Erdoğan: Yol medeniyettir, su medeniyettir

Erdoğan: Yol medeniyettir, su medeniyettir

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘İstanbul Havalimanı 3. Bağımsız Pisti, Devlet Konukevi ve Camii Açılış Töreni’nde konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

* Salgın sebebiyle verilen arayı bir kenara bırakarak ifade etmek gerekirse İstanbul Havalimanı’ndan ulaşılamayacak önemli merkez bulunmuyor. Küresel ve bölgesel hava ulaşımında yeni dönem başladı. Kimi ülkeler zahmetsizce elde ettikleri doğal kaynaklarla büyürken biz kendi modellerimizi kendimiz oluşturuyoruz. Kamu özel ortaklı projelerin en başarılarını yapan ülke olarak çıtayı her geçen gün daha da yukarı taşıyoruz. Devlet konuk evi ve camimizin hizmete girmesiyle havalimanımızın iki önemli eksiğini de tamamlıyoruz.

İSTANBUL HAVALİMANI 2023 HEDEFLERİMİZİN SEMBOLLERİNDEN BİRİDİR
* 18 yıl önce iktidar görevini üstlenirken ülkeyi 4 sütun üzerinde yükseltme sözü vermiştik. eğitim, sağlık, adalet ve emniyetti. Bu 4 alan üzerine enerjiden tarıma sanayiden ticarete kadar ilave hizmetlerle verdiğimiz sözü tuttuğumuzu görüyoruz. İstanbul Havalimanı 2023 hedeflerimizin sembollerinden biridir. Havayolu yolcu sayısı 34 milyonu bulmuyordu geçen sene 209 milyon olarak gerçekleşti.

Havalimanı sayımız 26’yken 56’ya çıkardık. Terminallerimizin yolcu kapasitesini 60 milyondan 318 milyona yükselttik. Kargo kapasitemiz 2500 ton seviyelerini buldu. Yurtdışında 60 noktadan 350 noktaya uçuşlarımızı çıkardık. Cirosunu 165 milyar dolara çıkardık.

ULAŞTIRMA YATIRIMLARIMIZ 880 MİLYAR TL’Yİ BULDU

* Karayollarında ise bölünmüş yol uzunluğunu 6.100 kilometreden 27.200 kilometrenin üzerine çıkardık. Otoyollarımızdaki ağımızı 3100 kilometrenin üzerine, tünel sayımızı 395’e uzunluğunu 523 kilometreye yükselttik. 1213 kilometre yüksek hızlı demiryolu hizmet veriyor. 2 bin kilometreye yakın hızlı tren hattı inşası sürüyor. 11600 kilometrelik hattı da yeniledik.

* Kuzey Marmara Otoyolu’ndan Ovit’e, Sabuncubeli Tünellerine kadar ülkemizin dört bir yanını eserlerle donattık. Halen inşası devam eden pek çok bölünmüş yol, otoyol, çevreyolu, köprü, tünel bulunuyor.

* İki şeyi hep söyledik. Yol medeniyettir, su medeniyettir. Yolunuz ve suyunuz yoksa medeni olamazsınız. Karşımızdaki eserler çok daha büyüklerini ve iyilerini yapmamız için bize ilham ve cesaret veriyor. Salgın döneminde yaşadıklarımız Türkiye’nin imkan ve potansiyelinin büyüklüğünü göstermiştir. 45 günde bu millet 1008 odalı Yeşilköy ve Sancaktepe’ye yapıyorsa bu milletin ne kadar kararlı olduğunu Allah’ın izniyle gösteriyor.

Başakşehir’de de muhteşem bir eseri meydana getirmek suretiyle tüm dünyaya Allah’ın izniyle yaparız dedik. İşte sağlık turizminde de bir adım attık. Yeşilköy’e uçaklar inecek, yaya mesafede hastaneye geçecek. İleri teknoloji var. Sancaktepe aynı şekilde oradan da uçakla dönüş yapılacak. Bununla da turizmi zenginleştiriyoruz.

* Gelişmiş ülkelerin dahi çaresiz kaldıkları bu süreçten biz alnımızın akıyla çıkmayı başardık. Bu vesileyle milletimize sesleniyorum lütfen maske, mesafe, temizlik bunlara dikkat edelim. Dikkat etmezsek sıkıntımız devam eder. Ancak dikkat edersek eski huzurlu günlerimize yeniden döneriz.

* Geçmişte Türkiye küresel düzeydeki dönüşüm dönemlerini vizyonsuz siyasi kadrolar veya kendi iç kavgaları sebebiyle değerlendirememişti. Bu kez böyle olmayacak. Her ne kadar birileri çırpınsa da bunlara asla fırsat vermeyeceğiz. Hiçbiri amacına ulaşamayacak. Milletimiz kimin ülke için çalıştığını gayet iyi görüyor. Tek biri eseri olmayanların yapılan her işe kulp takmaya çalışmaları boşunadır.

TÜRKİYE’DE İLK, AVRUPA’DA İKİNCİ

Yeni pistin faaliyete geçmesi ile birlikte iç hat uçuşlarında mevcut taksi sürelerinde yaklaşık yüzde 50 oranında bir azalma yaşanacak ve ortalama uçak iniş süresi 15 dakikadan 11 dakikaya, ortalama uçak kalkış süresi ise 22 dakikadan 15 dakikaya inecek. Pist ile birlikte İstanbul Havalimanı, bu sayıda pist ile bağımsız paralel operasyon yapabilen Türkiye’de ilk, Avrupa’da Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndan sonra ikinci havalimanı konumuna yükselecek.

Paylaş