Facebook, WhatsApp ve Instagram’a erişim sorunu giderildi

Facebook, WhatsApp ve Instagram’a erişim sorunu giderildi

Üç büyük sosyal medya ve mesajlaşma programı Facebook, WhatsApp ve Instagram kullanıcılarının yaklaşık altı saat boyunca dünya yaşadığı erişim problemi giderildi. Sorunun neden kaynaklandığıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Facebook’a ait olan bu üç platforma, Türkiye saatiyle 18:40’tan itibaren internet tarayıcılarından ya da telefon uygulamalarından erişilememişti.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, kişisel hesabından yaptığı paylaşımda “Değer verdiğiniz insanlarla iletişim kurmak için hizmetlerimize ne kadar bel bağladığınızı biliyorum” dedikten sonra kesintiler için özür diledi.

Teknoloji üzerine haber yapan Verge ve CNET gibi internet siteleri sorunun DNS kaynaklı olduğunu yazdı.

DNS nedir?

Açılımı domain name server (alan adı sunucusu) olan DNS, internetin telefon rehberine benzetilebilir. Bu sunucular örneğin tarayıcılarına facebook.com yazan kişilerin, internetteki hangi sunucunun IP adresi ile iletişime geçmesi gerektiğini o kişinin tarayıcısına iletiyor.

2019’da yaşanan bir başka sunucu sorunu da Facebook’a 24 saat boyunca erişilememesine yol açmıştı.

Guardian gazetesi teknoloji editörü Alex Hern ise Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda “Arkadaşlarım Facebook’a ait her şeyin nasıl bir anda çöktüğünü basit bir şekilde anlatmamı istemişti, işte şöyle oldu” dedi ve ekledi:

“Facebook internetteki yönlendirme protokolüne, yanlışlıkla olduğunu varsaydığımız bir şekilde bir mesaj gönderdi. Bu mesaj özetle ‘Hey, artık bizim bir sunucumuz yok’ diyordu.

“Normalde bunu düzeltmek kolaydır. Bir mesaj daha gönderip ‘Ah, kusura bakmayın. Bizim sunucularımız var ve işte şu adresteler’ dersiniz. Bazı şeyler bir süre düzgün çalışmayabilir, mesajın internetin tüm köşelerine yayılması zaman alır ama süründürse de öldürmez.

“Fakat Facebook her şeyi yalnızca kendi sistemleri üzerinden yapıyor. Bu yüzden sunucuları internetten silindiğinde, o ikinci mesajı atacak imkanı bulamadılar.

“O mesajı iletmesi için sisteme bağlanma imkanları da kalmadı.

“Sunucunun olduğu odaya girip müdahale etmek istediklerinde kapıda bir kartla açılan akıllı kilit de bu yüzden çalışmadı.

“Fiziksel güvenlik biriminin başındaki kişiye, akıllı kilit çalışmadığı için normal bir anahtarla başka bir noktadaki veri tabanını devreye sokmaları gerektiği mesajını iletecek sistem de aynı nedenle çalışmadı.”

Paylaş