye’deki yapı stoku eski bir stok. Bunların bir anda değiştirilebilmesi, dönüştürülebilmesi çok kolay değil. Geçen yıl burada sizlere açıkladığım gibi 28 ağır hasarlı bina vardı yıkılamamıştı. Bununla ilgili 8’i fiilen yıkıldı, kalanlardan 3’ü yürütmeyi durdurma kararı aldı. Belediyelerimizle iş birliği yaparak, 11’inin daha yıkılması yönünde talimat verdim, ihalesini yaptık. Bunlardan 1’i daha yıkıldı. Diğer 10 binanın yıkımı ise bir ay içerisinde tamamlanacak. Birlik olalım birbirimize destek verelim bu binalarda can kaybımız olmasın biz birlik olduktan sonra çözemeyeceğimiz sorun yoktur. Mal canın yongasıdır ama mal canı getirmez, can malı getirir. Bundan dolayı birlik olalım bu sorunları birlikte çözelim.”

Paylaş