Kılıçdaroğlu MEB’e seslendi

Kılıçdaroğlu MEB’e seslendi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, pandemi sürecinde başlatılan eğitim- öğretim dönemine günler kala önemli uyarılarda bulunarak Milli Eğitim Bakanlığı’na seslendi.

Eğitim sistemindeki eksiklikleri de hatırlatan Kılıçdaroğlu, Koronavirüs pandemisinde açılacak olan okullarda sağlanması gereken koşullara dikkat çekti.

Bir dizi eksikliği sıralayan Kılıçdaroğlu, “CHP olarak biz, belediye başkanlarımızla her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Önümüze engel çıkarmasınlar, engel çıkarırlarsa çözemiyoruz. Merkez ve yerel el birliği halinde çocuklarımızın eğitimde karşılaştıkları bütün sorunları çözebiliriz” çağrısını yaptı.

’18 YILLIK AKP DÖNEMİNDE EĞİTİM SİSTEMİMİZ FELÇ EDİLDİ’

Düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satırbaşları şu şekilde:

Eğitim şuralarında oturulur konuşulur ve politikalar belirlenir. Bakandan bakana ya da günübirlik politikalarla eğitim politikaları oluşturulmaz. Üzülerek ifade ediyorum ki 18 yıllık AKP döneminde eğitim sistemimiz tamamen felç edildi

Anneler ve babalar eğitim sisteminden şikayet ediyor. Durumu iyi olanlar çocuklarını özel okullara gönderiyor. Ama durumu iyi olmayanlar çocukları devlet okullarını gönderiyor. Eğitim olağan üstü bir eşitsizlik tablosu var.

MEB ile ilgili geldiğimi bir süreç var, pandemi süreci var. Bu sorunları en rahat nasıl aşabiliriz bunları konuşmak için basın toplantısı düzenledik.

Bugün devlet okullarında zorunlu örgün eğitim kapsamında devletin 54 bin 715 okulu bulunmaktadır. Ayrıca 13 bin 870 de özel okulumuz var. Zorunlu örgün eğitim kapsamında toplam sınıf 588 bin 10… Derslik başına 25.8 öğrenci düşmekte. Özel okullarda ise 139 bin 337 derslik var, öğrenci sayısı ise 11 öğrenci düşüyor. Özel okullarda eğitim kalitesi olduğu aileler özel okullara gönderiyor. Devlet okullarında 15 miliyon 189 bin öğrenci devlet okullarında. Özel okullarda okuyan sayı ise 1 milyon 468 bin 198. Devletteki öğretmen sayısı ise 94 bin 936’dır. 174 bin 750 öğretmen görev yapıyor.

‘3 MİLYONDAN FAZLA ÖĞRENCİNİN EVİNDE İNTERNET YOK’
Türkiye’den söz ediyorum. Türkiye’yi çok farklı bir şekilde iktidarın halkımıza lanse ettiğini biliyorum. Türkiye’nin uçtuğunu, büyüdüğünü söylüyorlar, Türkiye’nin dünyaya meydan okuduğunu söylüyorlar. Türkiye’nin eğitim sisteminin çok parlak olduğunu söylüyorlar. Ama rakamlar yalan söylemez 3 milyondan fazla öğrencinin evinde internet yok. Sadece bu mu hayır! Devlet okullarına giden öğrencilerden 754 bin 429 öğrencinin de evinde televizyon yok ama biz uzaktan eğitim EBA dediğimiz şeyi yapıyoruz. Televizyonu olmayan bir öğrenci nasıl eğitim alacak. Sayı 754 bin 429…

’92 BİN 165 ÖĞRETMENİN ATAMASI SÜRATLE YAPILMALIDIR’

Kılıçdaroğlu, pandemi süresince esnaf, çiftçi, sanayici, memur, işçi ve çalışanlar için öneriler verdiklerini hatırlatarak, eğitim konusundaki 14 maddelik çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

1) Milli Eğitim Bakanlığı’na gerekli mali kaynak sağlanarak ivedilikle 57 bin 340 derslik ihtiyacı giderilmelidir. Bu bağlamda çağrımız CHP olarak devleti yöneten yetkililere sesleniyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynak sorunu yaşıyor ve bunu yapamayacağını söylüyorsa yer tahsisi yapılmak koşuluyla CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanları bu yatırımı çocuklarımız için kendi illerinde yapmaya talipler. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ‘Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ yani İSMEK ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ‘Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ yani BELMEK kendi binalarını çocuklarımızın pandemi koşullarına uygun eğitim almalarına katkı sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımına tahsis etmeye hazırdır.

