Salih Yoluç Le Mans’da kazanan ilk Türk oldu

Salih Yoluç Le Mans’da kazanan ilk Türk oldu

88. kez gerçekleştirilen Le Mans 24 Saat yarışını Toyota’nın 8 numaralı ekibi kazanırken, TF Sport ile GTE Amatör sınıfında mücadele eden Salih Yoluç, Le Mans’da kazanan ilk Türk olmayı başardı.

Cumartesi günü 15:30’da başlayan 2020 Le Mans 24 Saat yarışı, Pazar 15:30 itibariyle sona erdi. Yarışa pole pozisyonundan başlayan ve gece sorun yaşayan 7 numaralı Toyota ekibinin ardından liderliğe yükselen 8 numaralı Toyota ekibi, 24 saatlik yarışı kazanan ekip oldu.

Böylece geçtiğimiz iki sene Fernando Alonso ile bu yarışı kazanan Kazuki Nakajima ve Sebastien Buemi, bu sefer Brendon Hartley ile kazandı ve 8 numaralı Toyota aracı art arda 3. kez bu prestijli yarışı kazanmış oldu.

Yarışa pole pozisyonundan başlayan 7 numaralı Toyota ekibi Kaumi Kobayashi, Mike Conway ve Jose Maria Lopez, ilk bölümde rahat bir şekilde lider gitmelerine rağmen gece turboda yaşanan sorun nedeniyle garaja çekildiler ve yaklaşık 30 dk süren tamiratın ardından 7 tur geride yarışa döndüler.

Yarışa ikinci sıradan başlayan 1 numaralı Rebellion ekibi yarışın büyük bölümünü 2. sırada götürse de gece 3 numaralı diğer Rebellion ekibinin gerisine düştü. Buna rağmen 1 numaralı ekip Pazar sabah yerini geri aldı ve böylece Bruno Senna, Gustavo Menezes ve Norman Nato’nun oluşturduğu ekip 5 tur geride de olsa ikinci olmayı başardı.

Gece yaşadığı sorunun ardından 7 tur geriye düşen 7 numaralı Toyota, iki Rebellion aracının gerisine düşmüştü ancak birkaç saat önce 3 numaralı Rebellion’un yaşadığı sorunun ardından yarışı 3. sırada tamamlayarak podyuma çıkmış oldu. 3 numaralı Rebellion, son bir saat kala Indianapolis virajında pist dışına çıkarak yan bir şekilde lastik bariyerlere vurdu ve ardından debriyaj sorunuyla bir süre garajda kaldı. Sonuç olarak #3 Rebellion yarışı 4. sırada tamamlamış oldu.

Yarıştaki 5. ve son LMP1 aracı ByKolles’a aitti. Ancak Bruno Spengler’in gece yaptığı kaza ile yarışa erken veda ettiler.

LMP2: #22 United Autosports kazandı

24 araçlık LMP2 sınıfı mücadelesinde United Autosports ekibi ön plana çıktı. 32 numaralı United Autosports ekibinin pazar sabah yaşadığı yağ sızıntısının ardından 22 numaralı United Autosports ekibi liderliğe yükseldi ve genel klasmanda 4. olup kendi sınıfında kazanmayı başardı.

22 numaralı ekip rahat bir şekilde zafere doğru gidiyordu ancak son turlarda lider ekibin yakıt için ekstra bir pit stop yapma ihtiyacı duymasının ardından galibiyet mücadelesi yeniden canlanacak gibiydi. 22 numaralı araç son pit stoptan, arkasındaki 38 numaralı JOTA aracının sadece 6 sn önünde çıktı ancak 2 tur kala JOTA ekibi de pite geldi. JOTA ekibi 32 sn geride ikinci oldu.

26 numaralı G-Drive ekibi, gece üçüncü sıraya yükselmesinin ardından bir daha yerini kaybetmedi ve yarışı bu şekilde tamamlayacak gibi görünüyordu ancak Jean-Eric Vergne, süspansiyon hasarı nedeniyle pite geldi ve 5. sıraya gerilemekten kurtulamadı.

Böylece 2020 Le Mans 24 Saat’te LMP2 sınıfında podyumu tamamlayan ekip 31 numaralı Panis Racing oldu.

GTE Pro: Aston Martin, Ferrari’nin önünde rahat kazandı

8 aracın mücadele ettiği GTE Pro sınıfında galibiyet mücadelesi 51 numaralı AF Corse ile 97 numaralı Aston Martin ekibi arasında yaşandı.

Gece sınıfında liderliğe yükselen 97 numaralı Aston Martin, kalan bölümde rahat bir şekilde yerini korudu ve 1 dakika 33 sn farkla yarışı kazandı. Aston Martin böylece 2017’den sonra ilk zaferini kazanmış oldu.

Aston Martin, 95 numaralı ekip ile çifte podyum yapmış oldu.

Ferrari’nin 71 numaralı ekibi son turda yakıtları bitince dördüncülüğü 82 numaralı Risi Competizione Ferrari’ye kaptırdı ve sınıfında 7. sıraya geriledi.

Porsche fabrika takımları için felaket bir yarış oldu. Yarışa pole pozisyonundan başlayan 91 numaralı ekip daha yarışın başında hızlanma sorunuyla geriledi. Porsche ekipleri yarışı 5 ve 6. sıralarda tamamladılar.

GTE Am: Salih Yoluç, Le Mans’da kazanan ilk Türk pilot oldu!

Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda 90 numaralı TF Sport’ta mücadele eden Salih Yoluç ve takım arkadaşları, gece liderliğe yükselmelerinin ardından kalan bölümde yerlerini korudular ve amatör sınıfta yarışı kazanan isim oldular. Salih Yoluç böylece Le Mans 24 Saat yarışında kazanan ilk Türk oldu.

77 numaralı Dempsey-Proton Racing yarışı 2. sırada tamamlarken, 83 numaralı AF Corse 3. olarak podyumu tamamladı.

Kaynak: Motorsport.com Türkiye

Paylaş