CHP’den enerjinin etkin ve verimli kullanılması çağrısı

CHP’den enerjinin etkin ve verimli kullanılması çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, tüm dünyada karbon emisyonunun düşürülmesi yönünde yeşil dönüşüm süreçlerinin başlatıldığını, iktidarın açıkladığı Ekonomik Reform Paketi’nde de yeşil dönüşüm vurgusu yapıldığını ifade etti.

Karbon salınımını 2030’a kadar yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılında ise sıfır düzeyine çekmeyi öngören Avrupa Yeşil Mutabakatı sürecinde enerji verimliliğinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Akın, herkesin gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya teslim etme sorumluluğu bulunduğunu belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nde “Gelecek nesiller için ekosistem hakkının korunması” vurgusunun yer aldığını hatırlatan Akın, “Dünyanın ekonomi dengesini gözeterek kalkınma ve büyüme stratejilerini ortaya koymalıyız. Enerji de bu açıdan kalkınmanın, büyümenin en önemli parametresidir.” dedi.

Avrupa’da başlayan Yeşil Mutabakat sürecinde enerji verimliliğinin en önemli hedeflerden biri olduğunu vurgulayan Akın, “Enerji verimliliği, enerji arz güvenliğinin sağlanması, enerji kaynaklı cari açığın azaltılması, sanayi ve hizmet sektöründe hatta hane halkı düzeyinde enerji harcamalarında tasarruf sağlarken doğanın, ekosistemin fosil yakıtlarla kirlenmesinin de önüne geçiyor.” diye konuştu.

“Enerji verimliliği yeni istihdam potansiyeli olarak ele alınmalı”
Türkiye’de enerji verimliliği konusunda 2018’de, 2018-2023 yıllarını kapsayan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı yayımlandığını anımsatan Akın, şunları kaydetti:

“Ülkemizin enerji verimliliği potansiyeli çok yüksek olmasına karşın iktidarın bu alandaki çalışmaları çok yetersiz. Enerji verimliliğinin tam anlamıyla hayata geçirilebilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı. Enerji verimliliğiyle 2023 yılında Türkiye’nin birincil enerji tüketiminin yüzde 14 azaltılması hedefleniyor.

Türkiye’de enerji tüketiminin yüzde 35’i sanayide, yüzde 25’i ulaşımda yüzde 30’u ise konutlarda kullanılıyor. Türkiye’nin enerji verimliliği potansiyeli bu hedefin çok üzerindedir. Enerji verimliliği sektörünü ülkemiz için çok önemsiyoruz. Hem enerji tüketimi kaynaklı cari açığı azaltmak hem daha temiz ve çevreyi gözeten kalkınma için enerjinin etkin ve verimli kullanılmasından yanayız.”

Enerji verimliliğinin ülkede yeni istihdam potansiyeli olarak da ele alınmasının önemine değinen Akın, tam anlamıyla hayata geçirilebilmesi için enerji verimliliğinin yeni bir sektör gibi görülmesi ve bunun ilgili mevzuat, uygulama araçları ve ilgili tarafların katılımıyla yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

Paylaş