2) YÖK ile yapılacak işbirliği kapsamında üniversitelerin 2020-2021 öğretim döneminde açılmayacak fakültelerin özellikle derslik-konferans salonu gibi alanların doğrudan örgün eğitim sistemin kullanımına tahsis edilmelidir.

3)Yeni dersliklerin hizmete girmesiyle birlikte çocuklarımızın eğitimi için ihtiyaç duyulan 92 bin 165 öğretmenin ataması zaman geçirilmeden süratle yapılmalıdır.

4) Okulların hijyen kurallarına uygun olarak açılması ve hijyenin sürekliliği açısından Milli Eğitim Bakanlığı’na en az 60 bin kişilik kadrolu yardımcı hizmet personeli alınmalıdır.

5) Dezenfektan, maske, ateş ölçüm cihazı gibi ihtiyaçlar için velilerden ek ücret talep edilmemelidir. Okullar açılmadan bu ihtiyaçlar süratle giderilmelidir.

6) Milli Eğitim Bakanlığı internet hizmeti sağlayıcısı kurumlarla görüşerek zorunlu örgün eğitim kapsamında devlet okullarına kayıtlı 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internet erişimini sağlamalıdır. Bu hizmet için maliyet evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır. Böyle bir fon var böyle bir para var eğer bu para heder edilmediyse bunun için kullanılmalıdır.

7) Bu bağlamda uzaktan eğitim süresince öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamına sınırsız ve uzun süreli internet erişimi ya ücretsiz ya da çok ucuza sağlanması için başta mobil telefon operatörleri olmak üzere tüm altyapı sağlayıcıları nezdinde girişimde bulunulmalıdır. Operatörlerin de sorumlulukları olduğu asla unutulmamalıdır.

8) Evinde televizyonu olmayan 754 bin 429 öğrencinin televizyona kavuşması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın STK’larla ‘Senin de televizyonun olsun’ kampanyası açmalıdır. MEB bu kampanyayı açmayacaksa CHP’li belediyeler STK’ların da katkısıyla bu sorunu çözmeye taliptir.

9) Her hanede öğrencinin yararlanacağı dizüstü, masaüstü ya da tablet bilgisayar bulunmalı. Bilgisayarı olmayan öğrencilerin ihtiyacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından evrensel hizmet fonundan karşılanmalıdır. MEB bunu yapamayacaksa CHP’li belediyeler yılbaşındaki döviz kuru güvencesi verilmek koşuluyla ve ayrıca açacakları yardım kampanyası da engellenmemek şartıyla bu sorunu gidermeye taliptirler.

10) Bugün MEB’in EBA üzerinden yaptığı uzaktan eğitim sadece TRT ile sınırlı kalmamalı. Belli dersler tüm televizyon kanallarında eş zamanlı verilmelidir. Böylece çocuğun uzaktan eğitim almasının önündeki bazı engeller kaldırılmış olacaktır.

11) Pandemi koşulları tüm derslerin okuldan verilmesine uygun değilse sadece önemli derslerin; Türkçe, Matematik, Fen bilimleri gibi derslerin okullarda verilmesi düşünülmelidir.

12) Pandemi süresince bir sağlık görevlisi ve rehber öğretmenin mutlaka okulda bulunması sağlanmalıdır.

13) Okul servisi yapan esnafın bu süreçte kazanç elde edemeyeceği için vergi ve sigorta primleri ile aldıkları kredilerin faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır. Esnaf kardeşlerim için bunu bir kez daha tekrarlıyorum.

14) Kamu-özel ayrımı yapmaksızın 12 yaşından küçük çocukların ebeveynlerine yani anne-babaya dönüşümlü olarak eğitim izni hakkı tanınmalıdır.

Paylaş