HDP’nin ziyaret takvimi belli oldu

HDP’nin ziyaret takvimi belli oldu

HDP’nin muhalefet partilerine ziyaret takvimi belli oldu. Bugün Saadet Partisi ile başlayacak turda 5 Şubat’ta CHP, 9 Şubat’ta Gelecek Partisi, 11 Şubat’ta DEVA Partisi ziyaret edilecek. İlk açıklamalarda MHP ve AK Parti ile birlikte ziyaret edilmeyeceği belirtilen İYİ Parti’den de randevu istenecek.

Gazete Duvar’ın haberine göre, HDP Eş Başkanlarının muhalefet turu bugün başladı. Görüşmeler öncesinde Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü. Görüşme sonrası kısa bir açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, soruları da yanıtladı.

“Muhalefet partileri arasında diyalog, Türkiye’nin demokrasi yolunu açmak açısından hayati önemde” diyen Sancar şunları söyledi:

ÖNÜMÜZE YENİ BİR PROGRAM KOYDUK: Bildiğiniz üzere bugün muhalefet partileri ile görüşmelere başlıyoruz. İlk randevumuz bugün. Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan ve heyetimiz Saadet Partisi’ni ziyaret edecek. Daha sonra CHP, Gelecek Partisi ve Deva Partisi ile randevularımız var. Meclis’i ve demokratik siyaseti önemsediğimiz için yeni programımızı Meclis Başkanı ile görüşerek başlattık. 1 Şubat itibariyle başlayan yeni bir program koyduk önümüze. Ayrıntılarını 8 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşacağız. Başlangıcı Meclis Başkanı’yla görüşerek yapmayı tercih ettik. Bunun sebebi demokratik siyaseti hayati önemde bulmamızdır. Meclis’in yetkisi azalmış olmasına, etkisi sınırlanmış olmasına rağmen demokratik siyaseti hâlâ kurumsal olarak en önemli mekanlarından biri olarak görmemizdir. Demokratik siyaset ve Meclis’i bir arada önemli gördüğümüz için bu programımızı Meclis Başkanı Sayın Şentop ile görüşerek başlattık. Kendisine programımızın ana hatlarını aktardık.

DEMOKRATİK YÖNTEM DİYALOGDUR: Programımız demokrasi programıdır. Türkiye’de acil demokratikleşmeye ve hukuk devletine dönüşe ihtiyaç var. Buradan uzaklaştığımız her gün krizler derinleşiyor, sorunlar ağırlaşıyor, toplumda kutuplaşma ve gerilim yükseliyor. Biz çözümü demokrasiyi yeniden inşa etmekte, hukuk devletini sağlam bir şekilde kurmakta görüyoruz. Bunun yolu da demokratik siyasetten geçiyor. Demokratik siyasetin yöntemleri bellidir; diyalogtur, müzakeredir. Birbirini anlama, mutabakat noktaları arama meselesidir. Demokratik siyaset canlı kaldıkça sorunlara çözüm bulma umudu da canlı kalır, ihtimali de güçlenir. Bu görüşlerimizi Sayın Şentop’a aktardık. Meclis’in de bu çerçevede daha fazla rol oynaması için kendisinin katkıda bulunmasını istedik. Özellikle AİHM’in Demirtaş kararı üzerine ortaya çıkan durumun yarattığı sıkıntıları, sorunları çözmek konusunda kendisinden inisiyatif beklediğimizi belirttik. Karar açık ve kesindir, uygulanmalıdır ama bu karar daha ötesine işaret ediyor. AİHM Demirtaş kararı Türkiye’de son 5 yılda yargı alanında ve adalet konusunda yaşanan büyük çöküşü resmi bir şekilde belgeliyor.

TAMİRAT-TADİLAT PROGRAMI ÖNERECEĞİZ: Biz bir tamirat-tadilat programı önereceğiz muhalefete. Bunun müzakere zemininin başlangıcı olarak AİHM kararını ele alabileceğimizi söylüyoruz. Yine aynı görüşü sayın Şentop’a aktardık. Gündemde adaletsizliklerin daha da derinleşmesine yol açacak Kobanî Davası adıyla bildiğimiz bir süreç var. Bunun ne kadar haksız, adaletsiz ve tehlikeli bir girişim olduğunu da kendisine ilettik. Bunu da yine muhalefet partileriyle müzakere edeceğiz. Muhalefet partileri arasında diyalogu Türkiye’nin demokrasi yolunu açmak açısından hayati önemde görüyoruz, kendilerine öneriler paketi sunacağız. Bu paketle ilgili ayrıntıları da yine önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız.

