CHP’li Öztrak: Damat öğrensin diye ekonomi yap-boz tahtasına döndü

CHP’li Öztrak: Damat öğrensin diye ekonomi yap-boz tahtasına döndü

Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nı eleştirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Öztrak, Türkiye’de Kovid-19 tespit edilmesinin üzerinden neredeyse 7 ay geçtiğini, uzun süredir Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve birçok bilim insanı tarafından salgınla ilgili verilerin uluslararası standartlarda raporlanmadığının öne sürüldüğünü hatırlatarak, bunun doğru olduğunun görüldüğünü belirtti.

Verilere güvensizliğin, salgın yönetiminde önemli bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Öztrak, bunun bilim insanlarının doğru stratejileri geliştirmesini engelleyebileceğine ve vatandaşların salgından korunmak için alacakları önlemleri zayıflatabileceğine işaret etti.

Öztrak, dün İngiliz hükümetinin, bu nedenle Türkiye’yi seyahat koridoru listesinden çıkardığını hatırlatarak, “Bu verilerin bir an önce uluslararası standartlara uygun olarak, hükümet tarafından değil, Bilim Kurulu sözcüleri tarafından açıklanması ve ülkemizin üzerine düşen bu gölgenin kaldırılması hem sağlığımız hem de ekonomimiz için büyük önem taşımaktadır. Halkın sağlığını korumanın da ulusal çıkarlarımızı korumanın da gereği budur.” değerlendirmesinde bulundu.

Öztrak, Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programına ilişkin, “Damat öğrensin diye ekonomi yap boz tahtasında döndü. Dün aldıkları kararları bugün değiştiriyorlar. Damadın yaptıklarına dair yabancı basında çıkan haberlere bile gizlilik kararı çıkarıyorlar” ifadelerini kullandı.

Öztrak’ın açıklaması şu şekilde:

Ülke de ekonomi de aile şirketi gibi yönetiliyor. Damat öğrensin diye ekonomi yap boz tahtasında döndü. Dün aldıkları kararları bugün değiştiriyorlar. Damadın yaptıklarına dair yabancı basında çıkan haberlere bile gizlilik kararı çıkarıyorlar.

Konutta arabada fiyat balonları oluştu. Damat ve kayınpeder baktılar olmuyor, milleti caydırmak için döviz ve altın almınında faiz artırdılar. Merkez Bankası’nda bankaya ait döviz rezervi kalmadı. 2001 krizinde bile bu durumla karşılaşmamıştık.

Borçla ekonomiyi yüzdürme stratejisi ülkeyi borç batağına götürdü. Bankalar ve finans kurumları hariç ülkenin borcu, ülkenin bir yıllık gelirini aştı.

Kur saldırısı dış güçler masalları bitti. En son damat bakan kur benim için önemli değil, ben o tarafa bakmıyorum dedi. Bu işlerin üstüne tüy dikti.

“MİLLİ PARAMIZ AFRİKA ÜLKELERİNDE DE DEĞER KAYBETTİ”

Sayın Albayrak, belki döviz kuruna bakmıyorsunuz ama yönetemediğiniz ekonomide iğneden ipliğe her şeyin fiyatı arttı. Madem bu kurun kontrolü sizdeydi neden kontrol edemediniz? Sayenizde milli paramız sadece dolar ve euro karşısında değil Afrika ülkelerinde bile değer kaybetti. Sanayimiz güçlü diyorsunuz, kobilerin borçların 163 milyar dolar olduğunu biliyor musunuz. Sanayiciler kur zararını nasıl halledeceğini düşünüyor.

Dün, TBMM’nin açılışında Saray’ın kibirli adamı, salgında millete 495 milyar lira destek verdik dedi. Destek dediğinin 267 milyar lirası, vatandaşlara ve şirketlere verilen borç. 122 milyar lirası, eski borçların ertelenmesi. Buna bi de faiz ve vergi ve prim borçlarının ertelenmesini ekleyin. Destek dediğinin yüzde 93’ü borç erteleme. Geriye kalan, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödemesi o da işsizlik fonundan ödeniyor. Gerçek destek tutarı ise, sadece 6,2 milyar TL.

Süt üreticisi inim inim inliyor. Diğer taraftan bir besici vatandaşımız, 6 ay önce dolar 6 lira iken yemi 65 liraya alıyor hayvanıma kilosu 35 liradan kestiriyorum diyor. Şimdi 8 liraya dayandı yemi 90 liradan alıyorum bu sabah hayvanımı 32 liradan kestirdim. Ettiğim zararı hayvanımı keserek bitirdim, diyor.

