Kılıçdaroğlu: Herkese söylüyorum, Türkiye’nin sorunlarını çözecek olan en güçlü aktör CHP’dir

Kılıçdaroğlu: Herkese söylüyorum, Türkiye’nin sorunlarını çözecek olan en güçlü aktör CHP’dir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiye dair söylemlerini eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sayın Erdoğan ‘Ekonomide reform yapacağız, gerekirse acı reçeteyi milletin önüne koyacağız’ diyor. Ne oldu da 18 yıl sonunda milletin önüne acı reçeteyi koyuyorsun? 18 yılda ne istediysen yaptın” diye konuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında konuşuyor. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Ekonomik bir buhran var, hukuk buhranı var. Çözülmesi mi gerekiyor, çözülmesi gerekiyor. Kim çözecek? Siyaset kurumu çözecek.

Her ortamda şunu söyledik; eğer ekonomide veya hukukta bir sorunu çözecekseniz ve o çözüm milletin hayrına olacaksa CHP olarak biz Meclis’te elimizi kaldıracağız ve evet diyeceğiz, engellemeyeceğiz. Fakat ısrarla sadece söylemde kalan sözler var. Gerçeğe dönüşmüyor. Yasaya dönüşmüyor. Herkes beklenti içinde nasıl çözülecek diye.

Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Çözecek irade de vardır, kapasite, birikim ve liyakat de vardır. Ama bir kişi ben her şeyi çözerim diyorsa olmaz.

‘Bir devlet aile şirketi gibi yönetilemez’

Bir devlet aile şirketi gibi yönetilemez. Devleti yönetmek için bilgiye, birikime, liyakate ihtiyacınız var. Devleti yönetenlerin bir sorumluluk anlayışı olması lazım. Devleti yönetenler vatandaşlar arasında ayrım yapmazlar. Ayrım yaptıkları andan itibaren bölücülük yapmış olurlar.

Erdoğan, ‘Ekonomi ve hukukta yeni reform dönemi başlatıyoruz’ dedi. Ders aldılarsa, eyvallah. Düzeltmek için Parlamentoya bir yasa getiriyorlarsa destek vereceğiz.

Sayın Erdoğan ‘Ekonomide reform yapacağız, gerekirse acı reçeteyi milletin önüne koyacağız’ diyor. Ne oldu da 18 yıl sonunda milletin önüne acı reçeteyi koyuyorsun? 18 yılda ne istediysen yaptın. Peki 18 yılın sonunda acı reçeteyi niye koyuyorsun? Hangi gerekçeyle koyuyorsun? Bunun sorgulanması lazım vatandaş tarafından.

Erdoğan ve Bahçeli beraber Kıbrıs’a gittiler. Bir uçak Erdoğan için, bir başka uçak Bahçeli için, bir başka uçak bakanlar ve heyetler için, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu için ayrı bir uçak, iki uçak da korumalar. Sizde vicdan, ahlak var mı?

‘Daha 15 gün önce ‘ekonomi pik yapıyor’ diyenler şimdi ‘acı reçete vereceğiz’ diyenler değil mi?’

Gerçekten millet perişan halde. Ama saraylarda oturanlar bu gerçeği göremiyorlar. Görmek istemiyorlar, duymak istemiyorlar, pembe hayaller peşindeler. Daha 15 gün önce ‘ekonomi pik yapıyor’ diyenler şimdi ‘acı reçete vereceğiz’ diyenler değil mi? Ekonomi pik yapıyor lafı doğru mu? Bazıları için doğru. Kimler için doğru söyleyeyim. Dolarla ihale alanlar için doğru, dolarla devlete borç verenler için doğru. Bunlar kendini biz yerli ve milliyiz diye tanıtıyorlar değil mi? Bunu diyenler dolarla borçlanma konusunda tahvil çıkarırlar mı? Kendi parana güvenmiyorsun, kendi vatandaşına dolarla borç ver diyorsun. Bu sözüm sarayın bekçiliğini yapanlar için de geçerli.

Dolarla mevduat hesabı olanlar için de ekonomi pik yapıyor. Dolar arttıkça onlar da rahatlar. Dolarla hazine garantisi alanlar için de ekonomi pik yaptı. Yandaş ve tefeciler için ekonomi mükemmel. Ama işçi için, dul için, emekçi için ekonomi ne yaptı? Pik değil dip yaptı. Dövizdeki artış her şeye yansıdı. Sudan peynire kadar her şeye zam geldi.

İktidar konuşamıyor, sahaya çıkamıyor çünkü hepsi protesto ediliyorlar. O zaman görev bize düşüyor. 81 ile gitti arkadaşlar. Şimdi arkadaşlarımızı görevin ikinci etabı bekliyor. Yine 81 ile gideceğiz, yine aynı kişilerle konuşacağız, bu kez sadece çözümlerimizi anlatacağız. Atladığımız bir çözüm varsa çözüm önerilirse onu da alacağız. Kısa vadede, orta vadede, uzun vadede nelerin yapılması gerekir tek tek belirledik.

Sorun var evet, demokrasi içinde çözüm de var. Herkese söylüyorum Türkiye’nin sorunlarını çözecek olan en güçlü aktör CHP’dir. Bunu samimiyetle söylüyorum. Sorun var çözemiyorlar. Çünkü birikimleri, kapasiteleri yok. Liyakatli elemanarı yok.

Sorunların altına yığılıp kaldılar. Biz çözeceğiz ama. Kararlılıkla, inançla çözeceğiz. Bizim çözme konusunda bilgi ve birikimimiz var. Bizim kimseye verilmeyecek hesabımız yoktur, hiçkimse bizi malvarlığımızla tehdit edemez.

Gerçekten millet perişan halde. Esnafı, çiftçisi, emeklisi herkes. Ama saraylarda oturanlar bu gerçeği görmüyorlar, göremiyorlar. Görmek istemiyorlar. Duymak istemiyorlar. Pembe hayaller peşindeler. Biz, gerçeği anlatmaya devam edeceğiz.

Paylaş