CEMİL ÇİÇEK’İN SÖYLEDİKLERİ DOĞRU: (AİHM ve AYM kararları konusunda Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi Cemil Çiçek’in açıklamaları oldu. ‘Uyulmalı’ dedi AYM ve AİHM kararlarına ama Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum da “böyle zorunluluk yok, CMK hükmü erteleyebilir, yeniden karar verebilir” dedi. Siz bu iki farklı açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusu üzerine) Cemil Çiçek’in söyledikleri doğrudur. Cemil Çiçek’in söyledikleri doğrudur. Bizim de söylediğimiz şeylerdir. Aslında aklın yolu, bilginin yolu tektir. AİHM sistemini bilen herkes AİHM’in verdiği bu kararın tartışmaya açık olmadığını, uygulanmasından başka seçeneklerin sadece Türkiye’yi daha çok zora sokacağını görecektir. Yani izninizle bu konularda 20 yıldan fazla üniversitede ders vermiş bir akademisyenim. Doğrusu beni diğer argümanları savunanlar şaşırtıyor. Çünkü bu konuda ne yapılacağını AİHM Hukuku dersini almış herhangi bir hukuk öğrencisi bilir. (Mehmet Uçum’un açıklamaları) Bunların hiçbir anlamı yok. AİHM kararı, Anayasa’nın 90. maddesine ve AİHS’nin 46. maddesine göre bağlayıcıdır. Nasıl uygulanacağı bellidir. Tutukluluğun haksız olduğuna karar vermişse AİHM, bunda başka seçenek yoktur. Başka bir ihlal kararı vermiş olsaydı, başka yollar gündeme gelebilirdi. Ama “tutukluluk haksızdır ve bu konuda yapılan bütün işlemler sözleşmeye aykırıdır” diyorsa bu kararın uygulanmasının tek yolu tutukluluğu bitirmektir.

İYİ PARTİ’DEN DE RANDEVU İSTEYECEĞİZ: (Görüşme programınız nedir? sorusu üzerine): Ayrıntılı bir demokrasi programımız var ama muhalefet partileriyle olan görüşme programını az önce söyledim. Bu görüşme programı da genel demokrasi programımızın bir parçasıdır. İlk görüşme bugün Saadet Partisi ile gerçekleşecektir. Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan ve heyetimiz, Sayın Karamollaoğlu tarafından kabul edilecek. Ayın 5 Şubat’ta ben ve heyetimiz CHP’yi Genel Merkezinde ziyaret ederek Sayın Kılıçdaroğlu ve heyetiyle görüşeceğiz. 9 Şubat’ta Gelecek Partisi ile yine benim başkanlık edeceğim bir heyet görüşme yapacak. 11 Şubat’ta da Sayın Buldan‘ın başkanlık edeceği heyet, Deva Partisi ile görüşme gerçekleştirecek. İYİ Parti’den de randevu talep edeceğiz. Takdir onlarındır. Biz muhalefetteki bütün partilerle diyalog kurmak istiyoruz, daha doğrusu sistemli ve düzenli diyaloğun Türkiye’nin sorunları çözme, bu girdiğimiz ağır hukuk ve siyaset krizini aşma bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz. Meclis’te olmayan ittifak ve bileşen ilişkimizin olmadığı diğer partilerle de görüşmeler yapacağız. Bunlar Haziran’a kadar devam edecek olan programımızın parçaları. Elbette demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri, emek ve meslek örgütleriyle de çeşitli toplum kesimleriyle de görüşmeler yapacağız. Başka etniklilerimiz de olacak önümüzdeki günlerde ayrıntıları açıklayacağız. Programımız üç aşamadan oluşuyor. Öneri programımız. Muhalefet partilerine müzakere edilmesini önereceğimiz bir programımız var, ayrıntılarını açıklayacağız.

DEMOKRATİKLEŞME İÇİN YOL TEMİZLİĞİ: (Siyasi partiler kanununun değişimi gündemde. Taslak var mı? sorusu üzerine) Taslak olup olmadığını bilmiyoruz. Daha önceki zamanlarda hazırladığımız metinlerimiz var, bunları güncelliyoruz. Elimizde önümüzdeki dönemde demokratikleşme için yol temizliği diye nitelendirdiğimiz kapsamlı bir çalışmamız var. Daha önce bu tür çalışmalar yapmıştık. Şimdi bunları güncelledik, önümüzdeki dönemde muhalefet partilerine ve ilgili çevrelere takdim edeceğiz.

PARK NOTU GÖZALTISI ÖNEMLİ BİR OLAY: (Bir vatandaş savcının arabasına yanlış yere park ettiği notu yazdığı için gözaltına alınıyor? sorusu üzerine) Kamuda ve yargıda herkesin kendisini padişah gibi gördüğü bir atmosfer yaratıldı. Yargının ve bir bütün olarak kamu yönetiminin içine düştüğü durumu çarpıcı bir şekilde gösteren önemli bir olaydır. ‘Küçük olay’ deyip geçiştirmek asla doğru olmaz. Tam tersine herkesin kamu yönetiminde veya yargıda hemen herkesin kendisini bir tür padişah gibi gördüğü bir atmosfer yaratılmıştır. Bunu yaratan iktidarın kendisidir. Kamu iradesinin ve yargıda görev yapanların kendini halkın üstünde halktan üstün gördüklerine dair önemli bir gösterge. Bunun gibi pek çok olay var. Kamu yönetimi, bütün devlet yönetimi, halkın hizmetinde olmak zorundalar. Ancak, halka hizmete ettikleri zaman kamu kuruluşu sıfatını hak ederler.

Görüşme programı

İlk olarak bugün HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığında bir heyet Saadet Partisi’ni ziyaret ederek Genel Başkan Temel Karamollaoğlu ile görüşecek. HDP Eş Başkanı Mithat Sancar başkanlığındaki bir heyet de 5 Şubat’ta CHP’ye, 9 Şubat’ta Gelecek Partisi’ne gidecek. Son olarak Buldan başkanlığındaki bir heyet de 11 Şubat’ta DEVA Partisi’ni ziyaret edecek.

Paylaş