Türkiye’nin ayakları yere basan, mevcut oyunun kurallarını değiştirecek bir program ve siyaset kadrosuna ihtiyacı var. Orta vadeli programa göre yıl sonunda 24,4 milyar dolar olacakmış. Ekonomi ciddi şekilde daralmazsa bu imkansız. Enflasyon tahmini de gerçekçi görünmüyor. Program kur tahminleri de gerçek değil. 2021’de 7.68 olacağını varsaymış. E şimdiden bunun üstesinde. Gelecek yıl kur bu seviyelerine altına nasıl oaclak da inecek? Mevcut ekonomik yapıda tüm bunları bir arada sağlanamamasının tek bir yolu var, o da Kristof Colomb’un yumurtası gibi kırmak.

TÜRKİYE 11 YIL GERİDE KALDI

Damat açıkladığı bu orta vadeli programla kayın pederini de yalancı çıkardı. İnşallah 2023 hedeflerine ulaşacağız dedi. Şimdi buna gülelim mi, ülkenin düştüğü duruma ağlayalım mı bilemedik. Erdoğan, 2023 hedeflerini 2011’de genel seçim öncesinde açıkladı. Buna göre yıllık milli gelirimiz 2 trilyon dolar, kişi başı gelirimiz ise 25 bin dolara çıkacaktı. Erdoğan, 2023 hedeflerini tutturacağız demekten hiç vazgeçmedi. Bu defa milli gelir hedefi 870 milyar dolara, kişi başı gelir ise 10 bin 33 dolara düştü. Türkiye bu gelir hedefiyle 11 yıl geride kaldı.

Saray’ın savcısının 6 yıl bekledikten sonra açtığı dava kapsamında başta Kars’ın seçilmiş Belediye Başkanı olmak üzere bazı HDP’li yöneticileri hakkında tutuklama kararı verildi. İşin ilginç yönü belediye başkanı ile ilgili tutuklama kararı çıkar çıkmaz yerine kayyum atandı. Hakkında kesinleşmiş yargı karar olmadan yapılan bu operasyon bu davanın siyasi olduğunu görmek yeterlidir.

CHP olarak bu ülkede kim haksızlığa hukuksuzluğa uğrarsa onun yanında olacağız.

“FETÖ’YÜ ORDUYA YERLEŞTİREN ERDOĞAN’DIR”

Devlette FETÖ’nün yerleşmesinin önünü açan, ordumuzun kozmik odasını bu örgüte teslim eden, orduda komuta kademelerinde yerleştirildiklerine dair istihbarata rağmen gereken emekliye sevkleri veya uzaklaştırmaları yapmayan Erdoğan’dır. Dolayısıyla Genel Başkanımız da FETÖ’nün siyasi ayağının Erdoğan olduğunu belgelerle açıklamıştır. O nedenle bugünkü sıkıntıların sorumlusu da bellidir.

Soru: 6-8 Ekim olayları soruşturmasına Özgür Özel başta olmak üzere CHP’li vekiller tepki gösteriyor. 6-8 Ekim döneminde Murat Karayılan başta olmak üzere Kandil’deki yöneticiler halkı sokağa çağıran açıklamalar yaptı. Paralelinde HDP’li milletvekilleri de açıklamalarda bulundu. 6-8 Ekim olaylarında PKK ve HDP’nin birlikte hareket ettiğini düşüyor musunuz?

O dönem, bu ülkenin başbakanı çıkıp, biz valiliklerimiz kaymakamlıklarımıza hendek açanlara müdahale etmeme talimatı verdik dedi. 6-8 Ekim olaylarının ardından Dolmabahçe’de kimler kimlerle toplantı bunu da gayet iyi biliyoruz. Şimdi kalkıp da CHP’yi 6-8 Ekim olaylarıyla itham etmek doğru değildir. Kime haksızlık hukuksuzluk yapılıyorsa onun yanında durduk. Bu yaşananların siyasi olduğunu hukuksuzluk odluğunu düşünüyoruz. Şu veya bu parti değil. Soru Ulusal Kanal’dan geliyor herhalde. Kandil’i ziyaret eden Kandil’de röportajlar yapıp kutlama mesajları veren bir kişinin kontrol ettiği, bir basın organından böyle bir sorunun gelmesini de oldukça manidar buluyorum.

Paylaş